Consiliul Local Bistrița a aprobat noile regulamente privind parcările! Nu mai există parcare GRATUITĂ! Vezi DOCUMENTUL!

Consiliul Local Bistrița a aprobat miercuri, în ședința ordinară din luna martie, cu 13 voturi ”pentru”, noile regulamente privind parcările cu plată şi de reşedinţă din oraș.

Potrivit documentațiilor prezentate de Primăria Bistrița, actualizarea regulamentelor privind parcările cu plată și cele rezidențiale din oraș a fost necesară întrucât municipiul se confruntă, pe de o parte, cu un număr tot mai mare de autoturisme, iar pe de altă parte, cu o scădere a locurilor de parcare, ca urmare a realizării unor lucrări de investiții.

”În realizarea celor două regulamente au fost avute în vedere obiectivele municipiului Bistrița, inclusiv de a asigura, între altele, fluidizarea circulației pe drumurile publice și accesul la utilizarea locurilor de parcare de către cât mai mulți cetățeni”, se arată în documentația care a fost analizată de Consiliul Local.

Proiectul de hotărâre cu privire la cele două regulamente a fost intens dezbătut în cadrul ședinței și, deși au existat obiecții și chiar și o propunere de modificare, în cele din urmă acesta a fost adoptat în forma propusă de inițiator. Un număr de 13 consilieri au votat ”pentru”, alți patru ”împotrivă”, unul s-a abținut și doi consilieri nu au dorit să participe la vot.

Cele două regulamente aprobate de Consiliul Local Bistrița pot fi consultate integral mai jos:

R E G U L A M E N T DE ORGANIZARE ŞI FUNCȚIONARE A SISTEMULUI DE PARCARE CU PLATĂ DIN MUNICIPIUL BISTRIŢA

CAP.I. OBIECT

Art.1. – Prezentul regulament stipulează modul de organizare şi funcţionare al sistemului de parcare cu plată pentru staţionarea în parcările amenajate și neamenajate în acest scop în municipiul Bistriţa.

Art.2.(1) Parcările cu plată din municipiul Bistriţa care fac obiectul prezentului regulament sunt cele amenajate și neamenajate pe domeniul public al municipiului și semnalizate ca atare.

(2) Amenajarea parcărilor care au destinaţia de parcări cu plată va cuprinde trasarea, montarea indicatoarelor de parcare cu plată şi a celor adiţionale, a aparatelor de taxare, dacă este cazul.

(3) Sumele necesare amenajării parcărilor prevăzute la alin.(1) vor fi suportate din bugetul de venituri al Direcţiei Patrimoniu.

(4) Parcările neamenajate sunt considerate spațiile de parcare situate pe străzile proprietatea Municipiului Bistrița, altele decât cele prevăzute în anexa nr.1a, pe care staţionarea autovehiculelor nu este interzisă, semnalizate în mod corespunzător.

CAP.II. DISPOZIȚII GENERALE

Art.3. (1) În sensul prezentului regulament următorii termeni se definesc astfel:

  1. Parcare publică – totalitatea parcărilor amenajate aflate pe domeniul public şi privat al municipiului Bistriţa.
  2. Parcare amenajată – spaţiu amenajat, delimitat prin marcaje orizontale, perpendiculare sau oblice faţă de marginea părţii carosabile a drumului, semnalizat prin indicatoare cu simbolul „parcare” P, destinat în mod special staţionării autovehiculelor.
  3. Parcare neamenajată – spațiu neamenajat situat pe străzile proprietatea Municipiului Bistrița, pe care staţionarea autovehiculelor nu este interzisă, semnalizate în mod corespunzător.
  4. Parcare publică cu plată – parcare amenajată și neamenajată pe domeniul public sau privat în municipiul Bistriţa, alta decât cea de reşedinţă, pentru folosirea căreia se percepe un tarif de staţionare, gestionată de către autorităţile administraţiei publice locale, care în continuare se va numi „parcare cu plată”.
  5. Parcare de reşedinţă – parcare rezervată amenajată pe domeniul public al municipiului Bistriţa, în zonele de blocuri de locuinţe colective.

(2) Astfel cum au fost definite la alin.(1), parcările se amenajează şi în afara părţii carosabile, delimitată prin linie continuă aplicată pe întreaga lungime a zonelor de parcare, stabilite în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului de aplicare a acesteia.

Art.4. – Parcările cu plată din municipiul Bistriţa pot fi utilizate contra cost, prin sistemul de autotaxare, achiziţionarea abonamentelor de parcare, plată prin transmitere SMS, plată prin card bancar din aplicația mobilă, sau încheierea contractelor de rezervare, conform prezentului Regulament.

CAP.III. PROGRAM DE FUNCŢIONARE A PARCĂRILOR ÎN SISTEM CU PLATĂ

Art.5. – Sistemul de parcare cu plată în municipiul Bistriţa se aplică în spaţiile amenajate și neamenajate, trasate şi semnalizate, sau doar semnalizate conform art.2 alin.(2), respectiv alin.(4).

Art.6. (1) Programul de funcţionare a parcărilor în sistem de plată este următorul: de luni până vineri în intervalul orar: 8:00-18:00.

(2) În afara programului stabilit potrivit alin.(1), sâmbăta și duminica, parcarea este gratuită.

(3) În zona aferentă Pieței agroalimentare Decebal, respectiv pe strada Cuza Vodă partea dinspre piață, strada Arțarilor și Bulevardul Decebal în fața Complexului comercial Odissea, abonamentele de parcare, inclusiv vinieta albastră, eliberate pentru autoutilitarele cu masa maximă autorizată de 3,5 to, nu sunt valabile, plata parcării se poate efectua doar pentru 30 minute și o oră.

 (4) În zona prevăzută la alin.(3) autoutilitarele nu au dreptul de a parca, decât pentru descărcarea mărfii.

CAP.IV. SISTEMUL DE PLATĂ. REGULI APLICABILE

Art.7. – Tarifele de utilizare a parcărilor care au destinaţia de parcări cu plată amenajate și neamenajate din municipiul Bistriţa, se pot achita astfel:

a) în sistem de autotaxare, utilizând parcometrele amplasate în apropierea locurilor de parcare cu plată, prin intermediul monedelor şi/sau a bancnotelor;

b) prin achiziţionarea abonamentelor/vinietelor de parcare;

c) prin transmiterea unui SMS de pe telefonul mobil la un număr scurt;

d) prin aplicatia mobilă, care se poate descărca pe telefonul mobil;

e) prin încheierea unor contracte de rezervare, în cazul persoanelor juridice.

Art.8.(1) Tarifele de utilizare a parcărilor cu plată amenajate și neamenajate din municipiul Bistriţa sunt următoarele:

  • A) pentru străzile amenajate cuprinse în Anexa nr.1a:
    • A.1. plata la aparatele de taxare:
    • a) pentru 30 minute: 3 lei;
    • b) pentru 1 oră: 5 lei;
    • c) pentru 1 zi: 25 lei.
    • A.2. prin sistemul de transmitere SMS:
      • a) 0,70 euro + TVA/30 minute, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 3 lei/SMS;
      • b) 1,20 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 5 lei/ SMS;
      • c) 6,00 euro + TVA/zi, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 25 lei/ SMS;
    • A.3. prin card bancar:
      • a) 3,71 lei/30 minute, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 3 lei;
      • b) 6,19 lei/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 5 lei;
      • c) 30,95 lei/zi, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 25 lei.
    • A.4. abonament de parcare: lunar = 100 lei, trimestrial = 200 lei, semestrial = 350 lei, anual = 600 lei.
    • A.5. contract de rezervare, pentru instituții și autorități publice, organizații guvernamentale prevăzute la art.14 alin.(2), organizații neguvernamentale, persoane juridice sau persoane fizice autorizate care au sediu și îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare publică sau cu plată, menţionată în adresa de solicitare și care, în vederea desfășurării activității în condiții normale necesită locuri de parcare, maxim două locuri pentru fiecare sediu: 1.500 lei/an/loc de parcare, pentru fiecare sediu al persoanei juridice.
  • B) pentru parcările cu plată neamenajate, altele decât cele prevăzute în anexa nr.1a:
    • B.1. prin transmitere SMS: 0,25 euro + TVA/ 1 oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 1 lei/SMS;
    • B.2. cu card bancar, prin aplicația mobilă: 1,24 lei/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 1 leu.

(2) Ca excepție de la prevederile alin.1, persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme/autoutilitare tip Dacia Dokker și altele asemenea, înmatriculate în municipiul Bistrița sau achiziționate în leasing pot beneficia de un tarif special de 100 lei/an pentru persoane fizice, 200 lei/an pentru persoane juridice, respectiv 300 lei/an pentru persoane fizice și juridice care dețin autoutilitare cu masa maximă autorizată de 3,5 to, altele decât cele de tip Dacia Dokker și altele asemenea, înmatriculate în municipiul Bistrița  sau achiziționate în leasing, pentru care se va elibera o vinietă albastră.

(3) Sumele încasate din tarifele de parcare nu se mai restituie.

(4) Sunt exceptate de la plata tarifelor autovehiculele de intervenție prevăzute la art.14 alin.(1).

Art.9. AUTOTAXAREA se realizează prin intermediul aparatelor de taxare, prin efectuarea succesivă a următoarelor operaţiuni:

(1) După oprirea autovehiculului în spaţiul special amenajat pentru parcare, monedele şi/sau bancnotele, se utilizează direct la aparatul de taxare (parcometru), care se introduc în fanta de inserare atâtea monede/bancnote până la concurenţa sumei care reprezintă taxa aplicabilă, pentru unitatea de timp solicitată.

 (2) Se verifică validarea tuturor monedelor/bancnotelor introduse, prin citirea ecranului afişor al aparatului, apoi se apasă butonul pentru validarea plăţii şi printarea tichetului aferent perioadei solicitate sau butonul de anulare a plăţii în cazul în care nu au fost validate toate monezile/bancnotele, sau nu se mai doreşte efectuarea plăţii.

(3) Parcometrul va emite tichetul de parcare, care va fi ridicat din fanta aparatului şi va fi poziţionat în mod obligatoriu în interiorul autovehiculului, pe bord, sub parbriz, de preferat în suport special, astfel încât toate datele inscripţionate să fie vizibile din exterior. Dacă nu se poate identifica tichetul de parcare, se aplică sancţiunile prevăzute de Regulamentul privind activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Bistriţa, aprobat prin Hotărârea nr.109/29.07.2021 a Consiliului local al municipiului Bistriţa.

(4) Tichetul de parcare eliberat de parcometru este valabil doar în zona 1a, pentru întreaga durata de timp plătită în intervalul orar 08:00 – 18:00, de luni până vineri.

Art.10. – ABONAMENTUL/VINIETA ALBASTRĂ

(1) Pentru utilizarea parcărilor cu plată amenajate și neamenajate din municipiul Bistriţa, se emit, la cerere, abonamente sau viniete de parcare pentru persoane fizice şi persoane juridice.

(2) Abonamentele se eliberează pentru parcările publice amenajate și pot fi lunare, trimestriale, semestriale sau anuale, la preţurile stabilite prin prezentul Regulament.

(3) Vinieta albastră dă dreptul deținătorului de a parca pe toate străzile publice din municipiul Bistrița, amenajate și neamenajate, pe tot parcursul anului pentru care s-a eliberat.

(4) Regulile generale aplicabile pentru utilizarea tuturor tipurilor de abonamente și vinieta albastră sunt:

a) se eliberează numai pentru autovehicule a căror masă maximă autorizată nu depăşeşte 3,5 to.;

b) se pot obţine, la cerere, cu condiţia efectuării plăţii în avans, de la casieria Serviciului public municipal “Direcţia Patrimoniu” sau transfer bancar;

c) abonamentul/vinieta, indiferent de tip, se eliberează pentru un singur autovehicul și nu se poate transmite de la un autoturism/autoutilitară la altul/alta;

d)în timpul parcării, abonamentul sau vinieta albastră se poziţionează în mod obligatoriu în interiorul autovehiculului, pentru care s-a eliberat, pe parbriz în coltul din stânga sus, astfel încât toate elementele inscripţionate să fie vizibile.

Art.11. – PLATA PARCĂRII PRIN SMS ȘI CARD BANCAR prin aplicația mobilă:

(1) O altă modalitate de plată a staţionării în parcările cu plată este prin intermediul telefonului mobil, prin transmiterea unui mesaj, SMS, către un număr scurt în reţelele de telefonie mobilă.

(2) Utilizatorul trimite un SMS care va conţine “corespondentul timpului urmat de numărul de înmatriculare al autovehiculului”, în funcție de tipul de parcare, amenajată sau neamenajată și timpul de staționare, iar acesta va primi pe telefon un mesaj de confirmare a plătii, precum şi timpul alocat parcării.

(3) Înainte cu 5 minute de expirarea timpului de parcare, utilizatorul va primi o notificare prin care este anunţat că valabilitatea se apropie de sfârşit şi îi dă posibilitatea de a prelungi staționarea.

(4) Acest serviciu implică instalarea pe serverul beneficiarului a unei aplicaţii software care înregistrează solicitările, gestionează baza de date, generează rapoarte în timp real şi monitorizează întregul sistem. Se va putea vizualiza în această aplicaţie în orice moment situaţia plăţii taxei prin SMS/card bancar şi a deconturilor lunare. La sfârşitul fiecărei luni se va încasa de la furnizorul serviciului contravaloarea tuturor încasărilor realizate prin SMS și card bancar.

(5) De asemenea, pentru funcţionarea sistemului este necesară încheierea unor contracte cu operatorii de telefonie mobilă pentru abonamentele lunare aferente numerelor scurte disponibile la cerere, precum şi servicii de internet pe mobil pentru dispozitivele de control, PDA– uri/Smartphone.

(6) Controlul plăţii locurilor de parcare se face de către agenţii de control, care vor verifica plata prin intermediul unor PDA–uri pe care vor introduce numărul de înmatriculare al autoturismului, sistemul returnându-le informaţiile complete despre ultima plată efectuată pentru respectivul autovehicul şi situaţia acestuia.

(7) Plata cu cardul bancar se poate efectua doar din aplicația mobilă, care presupune instalarea acesteia pe telefonul mobil, urmând pașii solicitați de aplicație, după care se poate alege zona de parcare și timpul de staționare.

Art.12. – CONTRACTUL DE REZERVARE:

(1) Rezervarea este permisă numai pentru autovehiculele a căror masă maximă autorizată nu depăşeşte 3,5 to, doar în parcările prevăzute în Anexa nr.1a.

(2) Rezervarea este permisă pentru instituții și autorități publice, organizații guvernamentale și neguvernamentale, persoane juridice sau persoane fizice autorizate care au sediu și îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare publică sau cu plată, menţionată în adresa de solicitare și care în vederea desfășurării activității în condiții normale necesită utilizarea unor locuri de parcare, maxim două locuri pentru fiecare sediu.

(3) Rezervarea unui număr mai mare de două locuri de parcare se poate face în baza documentațiilor de urbanism aferente unor lucrări de investiții, aprobate prin hotărâre a Consiliului local al municipiului Bistrița, pentru o perioadă de minim 10 ani, în situația în care pe terenul proprietate nu se poate asigura numărul de locuri prevăzut în documentație. Locurile rezervate vor avea statut de parcare publică. În cazul în care utilizatorul solicită rezilierea contractului înainte de expirarea perioadei anterior menționată, are obligația de a plăti daune interese în favoarea locatorului în cuantum egal cu tariful de rezervare calculat pentru diferența de perioadă rămasă până la data la care contractul ar fi încetat în mod normal, prin ajungere la termen.

(4) Instituțiile de stat și autoritățile publice care asigură servicii publice și apără interesele generale ale societății, prevăzute la art.14 alin.(2), beneficiază de rezervarea celor două locuri de parcare cu titlu gratuit, în baza unei cereri aprobată de Primarul municipiului Bistriţa.

(5) În parcările publice amenajate pe străzi situate în zone preponderent cu locuințe individuale, persoanele fizice care domiciliază în aceste zone și care fac dovada deținerii în proprietate a unei locuințe și a unui/unor autoturism/autoturisme, pot beneficia de rezervarea a maxim două locuri de parcare/locuință, la tariful, condițiile și orarul stabilite pentru parcările de reședință aprobate prin hotărâre a Consiliului local, excepție făcând zona centrului istoric.

(6) În parcările publice amenajate în zona delimitată de străzile: Republicii – Piaţa Petru Rareș – Bistricioarei – Liviu Rebreanu – Ecaterina Teodoroiu – Albert Berger – Mihail Kogălniceanu – Dogarilor – Mihai Eminescu, și a zonei aferente Pieței agroalimentare Decebal respectiv pe strada Cuza Vodă partea dinspre piață, strada Arțarilor și Bulevardul Decebal în fața Complexului comercial Odissea, rezervarea locurilor nu este permisă, cu excepția instituțiilor publice.

(7) Contractele de rezervare în vigoare la data aprobării prezentului Regulament, pentru locurile de parcare din zona menționată la alin.(6), nu se vor prelungi.

(8) Pentru rezervarea locurilor de parcare, solicitantul, persoana juridică, încheie cu municipiul Bistriţa prin Direcţia Patrimoniu, un contract de rezervare.

(9) Pentru încheierea contractului de rezervare solicitantul trebuie să depună la sediul administratorului următoarele documente:

a) Cerere tip;

b) Copie a certificatului de înregistrare al instituției/ autorității/ organizației/persoanei juridice/persoanei fizice autorizate, după caz, respectiv copie carte identitate pentru persoanele fizice;

c) Copie act care face dovada proprietății asupra imobilului/ sediului/ închirierii sau utilizării spaţiului, după caz;

d) Schiţă amplasament locuri parcare solicitate (scara 1:1000);

e) Indicarea actului normativ care reglementează activitatea instituției/ autorității/organizației/persoanei juridice/persoanei fizice autorizate, după caz;

f) Documente extrase din documentațiile de urbanism aferente unor lucrări de investiții care impun rezervarea a mai mult de două locuri de parcare, după caz.

(10) Beneficiarul contractului de rezervare are dreptul să amplaseze o tăbliţă de informare cu dimensiunea de maxim 60x60cm, care va conţine date cu privire la denumirea beneficiarului, intervalul orar de rezervare şi perioada de valabilitate a contractului, care se va ridica în afara perioadei de rezervare.

(11) Numărul locurilor de parcare rezervate nu va depăși un procent de 10% din locurile de parcare existente.

(12) Prin grija Direcției Patrimoniu, Direcției Poliției Locale a municipiului Bistrița și a Direcției de Infrastructură și Servicii Bistrița, vor fi verificate toate parcările publice și vor fi luate măsurile pentru înlăturarea de pe domeniul public a plăcuțelor sau a altor însemne/ marcaje cu mențiunea ”rezervat”.

CAP.V. FACILITĂŢI. GRATUITĂŢI

Art.13.(1) În zonele de parcare publică, amenajate sau neamenajate din municipiul Bistrița, altele decât cele semnalizate cu marcaj special, persoanele încadrate în grad de handicap, pot parca cu titlu gratuit în baza cardului-legitimația, eliberat de către Direcţia de Infrastructură și Servicii Bistrița, care va fi afișat în partea din față a autovehiculului, fără a se elibera vinieta albastră.

(2) Parcările pot fi utilizate gratuit pentru staţionarea autovehiculelor speciale, dotate conform legii cu echipamente de semnalizare sonoră şi optică, aflate în misiune, conform prevederilor legale în vigoare.

(3) Parcările cu plată din municipiul Bistriţa vor putea fi utilizate fără achitarea tarifelor prevăzute în prezentul Regulament, în cazul execuţiei unor lucrări de utilitate publică în conformitate cu reglementările legale.

Art.14.(1) Sunt scutite de la plata tarifelor prevăzute în prezentul Regulament, autovehiculele aparținând următoarelor instituții de interes public: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Pompieri, Poliție, Jandarmerie, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naționale, Primăria municipiului Bistriţa.

(2) Beneficiază de rezervarea a două locuri de parcare cu titlu gratuit următoarele instituții și autorități publice:

  1. Instituţia Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud;
    1. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud;
    1. Instituţiile guvernamentale;
    1. Delegaţiile străine, nominalizate, la invitaţia instituţiilor de interes public;
    1. Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița;
    1. Baroul Bistrița-Năsăud.

(3) Beneficiază de atribuirea cu titlu gratuit a unei viniete albastre, jurnaliștii acreditați să participe la evenimentele organizate de Primăria municipiului Bistrița.

CAP.VI. CONTRAVENŢII ŞI SANCŢIUNI

Art.15. (1) Constituie contravenţie staționarea pe locurile de parcare rezervate prin contract, precum și staționarea pe locurile de parcare cu plată fără achitarea tarifelor de parcare, fapte săvârşite de către persoane fizice şi juridice contraveniente, proprietari sau deţinători cu orice titlu ai autovehiculului.

(2) Ocuparea locurilor de parcare din zona de aplicare a sistemului de taxare cu diferite obiecte este interzisă, obiectele vor fi ridicate de îndată.

Art.16.(1) Faptele prevăzute la art.15 alin.(1) se sancţionează cu amendă contravențională cuprinsă între 300 – 600 lei, precum şi cu măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculului conform Regulamentului privind activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Bistriţa.

(2) Faptele prevăzute la art.15 alin.(2) se sancţionează cu amendă contravențională cuprinsă între 600 – 1200 lei.

Art.17. – Constatarea contravenţiei stabilite prin prezentul regulament şi întocmirea procesului-verbal al contravenţiei, se face de către polițiștii locali din cadrul Direcției Poliției locale a municipiului Bistriţa.

Art.18. – Sancțiunilor contravenționale acordate în temeiul prezentului regulament li se aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr.2/2001, cu modificările și completările ulterioare. Sumele provenite din încasarea amenzilor se fac venit la bugetul local al municipiului Bistrița.

CAP.VII. DISPOZIŢII FINALE

Art.19. – Primăria municipiului Bistriţa, prin Direcţia de Infrastructură și Servicii Bistrița, va proceda la întreţinerea şi curăţarea parcărilor cu plată din municipiul Bistriţa, atât pe perioada verii cât şi a iernii.

Art.20. – Primăria municipiului Bistriţa nu răspunde de securitatea autovehiculelor şi a bunurilor aflate în acestea în perimetrul de taxare.

Art.21. – Autovehiculelor abandonate în parcările cu plată li se vor aplica sancţiunile prevăzute de actele normative în vigoare aplicabile.

Art.22. (1) Prevederile prezentului Regulament se aplică şi autovehiculelor destinate aprovizionării, transportului de marfă a căror greutate maximă autorizată nu depăşeşte 3,5 to, precum si serviciului de taximetrie.

(2) Taximetrele sunt exceptate de la plata taxei de staţionare numai în limita staţiilor de taxi aprobate prin hotărâri ale Consiliului local.

ANEXA NR. 1A

Zonele de parcare propuse în tabelul de mai sus vor fi considerate parcări cu plată după amenajare, care va cuprinde trasarea, montarea indicatoarelor de parcare cu plată şi a celor adiţionale, a aparatelor de taxare, dacă este cazul.

R E G U L A M E N T DE ATRIBUIRE A LOCURILOR DE PARCARE AMENAJATE  ÎN PARCĂRILE DE REŞEDINŢĂ DIN MUNICIPIUL BISTRIŢA

CAP.I.  OBIECTUL ATRIBUIRII  

Art.1. – Prezentul regulament stipulează procedura de atribuire a locurilor de parcare amenajate pe domeniul public al Municipiului Bistrița, în zonele de blocuri de locuinţe colective, denumite parcări de reşedinţă, în folosinţa persoanelor fizice şi juridice, modul de organizare a acesteia, precum şi modalitatea de prelungire a valabilităţii utilizării locurilor de parcare. 

CAP.II. DISPOZIŢII GENERALE

Art.2. (1) Parcările de reşedinţă sunt administrate de către Primăria municipiului Bistriţa prin Direcţia Patrimoniu, cu sprijinul altor direcții și servicii din cadrul instituției.

(2) Locurile de parcare din parcările de reşedinţă vor fi atribuite prin grija Direcţiei Patrimoniu numai după ce acestea au fost amenajate, trasate, numerotate de către Direcţia de Infrastructură și Servicii Bistrița, ulterior atribuirii, acestea fiind semnalizate pe verticală și pe orizontală.

Art.3. (1) În parcările de reşedinţă se vor atribui locuri de parcare numai deţinătorilor de autoturisme/autoutilitare cu masa maximă autorizată de până la 3,5 to.

(2) Excepţie face zona centrală a municipiului, delimitată de străzile Bistricioarei – Vasile Conta – Parcului – Alexandru Odobescu – Gheorghe Şincai – Dornei, unde circulaţia este permisă autovehiculelor şi ansamblurilor de vehicule cu masa maximă total autorizată de până la 2,5 tone şi doar pentru posesorii de autorizaţii de liberă trecere.

(3) Prin deţinători de autoturisme/autoutilitare se înţeleg persoanele fizice/juridice înscrise în certificatul de înmatriculare al autoturismului ca titulari, ca utilizatori, împuterniciţi ai unor persoane juridice, precum şi persoanele înscrise în dovada provizorie de circulaţie a unui autoturism eliberată de organele competente înainte de înscrierea definitivă.

Notă: 1. În prezentul Regulament în categoria persoanelor juridice intră societăţile comerciale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, cabinetele de avocat, cabinetele notarilor, cabinetele medicale şi altele asemenea.

         2. Din categoria „autoutilitare”, conform prezentului Regulament, fac parte autovehiculele tip „Dacia Dokker” şi altele asemenea.

Art.4. – Atribuirea locurilor de parcare din parcările de reşedinţă se va face numai persoanelor fizice/juridice care fac simultan dovada deţinerii unui spaţiu cu destinaţia de locuinţă, sau cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, în blocurile de locuinţe situate în zona parcării de reşedinţă și dovada deținerii în proprietate/utilizare a unui autoturism.

Art.5. – În parcările de reşedinţă se poate atribui, contra cost, un loc/locuri de parcare pentru fiecare spaţiu cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, la tariful stabilit prin hotărâre a Consiliului local sau la tariful licitat, pentru parcarea autoturismelor deținute în proprietate/utilizare.

Art.6. – Pentru un autoturism/autoutilitară se poate atribui doar un singur loc de parcare în parcările de reşedinţă din municipiul Bistriţa, indiferent de numărul de proprietăți deținute pe raza municipiului Bistrița.

CAP.III. INSTRUCȚIUNI PENTRU PARTICIPAREA LA PROCEDURA DE ATRIBUIRE A LOCURILOR DE PARCARE ÎN PARCĂRILE DE REȘEDINŢĂ

Art.7. În vederea participării la procedura de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare de reşedinţă, solicitanţii vor depune la sediul Direcţiei Patrimoniu următoarele documente în copie:

  1. Cerere tip;
  2. Documente privind deținerea spaţiului: contract de vânzare-cumpărare nu mai vechi de 30 de zile/extras de carte funciară nu mai vechi de 30 de zile/contract de închiriere avizat de Administrația Județeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud/contract de comodat/certificat de moștenitor nu mai vechi de 30 de zile/act de donaţie etc.;
  3. Carte de identitate, completată cu „stabilit reședință” dacă este cazul;
  4. Certificat de înregistrare/certificat de înregistrare fiscală pentru persoanele juridice/P.F.A./I.I./I.F./cabinete medicale/cabinete avocatură/cabinete notariale și altele asemenea;
  5. Act constitutiv al societăţii (în cazul în care persoana solicitantă este asociat în societate);
  6. Documente privind deţinerea unui autoturism: certificatul de înmatriculare din care să reiasă că autoturismnul/autoutilitara are inspecția tehnică periodică (I.T.P.) valabilă, contract de leasing, împuternicire a persoanei juridice proprietar al autoturismului dat în folosinţă unei persoane fizice, dovada provizorie de circulaţie a unui autoturism eliberată de organele competente înainte de înscrierea definitivă, după caz;
  7.  Certificat de căsătorie, în situaţia în care la aceeaşi adresă domiciliază două familii;
  8. Certificat de încadrare într-un grad de handicap al solicitantului, al unui membru al familiei sau persoanei aflate în întreținere domiciliată la aceeași adresă,dacă e cazul;
  9. Certificatul de deces al titularului, pentru moștenitori ai autoturismului/ autoutilitarei;
  10. Acte doveditoare că este veteran de război, membru A.F.D.P.R. sau beneficiar al prevederilor Legii nr.189/2000, dacă este cazul;  
  11. Cupoanele de pensii, soţ şi soţie, pentru acordarea reducerii cu 50% a tarifului de parcare, în cazul în care media pensiilor nu depăşeşte salariul minim net pe economie;
  12. Declaraţie pe propria răspundere pentru persoanele care nu înregistrează venituri, în familia în care unul din membri este pensionar, pentru acordarea reducerii cu 50% a tarifului de parcare.

Art.8. (1) Perioada de depunere a documentelor prevăzute la art.7 se va stabili şi se va aduce la cunoştinţă publică prin grija Direcţiei Patrimoniu.

(2) Documentele se vor depune în perioada stabilită pentru fiecare zonă de parcare în parte, făcută publică, printr-un anunț publicat atât pe site-ul Primăriei municpiului Bistrița, la secțiunea ”Anunțuri”, precum și prin accesarea aplicație on-line ”Aplicaţie online pentru consultarea stării locurilor de parcare de reședință în municipiul Bistrița la linkul https://parcari.primariabistrita.ro.

(3) Termenul de depunere a documentelor pentru şedinţa de atribuire/licitaţie, va fi comunicat în anunțurile publicate conform alin.2, documentele depuse după acest termen nu vor intra în ședința de atribuire/licitație, dar în baza acestora, se poate solicita un loc de parcare după finalizarea procedurii de atribuire/licitație în limita locurilor rămase libere.

CAP.IV. PROCEDURA DE ATRIBUIRE A LOCURILOR DE PARCARE DIN PARCĂRILE DE REŞEDINȚĂ

Art.9. – După înregistrarea documentelor, acestea vor fi analizate de către personalul din cadrul Direcţiei Patrimoniu cu atribuţii în administrarea parcărilor, care va întocmi şi lista de prioritate cu solicitanţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul Regulament şi sunt acceptaţi să participe la şedinţa de atribuire, precum şi lista cu solicitanţii respinşi, care nu au prezentat documentele necesare sau care nu se încadrează în prevederile prezentului Regulament.

Art.10. – Lista de prioritate se va întocmi cu respectarea următoarei ordini de priorităţi:

I.A. persoane fizice care dețin un spațiu de locuit în zona parcării care face obiectul procedurii de atribuire şi care deţin în proprietate/utilizare un autoturism/autoutilitară înscrisă în municipiul Bistriţa sau în altă localitate din ţară. Persoanele care solicită loc de parcare pentru un autoturism înmatriculat în altă localitate intră la această prioritate cu condiţia ca impozitul pentru autoturism să fie achitat la Direcţia Economică-Venituri din cadrul Primăriei municipiul Bistriţa. Se aplică şi în cazul în care două familii domiciliază în aceeaşi locuinţă şi care deţin fiecare câte un autoturism/ autoutilitară.

I.B. persoane juridice care deţin un autoturism/autoutilitară înscris la sediul social al acestora, dacă sediul se află în zona de parcare de reședință şi coincide cu adresa de domiciliu a reprezentantului legal al societăţii.

Notă: În cazul în care un loc de parcare este solicitat de către o persoană/persoane prevăzute la punctul I.A şi o persoană/persoane prevăzute la punctul I.B, atribuirea se va face prin licitaţie publică, iar licitaţia va începe de la tariful de 420 lei/loc de parcare/an, pentru primul autoturism.

II. persoane juridice care dețin un spaţiu, cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie, în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă şi care deţin un autoturism/autoutilitară înscris în municipiul Bistriţa, sau în altă localitate din ţară. Persoanele juridice care solicită loc de parcare pentru un autoturism înmatriculat în altă localitate intră la această prioritate cu condiţia ca impozitul pentru autoturism să fie achitat la Direcţia Economica-Venituri din cadrul Primăriei municipiul Bistriţa.

Notă: Persoanele fizice care deţin un autoturism/autoutilitară proprietatea unei persoane juridice, proprietar/chiriaș a unui spațiu de locuit în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă, vor putea fi admise la procedura de atribuire, în baza împuternicirii proprietarului autoturismului/autoutilitarei, cuantumul tarifului fiind cel aplicat persoanei juridice, respectiv 420 lei/loc de parcare/an, cu condiția ca pentru spațiul respectiv să nu mai fie atribuit un alt loc de parcare, iar documentul de plată prin care se face dovada utilizării locului de parcare, va fi eliberat pe persoana juridică.

III. persoane fizice/juridice care deţin un spaţiu, cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie, în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă şi care deţin în proprietate/utilizare un autoturism/autoutilitară înscris în altă localitate din România, în afara municipiului Bistrița.

Notă: În cazul în care un loc de parcare este solicitat de către cel puţin o persoană fizică şi una juridică prevăzute la punctul III atribuirea se va face prin licitaţie publică, iar licitaţia va începe de la tariful de 420 lei/loc de parcare/an.

IV. persoane fizice/juridice deținătoare ale unui spaţiu, cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie, situat în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă și care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autoturisme/autoutilitare deținute în proprietate/utilizare.

Notă 1: În cazul în care un loc de parcare este solicitat de către cel puţin o persoană fizică şi una juridică prevăzute la punctul IV, pentru al doilea loc de parcare, atribuirea se va face prin licitaţie publică, iar licitaţia va începe de la tariful de 600 lei/loc de parcare/an.

Notă 2: În cazul în care un loc de parcare este solicitat de către cel puţin o persoană fizică şi una juridică prevăzute la punctul IV, pentru al treilea loc de parcare, atribuirea se va face prin licitaţie publică, iar licitaţia va începe de la tariful de 800 lei/loc de parcare/an.

V. persoane fizice/juridice care deţin un spaţiu, cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie, în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă şi care solicită loc de parcare pentru un autoturism/autoutilitară deținut în proprietate/utilizare înmatriculat în străinătate.

Art.11. (1) În situaţiile în care în aceeaşi locuinţă domiciliază două familii, fiecare va achita tariful de 20lei/loc de parcare/lună, respectiv240lei/loc de parcare/an, pentru primul autoturism.

(2) Persoanele fizice prevăzute la punctul IV vor achita tariful de 25lei/loc de parcare/lună pentru al doilea autoturism/autoutilitară, respectiv 300 lei/loc de parcare/an. În acest caz se va achita 300lei/loc de parcare/an, indiferent de reducerea aplicată pentru primul autoturism.

(3) Persoanele fizice prevăzute la punctul IV vor achita tariful de 400lei/loc de parcare/an pentru al treilea sau mai multe autoturisme/autoutilitare. În acest caz se va achita 400lei/loc de parcare/an, indiferent de reducerea aplicată pentru primul autoturism.

(4) Persoanele juridice vor achita tariful de 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru primul autoturism, 50 lei/loc de parcare/lună, respectiv 600 lei/loc de parcare/an pentru al doilea autoturism și pentru 800 lei/ loc de parcare/an, pentru al treilea sau mai multe autoturisme.

(5) Atribuirea locurilor de parcare acoperite se face conform prezentului Regulament, iar tarifele aplicate pentru primul autoturism fiind de 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv 480 lei/loc de parcare/an, pentru persoanele fizice şi de 50 lei/loc de parcare/lună, respectiv 600 lei/loc de parcare/an pentru persoanele juridice. Persoanele juridice sunt limitate la atribuirea/licitarea unui singur loc de parcare în parcările acoperite.

(6) Tariful prevăzut la alin.(5) pentru persoanele fizice se majorează cu 50% pentru al doilea și al treilea autovehicul.

(7) Plata tarifelor de parcare se poate efectua în numerar sau card bancar la casieria Direcției Patrimoniu și prin transfer bancar în contul Direcției Patrimoniu deschis la Trezoreria Bistrița, pus la dispoziția persoanelor interesate.

Art.12. (1) În parcările de reşedinţă, persoanele care solicită un loc de parcare și dețin un certificat de încadrare în grad de handicap, beneficiază de atribuirea locurilor de parcare cu prioritate, dacă îndeplinesc cerințele prevăzute la art.4 din prezentul Regulament.

(2) În parcările de reşedinţă, persoanele care au un membru de familie, sau au în întreținere o persoană desemnată prin Hotărâre Judecătorească, care dețin certificat de încadrare în grad de handicap, pot beneficia de atribuirea unui loc de parcare cu prioritate, cu condiția ca aceste persoane să aibă același domiciliu cu solicitantul.

(3) În parcările de reşedinţă, veteranii de război, membrii ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, precum şi beneficiarii prevederilor Legii nr.189/2000 sau persoanele care au în familie/întreținere o astfel de persoană cu domiciliul la adresa solicitantului, beneficiază de atribuirea locurilor de parcare cu prioritate, dacă îndeplinesc cerințele prevăzute la art.4 din prezentul Regulament.

(4) Persoanele menţionate la alin.(1), alin.(2) și alin.(3) vor achita tariful de 1 leu în vederea eliberării documentului de plată prin care se face dovada dreptului de utilizare a locului de parcare şi care cuprinde toate datele cu privire la utilizator şi locul de parcare utilizat.

(5) În cazul în care un loc de parcare este solicitat de către două sau mai multe persoane menţionate la alin.(1), alin.(2) și alin.(3), acesta se va atribui în ordinea înregistrării cererilor depuse, după publicarea anunțului de organizare a procedurii de atribuire/licitație a locurilor de parcare de reședință pe site-ul Primăriei, cu condiția respectării prevederilor prezentului Regulament.

(6) Dacă într-o familie există mai multe persoane care sunt încadrate într-un grad de handicap, se acordă loc de parcare de reședință, cu prioritate și gratuitate pentru fiecare persoană, cu condiția ca acestea să dețină în proprietate/utilizare un autoturism/autoutilitară.

(7) Dacăpersoanele menţionate la alin.(1) și alin.(2) au dobândit certificat de încadrare în grad de handicap în perioada de valabilitate a utilizării locului de parcare pentru care s-a achitat tariful aprobat sau licitat, utilizatorul locului de parcare va beneficia de prevederile prezentului Regulament, după expirarea perioadei pentru care s-a achitat tariful aprobat sau licitat.

(8) Dacăîn perioada de valabilitate a utilizării locului de parcare, utilizatorul/un membru de familie/persoana aflată în întreținere pentru care s-a asigurat gratuitatea locului de parcare, nu mai este încadrată în grad de handicap sau a decedat, utilizatorul/membrul de familie va putea păstra locul de parcare de reședință cu condiția achitării tariful aprobat/licitat pentru perioada rămasă până la expirarea valabilității.

(9) În cazul în care persoanele menţionate la alin.(1), alin.(2) și alin.(3), nu mai îndeplinesc condițiile de gratuitate a locului de parcare, utilizatorul acestuia are obligația de a achita tariful întegral de la data pierderii dreptului pentru care s-a asigurat gratuitatea locului de parcare. În caz contrar va pierde locul de parcare, care va fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament.

Art.13. – Nu există alte priorităţi cu privire la amplasamentul blocului de locuit, al locului/locurilor de parcare, etc., decât cele menţionate la art.10 şi art.12, toate persoanele prezente la şedinţa de atribuire au posibilitatea să îşi aleagă orice loc de parcare situat în zona de parcare care face obiectul respectivei şedinţe de atribuire.

Art.14. (1) Persoanele pensionate, care îndeplinesc condițiile de participare la procedura de atribuite/licitare a locurilor de parcare, pot beneficia de o reducere cu 50% a tarifului de parcare aprobat, cu condiția ca venitul mediu net/membru de familie să se încadreze sub salariul minim net pe economie.

(2) În situaţia în care unul dintre soţi nu înregistrează venituri, pentru acordarea reducerii va depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens.

(3) Diferenţa dintre tariful licitat de acesta şi cel aprobat se va achita integral.

Art.15. – Direcţia Patrimoniu va stabili, pe baza planului de situaţie cu amplasarea locurilor de parcare amenajate, zona de parcare pentru care urmează a fi organizată ședința de atribuire.

Art.16. – După stabilirea zonei de parcare de reşedinţă care va face obiectul unei şedinţe de atribuire a locurilor de parcare, Direcţia Patrimoniu va înştiinţa cetățenii despre data, ora şi locul în care va avea loc şedinţa de atribuire, printr-un anunț publicat atât pe site-ul Primăriei municpiului Bistrița, la secțiunea ”Anunțuri”, precum și prin accesarea aplicație on-line ”Aplicatie online pentru consultarea stării locurilor de parcare de reședință în municipiul Bistrița la următorul link https://parcari.primariabistrita.ro.

Art.17. – Direcţia Patrimoniu va asigura rezervările stabilite pentru persoanele care beneficiază de prioritate prevăzute la art.12 alin.(1), alin.(2) şi alin.(3).

Art.18. – La data, ora şi locul anunţat, la ședința de atribuire se pot prezenta atât solicitanţii, cât şi reprezentanţi ai acestora.

Art.19. – La începutul şedinţei de atribuire a locurilor de parcare de reşedinţă amenajate în zona care face obiectul şedinţei, se vor prezenta prevederile Regulamentului, se vor anunţa numărul de locuri amenajate în zona respectivă, numărul de solicitanţi admişi la procedură şi priorităţile stabilite, se vor nominaliza persoanele a căror documente nu au fost conforme cu Regulamentul, se va explica modul de desfăşurare a ședinței, se vor anunţa locurile de parcare atribuite cu prioritate persoanelor menţionate la art.12 alin.(1), alin.(2) şi alin.(3) şi se va menţiona perioada de valabilitate a utilizării locurilor de parcare pentru această zonă.

Art.20. -Procedura de atribuire a locurilor de parcare se va organiza nominal, pentru fiecare loc de parcare în parte, până la strigarea tuturor locurilor de parcare amenajate în zona de parcare care face obiectul şedinţei.

Art.21.(1) În situaţiile în care unul sau mai multe locuri de parcare sunt solicitate expres de mai multe persoane admise pentru participare la procedură şi care au aceeaşi prioritate, atribuirea se face prin licitaţie publică cu strigare.

(2) Preţul de pornire la licitaţie îl reprezintă tariful de bază stabilit prin hotărâre de Consiliu local pentru prioritatea respectivă, cu precizarea pasului de supralicitare stabilit, respectiv minim 10 lei/ loc de parcare/an.

(3) Participanţii la licitaţie vor prezenta oferta de preţ prin strigări succesive.

(4) -Dacă la a treia strigare a ultimei oferte nu se strigă o sumă mai mare, se anunţă atribuirea locului de parcare în favoarea participantului care a oferit preţul cel mai mare.

(5) Pentru locul de parcare obținut prin licitație publică, se va achita tariful licitat atât de către beneficiar cât și de către alt membru de familie, atâta timp cât se utilizează locul respectiv.

Art.22. – Persoanele care nu au obţinut un loc de parcare în urma unei licitaţii, pot participa în continuare la procedura de atribuire, până la obţinerea unui loc de parcare.

Art.23. – (1) După epuizarea numărului locurilor de parcare cuprinse în ședința de atribuire organizată, se declară închisă şedinţa, întocmindu-se un proces-verbal al şedinţei, care se semnează de către personalul din cadrul Direcției Patrimoniu care participă la ședința de atribuire.

(2) Listele cuprinzând persoanele admise pentru a participa la respectiva ședință, completate cu codul parcării şi locul atribuit şi semnate de către persoanele care au obţinut un loc de parcare, precum şi lista cuprinzând persoanele care nu îndeplinesc condițiile de participare la procedura de atribuire, vor fi anexate la procesul-verbal al şedinţei.

Art.24. – Procesul-verbal împreună cu documentele care au stat la baza organizării procedurii de atribuire a locurilor de parcare din zona parcării de reşedinţă, se arhivează la Primăria municipiului Bistriţa.

Art.25. (1) Persoanele care nu s-au prezentat în ziua în care a fost anunţată desfăşurarea şedinţei de atribuire pentru zona respectivă, pierd dreptul de prioritate asigurat la art.10 și art.12.

(2) Acestea se pot prezenta ulterior la sediul Direcţiei Patrimoniu pentru a li se atribui un loc de parcare din cele rămase libere în zona parcării de reşedinţă, la solicitarea scrisă a acestora, după şedinţa de atribuire, în ordinea înregistrării cererilor la registratura Primăriei municipiului Bistrița.

Art.26. – Individualizarea locului de parcare atribuit în urma procedurii, se face prin montarea unei plăcuţe de rezervare care conţine numărul de înmatriculare al autoturismului/autoutilitarei utilizatorului, până la data de începere a periodei de utilizare a locului de parcare, prin grija Direcţiei Patrimoniu.

Art.27. (1) Solicitantul are obligaţia de a achita tariful de utilizare a locului de parcare în termen de maxim 10 zile de la data începerii perioadei de utilizare a locului de parcare, anunţată în cadrul şedinţei de atribuire pentru zona respectivă.

(2) Documentul de plată eliberat de Primăria municipiului Bistrița, în urma achitării tarifului de utilizare a locului de parcare, este dovada deținerii locului de parcare.

(3) Neachitarea tarifului de utilizare a locului de parcare în acest termen, duce la pierderea locului de parcare, care va deveni liber, chiar dacă plăcuţa de rezervare nu este demontată, şi acest loc de parcare va fi atribuit în cadrul unei sedințe publice de atribuire/licitație, respectând prevederile prezentului Regulament.

Art.28. – Demontarea plăcuţei de rezervare din locurile de parcare rămase libere, fie că sunt reatribuite sau nu, se va face în cel mai scurt timp prin grija Direcţiei Patrimoniu.

Art.29. – Achitarea tarifului de parcare asigură utilizarea locului de parcare zilnic de la ora 15.30 până la ora 08.00. Utilizatorul va putea folosi parcarea şi între orele 08.00 şi 15.30 fără să achite o taxă suplimentară, dar în cazul în care parcarea rămâne liberă, aceasta poate fi folosită de o altă persoană, până la ora 15.30.

Art.30.(1) Locurile de parcare de reşedinţă se vor atribui, de regulă, pe o perioadă de 12 luni.

(2) În cazul în care în aceeaşi zonă de parcare se organizează mai multe proceduri de atribuire, sau în cazul persoanelor care se prezintă ulterior procedurii de atribuire, locurile de parcare se pot atribui şi pe perioade mai mici de 12 luni, cu condiţia ca perioada de valabilitate să expire la aceeaşi dată pentru toţi utilizatorii locurilor de parcare din zona respectivă.

(3) Tariful de parcare este anual și corespunde perioadei de utilizare a locurilor de parcare din zona respectivă. Pentru atribuirile care încep de la o dată ulterioară, suma se calculează corespunzător tarifului aprobat/licitat și perioadei utilizării locului de parcare.

(4) În cazul în care în parcările atribuite se efectuează diferite lucrări de interes public sau sunt ocupate de materiale în timpul acestor lucrări, pe o perioadă mai mare de 30 zile, tariful următoarei perioade de utilizare a locului de parcare va fi redus corespunzător cu valoarea aferentă duratei lucrării, confirmate de Direcția de Infrastructura și Servicii/ Direcția Tehnică din cadrul Primăriei municipiului Bistrița.

Art.31. – Sumele încasate din tarifele aferente parcărilor de reşedinţă nu se mai restituie în cazul în care, după atribuirea unui loc de parcare, achitarea acestora şi montarea plăcuţei de rezervare, persoana renunţă la locul de parcare atribuit în perioada de valabilitate a utilizării locului de parcare, pentru perioada rămasă.

Art.32. (1) Utilizatorii care au deținut un loc de parcare pe amplasamentul unde s-a amenajat o parcarea etajată, vor avea prioritate la atribuirea unui loc de parcare neacoperit, cu condiția respectării prevederilor prezentului Regulament, la tariful de utilizare a locului de parcare achitat/licitat anterior amenajării parcării etajate.

(2) Locurile de parcare atribuite pentru al doilea sau mai multe autoturisme, se vor atribui ulterior în cadrul unei ședințe de atribuire organizate conform prezentului Regulament.

Art.33. (1) Utilizatorii parcărilor de reședință beneficiază de vinietă albastră cu titlu gratuit, aceasta dă dreptul deținătorului de a parca pe toate străzile publice din municipiu, amenajate sau neamenajate, care va avea aceeași valabilitate ca și parcarea de reședință și se va elibera la data plății tarifului parcării de reședință pentru perioada următoare.

(2) Vinieta nu se poate transmite de la un autoturism/autoutilitară la altul/alta și obligatoriu se va lipi în interiorul autovehiculului în colțul stânga sus, la loc vizibil.          

CAP.V. DISPOZIŢII TRANZITORII

Art.34. (1) Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire, pot fi atribuite şi persoanelor juridice care au sediu sau punct de lucru într-un bloc de locuinţe arondat zonei de parcare, la solicitarea scrisă a acestora, prin încheierea unui contract de rezervare, pe perioada de un an la tariful stabilit prin hotărâre a Consiliului local şi cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri, după care devin libere.  

(2) Contractul de rezervare dă dreptul utilizării locului de parcare, de luni până vineri, între orele 0800 – 1800, prin amplasarea unei tăbliţe de informare cu dimensiunea de maxim 60x60cm, care va conţine date cu privire la denumirea beneficiarului, intervalul orar de rezervare şi perioada de valabilitate a contractului. Tăbliţa se va ridica în afara perioadei de rezervare, locul putând fi utilizat de alte persoane.

(3) Unitățile bancare care au încheiate contracte de rezervare în parcarile de reședință, pot solicita prelungirea contractului.

(4) Cabinetele medicale individuale care își desfășoară activitatea în zona parcărilor de reședință pot solicita încheierea unui contract de rezervare, precum și prelungirea acestuia.

Art.35. (1) Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire/licitare, pot fi atribuite şi persoanelor fizice care locuiesc în locuinţe individuale, situate în vecinătatea zonelor de parcare de reşedinţă, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul regulament, la tariful stabilit prin hotărâre a consiliului local, pe maxim 12 luni, dar nu mai mult de data la care expiră valabilitatea periodei de utilizare a locurilor de parcare de reședință din zona respectivă, după care devin libere.

(2) Prioritate au cetăţenii care nu au acces auto în curtea imobilului şi nu deţin o suprafaţă de cel puţin 2,5m x 6m pentru parcarea autoturismului.

Art.36. – Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire/licitare, pot fi atribuite şi persoanelor fizice/juridice care locuiesc/au sediu în blocuri de locuințe colective, cu domiciliu/sediu în altă zonă decât cea a parcării.

Art.37.(1) În cazul în care beneficiarul locului de parcare înstrăinează fie imobilul, fie autoturismul/autoutilitara, pentru care s-a atribuit locul de parcare de reședință, are obligația de a aduce la cunoștința Direcției Patrimoniu acest fapt, în termen de 90 de zile de la data înstrăinării.

(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) pot beneficia de locul de parcare în continuare, doar în cazul în care aduc la cunoștința Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Bistrița, că utilizatorul sau un membru al familiei deține un alt autoturism/autoutilitară în proprietate/utilizare, sau un alt spațiu cu destinația de locuință sau altă destinație în zona parcării.

(3) Beneficiarul pierde locul de parcare, în cazul în care nu respectă prevederile alin.(1) și alin.(2), chiar dacă se află în perioada de valabilitate a utilizării locului de parcare, fără notificare și fără a se restitui tariful pentru perioada rămasă până la expirarea valabilitătii, urmând ca locul de parcare să fie supus unei proceduri de atribuire, cu condiția respectării prevederilor prezentului Regulament.

CAP.VI. PROCEDURA DE PRELUNGIRE A VALABILITĂŢII UTILIZĂRII LOCURILOR DE PARCARE DE REŞEDINŢĂ

Art.38. – La expirarea perioadei de valabilitate a utilizării locului de parcare de reşedinţă, aceasta se va prelungi cu încă 12 luni, cu condiţia achitării tarifului aprobat/licitat pentru perioada următoare, conform noilor prevederi, excepție fac locurile de parcare atribuite persoanelor fizice/juridice pentru al doilea sau al treilea autoturism (sau mai multe) care devin libere la expirarea valabilității acestora și urmează să fie atribuite prin procedura aprobată prin regulament, procedură la care pot participa și persoanele care le-au deținut anterior, dacă mai îndeplinesc condițiile prevăzute pe prezentul Regulament.

Art.39. – Prin grija Direcţiei Patrimoniu, utilizatorii locurilor de parcare vor fi anunţaţi printr-un anunţ publicat pe site-ul al Primăriei la secțiunea ”Anunțuri”, precum și prin accesarea aplicație on-line ”Aplicatie online pentru consultarea stării locurilor de parcare de reședință în municipiul Bistrița la următorul link https://parcari.primariabistrita.ro cu privire la expirarea perioadei de utilizarea a locului de parcare şi la termenul limită până la care se va putea achita tariful aferent utilizării locului de parcare, fără a pierde locul de parcare.

Art.40. (1) Pentru prelungirea perioadei de valabilitate, utilizatorul locului de parcare va efectua plata tarifului aferent utilizării locului de parcare pentru perioada următoare, fie la casieria Direcţiei Patrimoniu, fie prin transfer bancar, până la data expirării perioadei de valabilitate a locului de parcare, respectiv ultima zi a lunii respective, în contul Direcției Patrimoniu deschis la Trezoreria Bistrița, pus la dispoziția persoanelor interesate.

(2) Achitarea tarifului aprobat/licitat pentru următoarea perioadă de valabilitate a locului de parcare de reședință se poate realiza doar dacă din certificatul de înmatriculare reiese faptul că autoturismul pentru care este atribuit locul de parcare are I.T.P valabil, certificat care trebuie prezentat la casierie, iar în cazul plății prin transfer bancar, transmiterea certificatului de înmatriculare, din care să reiasă faptul că autoturismul pentru care este atribuit locul de parcare are I.T.P valabil, trebuie transmis pe adresa de e-mail a Primăriei municipiului Bistrița.

(3) În cazul neprezentării certificatului de înmatriculare sau netransmiterea acestuia, din care să reiasă faptul că autoturismul pentru care este atribuit locul de parcare are I.T.P valabil, plata la casierie nu se poate realiza, sau nu se validează în cazul plății prin transfer bancar, urmând ca locul de parcare să devină liber și supus unei proceduri de atribuire, cu condiția respectării prevederilor prezentului Regulament.

(4) În cazul nevalidării plății efectuate prin transfer bancar, aceasta va fi restituită.

Art.41. -Valabilitatea perioadei de utilizare a locului de parcare se dovedește în baza documentului de plată eliberat de Direcția Patrimoniu în urma achitării tarifului de parcare aprobat/licitat, care cuprinde toate datele cu privire la utilizator şi locul de parcare utilizat.

Art.42. (1) În cazul în care utilizatorul locului de parcare nu achită tariful aferent utilizării locului de parcare pentru perioada următoare, până la expirarea perioadei de valabilitate anterioare, ultima zi a lunii, va pierde locul de parcare, acesta fiind declarat liber, urmând ca locul de parcare să fie supus unei proceduri de atribuire, cu condiția respectării prevederilor prezentului Regulament, chiar dacă plăcuţa de rezervare nu este demontată.      

(2) Plăcuţa de rezervare cu numărul de înmatriculare va fi ridicată, prin grija Direcţiei Patrimoniu.

Art.43. (1) În cazul în care un utilizator va solicita modificarea plăcuței de rezervare, indiferent de motiv, pentru refacerea şi remontarea acesteia se va achita suma de 50 de lei.

(2) În cazul modificării locului de parcare, în aceeași zonă, în perioada de valabilitate a utilizării, tariful achitat rămâne valabil pentru noul loc de parcare.

CAP.VII. DISPOZIȚII FINALE 

Art.44. –Tarifele de parcare de reşedinţă se achită la casieria Direcţiei Patrimoniu, sau prin transfer bancar în contul direcției deschis la Trezoreria Bistrița, iar dovada utilizării locului de parcare se face printr-un document de plată (chitanță, adeverință) eliberat de personalul Direcției Patrimoniu.

Art.45. (1) Primăria municipiului Bistriţa răspunde, prin Direcția Poliţia Locală a municipiului Bistriţa, de asigurarea locului de parcare, în cazul ocupării abuzive a acestuia, de către alte persoane decât utilizatorul locului de parcare, între orele 1530 şi 0800.

(2) Primăria municipiului Bistriţa nu răspunde de eventualele daune intervenite în urma unor evenimente de circulaţie sau de orice altă natură, în timp ce autoturismul este parcat în locul de parcare pentru care se achită tariful de parcare.

Art.46. – Persoanele fizice sau juridice care utilizează un loc de parcare de reşedinţă au obligaţia de a efectua lucrările de întreţinere şi curăţare a locurilor de parcare de reşedinţă, atât pe perioada verii cât şi a iernii, astfel încât parcarea să se facă în condiţii normale, iar plăcuţa de rezervare să fie vizibilă.

Art.47. – În cazul în care utilizatorul locului de parcare nu mai îndeplinește condițiile de utilizarea a acestuia, se poate realiza un transfer al locului de parcare, cu condiția ca noul utilizator să fie membru al familiei respective (soț, soție, copii), la tariful prevăzut de regulament sau la tariful licitat, după caz, în limita asigurării unui singur loc de parcare.

Art.48. – Pe raza municipiului Bistrița se poate beneficia de reducerea tarifului de parcare doar pentru un singur spatiu cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie și pentru un singur autoturism/autoutilitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!