Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vrea să construiască o centrală fotovoltaică în comuna Lechința

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a adoptat marţi, într-o şedinţă extraordinară, un proiect de hotărâre care prevede încheierea unui parteneriat cu comuna Lechinţa, în vederea construirii unei centrale fotovoltaice care să acopere necesarul de energie electrică pentru ambele entităţi. Valoarea totală a investiţiei este estimată la circa 28 de milioane de lei, cu TVA inclus, finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri europene.

Obiectul acestui parteneriat este de a stabili drepturile și obligațiile părților, contribuția financiară proprie a fiecărei părți la bugetul proiectului, precum și responsabilitățile ce le revin în implementarea activităților aferente proiectului ‘Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în vederea asigurării autoconsumului pentru Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Comuna Lechința’, care este depus în cadrul Programului Cheie 1 – Fondul pentru modernizare, apel de
proiecte Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice
”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre adoptat de administrația județeană.

Implementarea proiectului se va realiza pe un teren pus la dispoziție de către Primăria Lechința, în suprafață totală de circa 270.000 de metri pătrați, situat în extravilanul comunei.

Scopul proiectului este acela ca beneficiarii să dobândească calitatea de prosumator (utilizator activ) de energie electrică din surse regenerabile de energie. În acest sens, cei doi parteneri, precum și instituțiile publice ce aparțin acestora, vor putea să își acopere, total sau parțial, consumul clădirilor publice din surse de energie regenerabilă pentru sediul Consiliului Județean, sediul Primăriei Lechința, școli, grădinițe, spitale și alte locuri de consum publice importante pentru cetățeni. Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea capacității de producție de energie din surse regenerabile prin construirea unei centrale fotovoltaice de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, pe terenul pus la dispoziție de Primăria Lechința, în vederea asigurării unei ponderi cât mai mari din necesarul de energie electrică”, mai explică administrația județeană.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la circa 28 de milioane de lei, cu TVA inclus, iar centrala fotovoltaică ar urma să asigure, în primul an de funcţionare, o producţie de energie electrică de 4.972 MWh/an. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții va fi de 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *