Incendiile de vegetație uscată creează probleme în această perioadă în Bistrița-Năsăud, potrivit șefului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, col. Cristian Bucur. Numai la finalul săptămânii trecute (intervalul 7 – 9 martie), pompierii militari și cei voluntari au intervenit la peste 30 de astfel de incendii, suprafața totală de teren afectată fiind de aproximativ 100 de hectare.
”Vrem să tragem un semnal de alarmă după ceea ce s-a întâmplat în acest final de săptămână, când am avut 31 de incendii de vegetație la nivelul județului. Dintre acestea, 12 au fost gestionate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar 19 de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Ca și suprafață totală afectată, vorbim de aproximativ 100 de hectare de teren care au ars, inclusiv partea de pajiște și de fond forestier. De la începutul anului și până acum, în județ am avut în total 51 de astfel de intervenții, suprafața totală afectată depășind 200 de hectare”, a spus col. Cristian Bucur, luni, într-o conferință de presă.

Sursa citată a menționat că echipajele operative au acționat în mai multe localități din județ, unele dintre incendii manifestându-se pe suprafețe extinse, cu risc de propagare la fondurile forestiere și la gospodării.
”Intervențiile au fost realizate în localitățile: Feleac, Sângeorz-Băi (zona Cormaia), Dealul Negru – Livezile, Pietriș, Mocod, Zagra, Valea Caselor – Năsăud, Ilva Mică, Feldru, Șanț, Galații Bistriței, Ciceu-Giurgești, Cristeștii-Ciceului (lângă Tăul Hienii), Dumbrăveni, Salva, Corvinești, Moruț, Matei, Măgura Ivei, Negrilești, Spermezeu și Teaca. Printre cele mai afectate zone se numără Negrilești, unde incendiile au cuprins aproximativ 25 de hectare de vegetație, Valea Caselor (Năsăud), unde focul a afectat 10 hectare de pădure, și Feldru, unde au ars 7 hectare de vegetație uscată și 0,5 hectare de litieră forestieră. Intervențiile au fost de durată, în unele situații fiind necesară suplimentarea resurselor pentru limitarea propagării incendiilor spre păduri sau gospodării”, a completat inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud.


















În urma investigațiilor, pompierii au constatat că principala cauză a producerii incendiilor de vegetație uscată a fost focul deschis utilizat pentru curățarea terenurilor agricole, motiv pentru care fac apel la populație să nu mai recurgă la astfel de metode pentru a își curăța terenurile.
”Datorită intervenției prompte a pompierilor și a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale semnificative asupra gospodăriilor sau infrastructurii. Cu toate acestea, incendiile au avut un impact negativ asupra fondului forestier și a biodiversității locale”, a mai spus col. Cristian Bucur.
În contextul în care arderea vegetației uscate este strict interzisă în România, au fost efectuate controale pe această linie. În urma acțiunilor de verificare desfășurate împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, au fost identificate șapte persoane responsabile pentru inițierea necontrolată a incendiilor de vegetație. Acestea au fost sancționate contravențional cu amenzi de câte 2.500 lei, valoarea totală a sancțiunilor ridicându-se la 17.500 lei.
”E greu de identificat făptașul pentru că majoritatea dau foc și pleacă. Cu toate acestea, cu ajutorul Poliției și al pădurarilor am reușit să identificăm cele șapte persoane pe care le-am și sancționat. În schimb, e ușor să îi identificăm pe cei în cazul cărora incendiul a plecat din grădina lor. În aceste cazuri nu există dubii că ei sunt făptașii. Și am avut destul de multe cazuri de acest fel. De asemenea, în ceea ce privește incendiul de la Năsăud, de pe Valea Caselor, Ocolul Silvic Someș-Țibleș mi-a transmis că va depune și o plângere penală împotriva celor care au incendiat zona respectivă. La Năsăud s-a constatat că au fost doi frați care au curățat o zonă de pajiște, iar focul s-a extins în zona de pădure”, a mai spus col. Cristian Bucur, care a menționat că majoritatea persoanelor care aleg să incendieze vegetația uscată sunt persoane vârstnice.
În toate cazurile în care s-a intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, ISU Bistrița-Năsăud a sesizat și Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda de Mediu.
Pentru a evita producerea incendiilor de vegetație și a limita efectele acestora, ISU Bistrița-Năsăud recomandă cetățenilor să adopte un comportament responsabil și să respecte următoarele măsuri esențiale:
- Curățarea terenurilor prin incendiere este strict interzisă în România;
- Nu aprindeți focuri în condiții de vânt puternic sau în apropierea pădurilor și terenurilor agricole;
- Anunțați imediat orice incendiu observat la numărul unic de urgență 112.