Diana Morar (PNL): Începem anul cu o veste bună!

A fost publicată în Monitorul Oficial legea care prevede toleranță zero pentru hărțuirea sexuală în școli și universități, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.

”Începem anul cu o veste bună! Legea 430/2023 este legea initiata de mine alături de Cătălin Tenita, Oana Murariu și Maya Teodoroiu – Zero toleranță pentru hărțuirea sexuală în școli și universități. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 3 ianuarie, 2024”, a precizat Diana Morar.

Sursa citată menționează că această lege reglementează expres hărțuirea sexuală în școli și universități împotriva unui elev sau student și prevede pedepsirea de la prima faptă a hărțuirii sexuale, fără a fi necesar ca fapta să aibă loc în mod repetat.

Chiar dacă elevul sau studentul nu depune plângere, fapta de hărțuire sexuală va fi sancționată (acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu în acest caz)”, a explicat Diana Morar.

Mai mult, legea interzice vinovaților dreptul de a-și mai exercita profesia în executarea căreia au săvârșit fapta de hărțuire sexuală sau dreptul de a ocupa o funcție publică.

”Este un pas important pentru siguranța și securitatea fizică, psihică și morală a copiilor noștri, în școli, întrucât până acum aceste fapte puteau fi pedepsite ca infracțiuni doar în cadrul raporturilor de muncă, faptele petrecute în unitățile de învățământ neavând o reglementare precisă, ceea ce în timp, a dus la incidența lor crescută în mod îngrijorător. De acum, va fi altfel, elevii, studenții, părinții și profesorii, știind aceste lucruri”, a completat deputatul bistrițean.

Legea 430/2023 poate fi consultată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *