Doar trei firme din Bistrița-Năsăud au adoptat sistemul de plată defalcată a TVA! De ce așa puține societăți comerciale? Explică Ioan Turc!

Începând cu data de 1 octombrie 2017 a intrat în vigoare, în mod opțional, plata defalcată a taxei pe valoare adăugată – TVA, urmând ca de la 1 ianuarie 2018, aşa-numitul Split TVA să fie obligatoriu.

La nivel național, sub unu la sută din totalul firmelor active au adoptat acest sistem. Din Bistrița-Năsăud, doar trei firme au adoptat Split TVA. Anunțul a fost făcut de directorul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Turc, ”de foarte puțin timp, domnul Ionuț Vișan ne spunea textual că la 1 octombrie, mii de firme vor da năvală pentru a se înscrie la Split TVA. Realitatea îl contrazice de o manieră categorică, adică din sutele de mii de firme la nivel național, aproximativ 600.000, au optat pentru plata defalcată a TVA undeva peste 250 de societăți comerciale. În județul Bistrița-Năsăud, din 8.400 de societăți comerciale active au optat pentru această modalitate de plată a TVA-ului trei firme. Deci este peste așteptări … Antreprenorii acuză birocrația stufoasă pe care acest mecanism o aduce cu sine. Pe de altă parte afectarea cash flow-ului firmei. Introducerea Split TVA afectează lichiditatea societății comerciale, în deosebi a acelor societăți comerciale mici și mijlocii. Am văzut că populismul PSD merge până acolo încât lovește în marile companii și, pe de altă parte, este pe cale să distrugă foarte multe afaceri ale antreprenorilor care se mișcă pe zona afacerilor mici și mijlocii”.

Ioan Turc afirmă că a avut discuții cu anteprenori, care nu sunt deloc de acord cu acest sistem de plată a TVA.

”Din acest motiv, am decis ca la nivelul județului Bistrița-Năsăud să  începem o campanie de strângere de semnături împotriva aplicării Spli TVA cu caracter obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Avem suficient de multe probleme în economie. Această aventură nu trebuie să continue” a mai completat liberalul Ioan Turc.

error: Content is protected !!