Efectivele Ministerului Afacerilor Interne, la datorie în minivacanța de Anul Nou

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie și în minivacanța prilejuită de Noul An și se vor asigura că întreaga comunitate din Bistrița-Năsăud se va bucura de sărbători în siguranță. 

Astfel, în perioada 30 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, peste 530 de poliţişti vor acţiona la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Din totalul acestora, 328 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, 110 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Efectivele de poliție planificate în serviciu vor acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Polițiștii aflați în dispozitiv vor acționa în teren cu peste 280 de autospeciale. Pe drumurile publice, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru prevenirea producerii unor accidente grave, folosind aparate de măsurare a vitezei, etiloteste și drugteste.

În această perioadă, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu polițiștii de la celelalte structuri, au intensificat acțiunile de prevenire și combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice. Până în prezent au fost indisponibilizate peste 1500 de kilograme de astfel de materiale.

Se va acorda o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea articolelor pirotehnice.

Poliţiştii specializați în investigarea criminalității economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, după caz, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

De asemenea, în perioada imediat următoare, 110 pompieri militari bistrițeni, care încadrează peste 25 de mijloace tehnice, vor asigura, zilnic, misiunile pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor opt echipaje SMURD care încadrează autospeciala pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapia intensivă mobilă, precum și autospeciale de descarcerare.

În domeniul preventiv, pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire au derulat controale la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece. Aceste acțiuni vor continua pe întreaga perioadă a sezonului rece.

”Pe lângă aceste măsuri dispuse de autorități, sunt acțiuni și reguli care pot fi luate de fiecare dintre voi. Pentru că mijloacele pirotehnice sunt folosite cu predilecție în această perioadă a anului, gândiți-vă întotdeauna la ce vi se poate întâmpla vouă sau celor din apropierea voastră atunci când folosiți aceste petarde și artificii. NU merită să vă riscați sănătatea pentru câteva secunde de distracție. Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor/echipamentelor de încălzire. Respectați aceste reguli simple și veți intra sănătoși în noul an!”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Și Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud va acționa cu efective mărite în perioada 30 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023. Zilnic, 100 de jandarmi se vor afla în mijlocul cetăţenilor și vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public. Jandarmii vor acționa și în zonele aglomerate din județ, precum și în cele frecventate de turiști. 

Dacă participaţi la evenimentele organizate în spațiul public cu ocazia Revelionului, pentru a evita producerea de evenimente nedorite pe timpul acestora, jandarmii vă recomandă să respectaţi indicațiile forțelor de ordine, să manifestaţi răbdare și să evitaţi implicarea în conflicte de orice natură.

O atenție deosebită în această perioadă va fi acordată respectării legislației specifice referitoare la regimul materialelor pirotehnice. În perioada următoare vor fi constituite echipe specializate de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate, pentru a interveni în mod operativ la evenimentele sesizate prin intermediul 112.

Totodată, jandarmii vor participa la menţinerea ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat împreună cu Poliţia, prin patrule mixte dar şi patrule de jandarmi în mediul urban şi rural. Pe linie de pază și protecție instituțională, va fi asigurată paza la obiectivele aflate în responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

Structurile montane cu efectivele Posturilor Montane Rodna, Piatra Fântânele şi Colibiţa vor acorda sprijin la nevoie și ajutor turiștilor aflați în situații deosebite și se vor asigura că toți cei prezenți în zona de munte se vor bucura de sărbători în siguranță.