Diana Morar (PNL): Siguranța copiilor noștri, prioritate zero în Parlament!

Ultima săptămână din această sesiune parlamentară a fost una aglomerată, cu multe propuneri legislative adoptate, spune deputatul PNL Diana Morar.

Potrivit parlamentarului, una dintre cele mai importante inițiative legislative stabilește că vârsta consimţământului sexual este ridicată de la 14 la 16 ani, iar infracţiunile de viol asupra unui minor și agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor vor fi incriminate distinct.

”Am semnat și susținut această inițiativă a colegei mele, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, și a altor colegi parlamentari de la mai multe partide. Era nevoie să venim cu aceste modificări pentru a asigura un mediu mai sigur pentru copiii noștri și pedepse pe măsură pentru agresori. Mai ales ca statisticile sunt înfiorătoare: suntem în topul țărilor europene cu cele mai multe victime ale infracțiunilor sexuale, din care 80% sunt femei și copii. Amploarea fenomenului violenței sexuale asupra minorelor este arătată de două statistici crude: conform datelor INS și Eurostat, numărul nașterilor la minore cu vârste între 10 și 14 ani a fost, în 2021, de 10 ori mai mare decât media UE și mai mare decât în urmă cu un deceniu. Dintre tații cu vârsta declarată, aproape 48% aveau mai puțin de 19 ani și 42% peste 20 (sursa: Adevărul.ro)”, a precizat Diana Morar.

Pe lângă această inițiativă adoptată recent de Camera Deputaților, deputatul PNL spune că a inițiat un alt proiect legislativ transpartinic care cere tratament penal pentru hărţuirea sexuală în mediul şcolar şi universitar.

Ne propunem să clarificăm prevederile actuale privind hărţuirea sexuală, o infracţiune tratată încă mult prea superficial în comparaţie cu efectele şi consecinţele asupra victimelor. Este absolut necesară redefinirea acestui concept şi, cu atât mai mult, când vizează elevi sau studenţi de către cadrele didactice sau personalul auxiliar, unde faptele sunt considerabil mai grave”, a adăugat Diana Morar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!