Expoziție care nu trebuie ratată, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Peste 80 de specii de reptile vii vor putea fi admirate de vizitatori

 

 

Cel mai veninos șarpe din lume, cobra regală, cu o lungime de 1,5 metri, precum și vipera de Gabon, cu colți ce măsoară 4 centimetri, dar și multe alte reptile vii originare din Australia, Africa, Asia și Europa vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții ce va fi organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. ”EXPO REPTILE VII” va avea loc în perioada 21 septembrie – 3 noiembrie 2019.

”Secția de Științele Naturii a muzeului bistrițean, în colaborare cu exoticul colecționar Florin Sîrbu, grație căruia vor fi prezentate publicului peste 80 de specii de gen, își propune să aducă în fața vizitatorilor fascinante viețuitoare precum: mamba verde, taipanul, cobra egipteană, șopârle, țestoase, tarantule și alte misterioase viețuitoare aparținând climatului tropical și subtropical, în scopul educării științifice și familiarizării publicului cu fauna exotică de pe alte continente”, spune managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș.

Vernisajul expoziției ”EXPO REPTILE VII” va avea loc sâmbătă, 21 septembrie 2019, de la ora 16:00, bistrițenii fiind așteptați în număr cât mai mare pentru a admira exoticele exponate vii. Vizitatorii vor avea ocazia să afle amănunte despre aceste vietăți direct de la colecționarul Florin Sârbu.

”Asigurăm publicul vizitator că toate reptilele sunt expuse adecvat, în terari, în condiții de maximă securitate”, mai adaugă managerul Alexandru Gavrilaș.

Cu excepția vernisajului, expoziția poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 09.00- 18.00.

Grupurile organizate, de peste 10 persoane, sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon 0740/015.997- muzeograf Alina LEHACI.

Prețul unui bilet este de 5 lei pentru copiii de peste 3 ani și 10 lei pentru adulți.

***

Reptilele trăiesc pe pământ de aproximativ 300 de milioane de ani, cu mult înaintea omului , iar țestoasele există înaintea apariție dinozaurilor. Sunt peste 10.000 de specii de reptile, care trăiesc pe aproape fiecare continent, exceptând Antartica.

Din nefericire, multe reptile și amfibieni sunt amenințate de micșorarea habitatului, de comerțul cu animale de companie și de schimbările climatice. Motiv pentru care specialiștii au luat o serie de măsuri de urgență pentru salvarea speciilor aflate în pericol de dispariție, ducându-le în grădini zoologice, construind rezervații și parcuri naturale, protejându-le în acvarii și terarii foarte bine asigurate.

Câteva curiozități:

  • Cel mai lung Șarpe din lume, Pitonul reticulat, depășește cu puțin 10 metri;
  • Cea mai mică șopârlă din lume, numită ”gecko”, măsoară sub doi centimetri;
  • Anaconda – cel mai masiv șarpe- poate trăi câteva luni fără să mănânce, în funcție de mărimea ultimei mese. Este printre puținii care nasc pui vii, majoritatea reptilelor depunând ouă;
  • Cameleonii își pot mișca ochii în direcții diferite, în același timp.