Europarlamentarul Corina Crețu, vizită de lucru în Bistrița-Năsăud

Europarlamentarul Corina Crețu a efectuat, luni, o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, cu primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, și cu liderul Pro-România filiala Bistrița-Năsăud, Grigore Timoce. Ulterior, deputatul european a susținut o conferință de presă.

În cadrul conferinței, Corina Crețu a afirmat că, în ultimii 20 de ani, a asistat la o dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud și la o creștere a calității vieții în acest județ, acest lucru fiind posibil și prin prisma proiectelor europene.

Europarlamentarul a menționat că sunt vizibile proiectele din domeniul infrastructurii de transport, dar și cele din domeniul turismului. Un alt domeniu aflat în plină dezvoltare în județ este, în opinia eurodeputatului Corina Crețu, cel sanitar, apreciind în mod special marea investiție pe care o derulează Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița. ”Este o capodoperă și ne arată că avem exemple de bune practici și în interiorul administratorilor de județe”, a spus Corina Crețu.

De asemenea, europarlamentarul precizat și că apreciază ceea ce s-a făcut și se va face în continuare în orașul Beclean, menționând că este singurul oraș care, datorită unei noi investiții pe care o va realiza, respectiv ”Grădina Urbană Transilvania”, a ajuns în finala Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, cea mai mare manifestare anuală dedicată politicii regionale.

Este singurul oraș din România care în cei 21 de ani de când se organizează acest eveniment a ajuns în finală. Grădina Urbană Transilvania, pe lângă alte investiții pe care domnul primar Nicu Moldovan le-a făcut, va avea foarte multe zone de interes, gândite într-o manieră strategică, cu o viziune pe termen mediu și lung. Practic, este un proiect complex, care va atrage noi investiții în turism și un proiect considerat de importanță regională pentru Transilvania. Sunt convinsă că va atrage la Beclean numeroase oportunități de dezvoltare”, a mai spus Corina Crețu.

Referitor la acest proiect, primarul Nicolae Moldovan a anunțat că acesta a trecut de toate forurile de evaluare, urmând ca în luna decembrie să fie semnat contractul de finanțare pentru prima etapă, iar în primăvara anului viitor pentru întreg proiectul.

”Undeva în decembrie este posibil să putem prezenta contractul de finanțare semnat. Deocamdată am trecut de toate forurile de evaluare, dar sunt niște etape care trebuie parcurse. E un proiect mai mare care se va face pe mai multe etape. Primele 5 milioane de euro s-ar putea să le putem atrage până la finalul anului pentru 5 hectare, dar noi ne bazăm să avem o finanțare undeva în februarie 2024 pentru întreg proiectul care este de peste 30 de milioane de euro”, a spus Nicolae Moldovan.

Potrivit administrației locale din Beclean, Grădina Urbană Transilvania se va întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare și cuprinde:

  • O seră cu plante exotice, originare din zonele tropicale, subtropicale şi ecuatoriale ale globului terestru;
  • Un parc în jurul serei cu plante anuale sau perene, rezistente la condițiile iernilor noastre;
  • Alei pietonale terestre sau suspendate care să permită accesul vizitatorilor în toată Grădina Urbană Transilvania cu acces direct către Băile Figa
  • Cascade cu jocuri de apă și lac artificial (se va lua în calcul transformarea lacului în patinoar pe timp de iarnă)
  • Zonă cu vegetație înaltă, prin care se va integra pârâul existent
  • Zonă de interes cu locuri de joacă și de relaxare
  • Zonă de interes cu un parc tematic pentru robotică
  • Pavilion pentru prezentări pe teme educaționale
  • Zonă de legătură cu servicii publice
  • Amenajare acces auto și velo și pietonale propuse.

De asemenea, în conferința de presă susținută la Bistrița, Corina Crețu a anunțat și că își doreşte un nou mandat la Bruxelles, dar și că speră la o alianţă între Pro România şi PSD pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Eu, personal, consider că nu pot ajuta mai bine România din altă parte, decât de la Bruxelles. Sunt deja de 16 ani acolo, cei care cunosc realitatea din instituţiile europene ştiu foarte bine că este foarte greu să câştigi, să deschizi uşi, să te cunoască lumea şi practic să îşi impui punctele de vedere. (…) Sunt nu numai dispusă, sunt dornică să ajut în continuare România, pentru că va veni o etapă foarte grea pentru ţară, şi cred că este nevoie de tineret foarte mult, dar şi de oameni cu experienţă (…). Da, îmi doresc să candidez şi sper într-o alianţă Pro România – PSD”, a mai spus Corina Creţu.

Și liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a susținut această idee și chiar a vorbit despre o fuziune între cele două partide, proiect care ar trebui implementat în prima parte a anului viitor.

Noi avem o alianţă funcţională foarte bună însă eu sunt un susţinător al unei astfel de colaborări şi, dacă mă întrebaţi pe mine, eu aş merge mai departe, chiar la un proiect comun, la o fuziune între Pro România şi PSD. Sunt foarte mulţi colegi de-ai noştri alături de care am lucrat. Eu am păstrat relaţiile şi mi-am asumat şi în perioadele în care relaţia lui Victor Ponta cu PSD nu a fost cea mai bună, a lui Mihai Tudose, a lui Marian Neacşu. (…) Cred că este un moment oportun ca între conducerile celor două partide să existe o discuţie serioasă despre un astfel de proiect, care ar trebui făcut în prima parte a anului viitor”, a completat Emil Radu Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *