Consilierul USR Nicolae Pavelean către conducerea CJ Bistrița-Năsăud și cea a Aquabis: ”Luați măsurile necesare pentru a evita raționalizarea apei în municipiul Bistrița”

Consilierul USR Nicolae Pavelean solicită Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și conducerii Aquabis SA să ia măsuri și să vină cu soluții imediate pentru a evita raționalizarea apei în municipiul Bistrița.

Într-o postare pe o rețea de socializare, consilierul Nicolae Pavelean afirmă că principalul furnizor de apă şi servicii de canalizare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud – Aquabis SA – ar trebui să pună în practică o strategie de dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă care să evite situațiile în care s-ar putea ajunge la sistarea apei sau raționalizarea ei.

”Incompetența conducerii Aquabis SA, aflată sub autoritatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, își spune cuvântul și după creșterile de tarife pe care le-a impus cetățenilor nu cu mult timp în urmă. Aflăm dintr-un comunicat îngrijorător al celor de la Aquabis că va urma raționalizarea apei, deci sistarea în anumite intervale orare sau pe timp de noapte, această măsură fiind necesară pentru ca nivelul apei din rezervoare să atingă cote optime. Aparent, problema acumulării de apă în rezervoare ar fi cauzată de frecvența redusă de precipitații și suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă. De asemenea, cei de la Aquabis ne spun că, în urma unor manevre executate pe reţeaua de distribuţie a apei potabile, s-ar putea produce deprecierea parametrilor calitativi ai apei, fapt pentru care, înainte de consum, suntem rugați să lăsăm să curgă apa timp de câteva minute pentru limpezire. Județul Bistrița-Năsăud dispune de surse importante de apă, iar alimentarea populației cu apă ține în cea mai mare parte de capacitatea sistemelor de alimentare instalate. Înțelegem cu toții frecvența redusă de precipitații și nu cred că este o surpriză pentru nimeni, în condițiile în care, în ultimii ani am avut parte de veri secetoase. Tocmai de aceea, așteptarea cetățenilor este ca cei din conducerea Aquabis, oameni care încasează salarii de câteva mii de euro lunar, să pună în practică o strategie de dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă care să evite tocmai situațiile în care s-ar putea ajunge la sistarea apei sau raționalizarea ei”, a scris pe Facebook Nicolae Pavelean.

Consilierul USR a completat că, deși tarifele au fost majorate, sistemele gestionate de Aquabis SA au rămas la același nivel.

”În data de 27 Ianuarie, în Consiliul Local al Municipiului Bistrița, la propunerea Primarului Ioan Turc, Consiliul Local a adoptat cu o majoritate covârșitoare o hotărâre prin care primarul a fost mandatat să voteze pentru majorări exagerate ale tarifelor la apă și canalizare. Consilierul USR, Nicolae Pavelean a solicitat mandatarea lui Ioan Turc pentru a vota ÎMPOTRIVA majorării tarifelor însă amendamentul nu a fost supus la vot, astfel că Nicolae Pavelean a fost singurul consilier ce a votat ÎMPOTRIVA majorării tarifelor. Alți doi consilieri s-au abținut de la vot, iar 15 au votat PENTRU majorarea propusă de Aquabis. În urma acestei hotărâri, peste 1000 de cetățeni au semnat o petiție împotriva acestor majorări, adresată primarului Ioan Turc, care era rugat să voteze împotriva majorărilor nejustificate. Din păcate, nimeni nu a ținut cont de nemulțumirea cetățenilor, iar la câteva zile Adunarea Generală a ADI Apă și Canalizare a aprobat majorările absolut nejustificate pentru tarifele la apă și canalizare. Cu toate că încasează mai mulți bani acum, sistemele gestionate de Aquabis SA, care trebuie să asigure serviciile de alimentare cu apă și canalizare sunt încă la același nivel insuficient dezvoltat deși modernizarea acestor sisteme face parte din scopul ADI Apă-Canalizare BN”, a completat Pavelean.

În aceste condiții, sursa citată solicită Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și conducerii Aquabis să ”vină cu soluții imediate pentru a evita raționalizarea apei în municipiul Bistrița”.