Despre Zilele Bistriței, varianta 2022. Puncte SLABE, puncte FORTE. „Haidați” să trecem la next level!

Zilele Bistriței, ediția 2022 s-au desfășurat „în dulcele stil clasic”. Primăria NU a riscat să treacă la next level și a mers pe stilul impus de Crețu. Lumea s-a mai civilizat un pic, jandarmii au fost mai mulți și pasajele mai curate. În rest, n-a fost mare diferență, să recunoaștem! Bugetul a fost infim: sub 100.000 de euro pentru 3 zile de spectacole, cu tot cu festivalul Poezia e la Bistrița. Modest! Așa a fost, per ansamblu!

– sunetul nașpa de tot

Nu e suficient să-l ai pe Smiley și 2- 3 ecrane. De pe scenă se azueau urlete, zgomot de fond, bârâială. La concertele de mulțimi, sunetiștii sunt baza. Versurile NU se înțelegeau și a fost doar gă-lă-giiiieeeee! Exact cum strigau DJ -i de pe scenă.

– îngrămădeală maximă

Oare ce s-ar întâmpla dacă Primăria l-ar aduce pe Enrique Igleisas, de exemplu? Sau pe alt „internțional”? O scenă cu deschidere mai mare, mutată înspre lateral, cât mai aproape de Biserica Evanghelică ar deschide accesul publicului.

– concertele – nimic spectaculos. E vremea de un alt nivel. Vedetele MediaPro sunt ok pentru fanii emisiuniii Vocea României, dar e nevoie de un cap-de-afiș de top. Generația 70 – 80 a fost IGNORATĂ complet anul ăsta. Modern Talking, C.C Catch, East 17, Dr. Alban, sunt ultra-accesibili acum.

– terasele – full

Aici s-a văzut că spațiul a fost prost-gândit și nu a fost speculat la maxim. Era ok dacă se suplimentau locurile la terase. Cumva ar trebui găsită o variantă de extindere a spațiului și folosită și Piațeta din jurul Bisericii Evanghelice, poate și pe strada Șincai.

– muzica rock – absentă din peisaj. O formație rock, de calitate își avea locul. Phoenix, Holograf, MonoJacks , Zdobși Zdub – trupe care făceau show la astfel de evenimente. S-a mers pe rețeta copiilor care-i aduc pe părinți la scenă, ca ei să smulgă autografe.

– pe viitor, Zilele Bistriței ar trebui gândite „pe zone”: de muzică soft, folk, jazz în zona Pieței Mici, de exemplu sau înspre Parc. Iar publicul s-ar fi selectat natural.

– transmisiile LIVE, pe facebook – dezastru total. Evenimentul trebuia transmis non-stop pe facebook… Arăta a eveniment profi!

– în afară de faptul că au lipsit micii, berea și opulența PSD-istă, Zilele pe Pietonal au fost cam la fel.

Puncte ok

– noua administrație pare mai aplecată la îmbunătățiri din mers și la sugestii. Cu Crețu, rețeta era aceeași, fără șanse de îmbunătățire. Acum, măcar avem speranțe de mai bine.

– puțină propagandă. Primăria a ales o altă cale, fără ca Zilele Bistriței să devină instrument de propagandă, cu nu-știu-câte conferințe pe tema asta, care să-ți dea impresia de cadou către votanți, din bani publici.

– lumea mai civilizată. Poate am uitat cu toții halul în care arătau pasajele, după spectacole sau ce fețe aveau comercianții de cucuruz.

Cu buget sub 100.000 de euro, io spun c-a fost bine!

Însă e loc de muuuuult mai bine, și e timpul să întrecem Dejul și Gherla :))))