Controale la operatori economici din comerț, turism și alimentație publică. Specialiștii ISU au aplicat amenzi de peste 300.000 de lei

În perioada 2 – 16 ianuarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud a derulat noi acțiuni de control la operatori economici care își desfășoară activitatea în domeniile comerț, turism și alimentație publică, fiind verificați 32 de agenți economici și aplicate amenzi de peste 300.000 de lei.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 164 de neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 115 avertismente și 49 amenzi, în cuantum de 308.500 lei. De asemenea, controale desfășurate au relevat faptul că 11 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, misiunile derulate de colegii noștri au vizat și obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor de instalații de protecție împotriva incendiilor”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Bistrița-Năsăud.

Instituția mai menționează că aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipiul Bistrița, orașe și comune din județul Bistrița-Năsăud.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în prima jumătate a lunii ianuarie s-a înregistrat o creștere a numărului de solicitări de asistență tehnică de specialitate în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu.

Acest lucru ne arată că administratorii/conducătorii instituțiilor au fost receptivi la recomandările noastre și că manifestă responsabilitate pentru intrarea în legalitate și, implicit, pentru asigurarea climatului de securitate în rândul beneficiarilor. Readucem în atenție că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situații de urgență primesc în format electronic documentațiile și răspund solicitanților în același format”, a mai completat ISU Bistrița-Năsăud.

Sursa citată atrage atenția că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.

”Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel județean în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi”, a mai adăugat ISU Bistrița-Năsăud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *