Creșterea tarifelor la energie electrică ar putea duce și la o majorare a prețului la apă. Directorul Aquabis SA, Ion Șandru: ”Să sperăm că nu se ajunge acolo, dar nu se știe”

Conducerea companiei Aquabis SA, principalul furnizor al serviciilor de apă şi canalizare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, nu exclude posibilitatea ca, pe fondul creșterii tarifelor la energie electrică, să fie majorate și tarifele pentru furnizarea apei potabile către consumatori.

Prezent într-o emisiune moderată de jurnalistul Cristian Berari, directorul general al companiei, Ion Șandru, a explicat că majorarea tarifelor la energie electrică a produs ”o gaură” în bugetul Aquabis SA.

”Nu se știe deocamdată dacă vom majora sau nu tariful și vă spun și de ce. În mod normal, noi avem în fiecare an, până în 2026, măriri de tarif aprobate prin analiza cost-beneficiu făcută la programul de investiții derulat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, cel de 200 și ceva de milioane de euro. Prin acest program, la data de 1 iulie a fiecărui an, avem niște măriri de tarif programate. Anul acesta s-a făcut deja această majorare, dar există un dar foarte mare. Până luna trecută, noi cumpăram megawatt-ul cu 217 lei. Acum am făcut licitație, am luat la bursă și am ajuns la 588 lei/megawatt. Asta înseamnă că în acest moment cea mai mare cheltuială pentru Aquabis nu este cu salariile, ci cu energia electrică pentru toate sistemele care ne aparțin, costurile din acest punct de vedere ajungând la două milioane lei/lună. (…) Energia electrică ne-a dat peste cap pe toți”, a declarat Ion Șandru.

Sursa citată a mai precizat că, luna viitoare, toți directorii companiilor de apă din țară vor participa la întâlnire pe această tema și atunci ce se va lua o decizie și în privința majorării tarifelor pentru serviciile de furnizare a apei.

”S-a pus problema la Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Publice, săptămâna trecută, de măriri de tarif datorate prețului la energie electrică. Zilele trecute, la Târgu Mureș, a avut loc o întâlnire pentru zona noastră. În 7 – 8 octombrie, toți directorii companiilor de apă avem o întâlnire la Timișoara pe două teme – cea cu tarifele și cea cu investițiile pe noul Program Operațional Infrastructura Mare. Să sperăm că nu se ajunge la faza de a mări tariful, dar nu se știe pentru că într-adevăr este o gaură foarte mare în bugetul nostru problema privind energia electrică. Spun acest lucru pentru că, dacă se ajunge iarăși să se închidă HoReCa și întreprinderile, atunci scade din nou consumul de apă și noi rămânem să facturăm doar populației, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. În mare parte a anului 2020, Aquabis SA a facturat doar pentru populație pentru că nu prea a mai mișcat nimic prin județul acesta din cauza pandemiei. În aceste condiții ne va fi foarte greu să menținem compania în funcțiune cu producție redusă”, a completat Șandru.

Potrivit informațiilor postate pe pagina de internet a companiei, tarifele percepute la nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt următoarele:

Directorul general al Aquabis SA a mai adăugat că i s-a propus să facă reduceri de personal.

”Cineva ne spunea să facem reduceri de personal. Se va ajunge și aici după ce se vor finaliza investițiile. Avem și un program în derulare în acest sens. Se face o evaluare pe toate compartimentele care să ne spună dacă și când sunt necesare disponibilizări. (…) Ca totul să fie făcut ca la carte, am apelat la o firmă în domeniu. Avem un contract cu dânșii și vor începe să fac evaluările respective, după care vom vedea de anul viitor ce vor spune, respectiv câți angajați trebuie să existe în fiecare compartiment ca lucrurile să meargă bine”, a spus Ion Șandru.

Aquabis SA are în prezent un număr de 486 de angajați.

Emisiunea ”Unde-i adevărul?” de la postul de televiziune AS-TV poate fi urmărită integral AICI.

error: Content is protected !!