DOSARELE SIBERIEI – o piesă ZGUDUITOARE, despre suferințele din perioada comunistă! Se joacă la Palatul Culturii din Bistrița în 25 octombrie, ora 19!

Actorii Teatrului Național “Mihai Eminescu”, Chișinău sunt prezenți la Bistrița pentru un eveniment de excepție. Dosarele Siberiei este un spectacol-document, scris de Petru Hadârâcă si Mariana Onceanu, dupa memoriile victimelor represiunilor comuniste.

Pe scenă se prezintă istoria trăită de rudele noastre în perioada sovietică, un spectacol despre pericolul regimului totalitar.

Un spectacol comemorând tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei

„Dosarele Siberiei” recreează atmosfera de groază, frică și persecuție permanentă care s-a instalat în teritoriile controlate de Kremlin după cel de-al Doilea Război Mondial.

La est de Prut, în Bucovina și Herța (astăzi Republica Moldova, nordul Ucrainei și nordul României) autoritățile sovietice au înfometat populația în 1946-47, iar ulterior au organizat trei valuri de deportări a oamenilor pașnici în Siberia și în Orientul Îndepărtat.

  • primul val: 13 iunie 1941 – numărul persoanelor deportate a depășit 30.000;
  • al doilea val: 6 iulie 1949 – numai din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (astăzi Republica Moldova) au fost deportate 35 796 de persoane – 11 253 de familii (inclusiv 11 899 de copii, 14 033 de femei, 9 864 de bărbați);
  • al treilea val: 1 aprilie 1951 – 3.000 de persoane, deportate din zona Republicii Moldova.

Spectacolul-document „Dosarele Siberiei” este realizat în baza memoriilor scrise de Ecaterina Chele (învățătoare deportată la 13 iunie 1941), Margareta Cemârtan-Spânu (deportată la 6 iulie 1949) și a deținutului politic Ion Moraru (condamnat în 1950 la 25 de ani de GULAG).

Regia: Petru Hadârâcă.

Proiectul este susținut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

„Dosarele Siberiei” se joacă astăzi, 25 octombrie, la Palatul Culturii Bistrița, ora 19.

Pret bilet: 43 de lei.

Bilete se pot obține la casieria instituției sau la link-ul:

https://www.iabilet.ro/bilete-bistrita-dosarele-siberiei-90263/?fbclid=IwAR16tC5PggcJluIgaFmuwUi_Mser8aVVMNgvp0t-WdZa5eeEMK7mwNHzPkg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!