Consiliul Județean împarte 36,8 milioane lei primăriilor din Bistrița-Năsăud. Ce sumă primește fiecare unitate administrativ-teritorială

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se întrunește joi în prima ședință din acest an, una extraordinară, și va dezbate un proiect de hotărâre care prevede repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale în anul 2024 a fondului la dispoziția instituției şi a estimărilor pe anii 2025-2027 din cote defalcate din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Prin acest proiect, administrația județeană va repartiza primăriilor circa 36,8 milioane lei.

Prin Legea nr. 421/28.12.2023 a fost aprobat bugetul de stat pe anul 2024, iar potrivit prevederilor acestui act normativ, în anul 2024, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, se constituie o cotă de 6% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice denumit Fond la dispoziția Consiliului Județean care se repartizează bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a Consiliului Judeţean. Potrivit prevederilor legii bugetului de stat pe anul 2024, sumele corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 36.829.000 lei și se repartizează integral în anul 2024 comunelor, oraşelor şi municipiilor, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Astfel, administrația județeană va repartiza suma de peste 36,8 milioane de lei după cum urmează:

Potrivit proiectului, cea mai mare sumă revine comunei Tiha Bârgăului -1.250.000 lei, urmată de municipiul Bistrița – 1.000.000 lei și orașele Beclean, Năsăud și Sângeorz Băi – tot câte 1.000.000 lei fiecare.

De asemenea, prin proiect se va aproba și repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a estimărilor pe anii 2025-2027 din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Totodată, suma de 15,1 milioane lei, repartizată județului Bistrița-Năsăud din sume defalcate din
taxa pe valoarea adăugată, va fi utilizată de către Consiliul Judeţean pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *