Consiliul Județean prinde două proiecte de MILIOANE de euro pe asistații sociali din Teaca și Lechința! Neia Lăcătuș îi mulțumește lui Radu Moldovan, iar Vasile Marc își ceartă colegul de etnie romă! Râsete și miștocăreală în timpul ședinței! VIDEO savuros!

Consiliul Județean a accesat două proiecte cu finanțare europeană, adresate comunităților defavorizate din Teaca și Lechința. Proiectele prevăd programe de integrare, de școlarizare, pachete de servicii medicale pentru asistații sociali. În ședința ordinară, consilierul județean Neia Lăcătuș s-a grăbit să -i mulțumească lui Radu Moldovan pentru aceste proiecte și i-a cerut ca pe viitor să le extindă și pentru celelalte grupuri defavorizate din întreg județul.

„Pe viitor să aveți în vedere că sunt comune în județ tot mari, cu probleme și aș vrea ca domnul Toniuc că ia legătura la Agenția Națională pentru Romi unde sunt și-acolo proiecte și programedestule să vadă ce ar putea să facă pentru comunitățile noastre de romi.” a spus Neia Lăcătuș.

„Cu mare drag, orice tip de acțiune pe care o putem face în folosul comunităților fără niciun fel de rezerve o vom face.. pe acest tip de proiect doar aceste două comunități au fost eligiile… de-asta NU e nici Petru Rareș, nici Dimitrița , nici Budacu de Jos, nici Rodna sau alte comunități! ” – a completat Radu Moldovan.

Intervine Vasile Marc: „Până la urmă o să cădem în patima cealalaltă! Să NU creadă lumea că aceste două proiecte sunt în exclusivitate pentru familiile de etnie rome. NU! Sunt și alte familii defavorizate care vor beneficia … să ne înțelegem de la început!”

Neia vocifera, spunând că din sintagma „persoanele marginalizate” se înțelege că ar fi vorba despre etnia romă!

 

 

Atmosfera a fost relaxată la acest proiect, iar persoanele prezente la ședință s-u distrat copios la schimbul de replici dintre consilierilii PNL Neia Lăcătuș și Vasile Marc!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.000 de persoane din Lechința și 1.000 de persoane din Teaca primesc pachete GRATUITE! Ce alte beneficii au asistații sociali!

 

Astfel, beneficiile vizate de implementarea proiectelor sunt următoarele:

– programe educaționale pentru 200 copii;
– programe de formare profesională pentru 600 persoane adulte;
– integrarea durabilă pe piața muncii a grupurilor vulnerabile pentru 160 persoane;
– programe de educație inclusive inovatoare furnizate prin intermediul TIC;
– sprijin în deschiderea a 20 afaceri noi;
– pachete de servicii medicale/sociale/socio-medicale pentru 1000 persoane;
– îmbunătățirea condiiților de locuit pentru 200 de persoane sărace, minim 50 gospodării, programe de nediscriminare pentru 1000 persoane;
– sprijin în procesul de reglementare a actelor de proprietate pentru minim 50 persoane.

În cele două proiecte sunt implicate mai multe ONG-uri, iar Consiliul Județean în calitate de lider va coordona implementarea.

Valoarea proiectlui pe Lechința : 25.935. 643 de lei (aproximativ 6 milioane de euro), din care valoarea eligibilă angajată de Consiliul Județean – 7 milioane de lei. Diferența de 19 milioane de lei (nerambursabili) sunt dedicați ONG-urilor implicate în aceste proiecte , care vor face achiziții de pachete și consiliere pentru grupurile-țintă implicate în proiect.

Valoarea proiectului pe Teaca: 24.788.192 lei, din care valoarea eligibilă angajată de Consiliul Județean – 7.966.000 lei iar 16 milioane de lei vor merge către ONG-urile implicate în proiect.

ONG-uri și firme implicate: Fundația SATEAN, Centrul de Consultanță și Studii Europene, Brotac Medical, Tiger Protector Company,

În cadrul componentelor de antreprenoriat, se vor putea acorda finanțări de pâna la 25.000 de euro pentru deschiderea unei mici afaceri de către persoane defavorizate, marginalizate si de etine romă din localitățile vizate. În ceea ce privește comuna Lechința este vorba despre localităţile Lechința, Vermeş, Chiraleş şi Sângeorzu Nou, iar din comuna Teaca, despre Teaca, Pintic şi Viile Tecii.

Proiectul de hotărâre IMPACT Lechința

Proiectul de hotărâre IMPACT Teaca

 

 

Acești bani europeni sunt accesați prin proiecte adresate special pe aceste direcții și NU pot fi folosiți în alte direcții!

error: Content is protected !!