FOTO: Aproape 4 tone de deșeuri colectate de elevi în cadrul unui proiect educațional

Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate Bistrița-Năsăud i-a premiat miercuri, în cadrul unei festivități care a avut loc la Palatul Culturii din municipiu, pe participanții la cea de-a IX-a ediție a proiectului de educație ecologică ”Colectează, reciclează, protejează!”.

Proiectul, care s-a bucurat de o largă participare din partea unităților de învățământ din județ, a avut drept scop principal conștientizarea elevilor și a comunităților asupra importanței colectării selective a deșeurilor electrice și electronice, a bateriilor uzate și a corpurilor de iluminat.

În perioada martie–mai 2025, elevii din 14 unități de învățământ – din mediul urban și rural – s-au implicat activ în activități educaționale, practice și de colectare. Rezultatele nu au întârziat să apară: au fost colectate în total 3.770 kg de deșeuri, dintre care 3.515 kg de echipamente electrice și electronice, 234 kg de baterii și 21 kg de becuri și neoane.

Printre unitățile cu cele mai bune rezultate s-au numărat:

  • Liceul Tehnologic Lechința
  • Școala Gimnazială Galații-Bistriței
  • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița
  • Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița
  • Școala Gimnazială Șieu-Măgheruș
  • Liceul cu Program Sportiv Bistrița
  • Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița
  • Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița.

Premiile au fost acordate atât pentru cantitatea de deșeuri colectată, cât și pentru implicarea activă în derularea proiectului.

Festivitatea de premiere a fost completată de un moment artistic special: elevii participanți au asistat la piesa de teatru de păpuși ”Hansel și Gretel”, prezentată de echipa teatrului pentru copii ”Alexandru Misiuga” din cadrul Palatului Culturii Bistrița. În mod simbolic, accesul la spectacol a fost permis în schimbul a două baterii uzate, subliniind astfel mesajul educațional al întregului proiect.

În cadrul festivității de premiere, directorul executiv al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a felicitat toate unitățile de învățământ participante, subliniind contribuția esențială a tinerilor în protejarea mediului înconjurător și importanța educației ecologice în formarea unei societăți responsabile.

Proiectul a fost organizat de către Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu OIREP Eco Positive și SisCoBat – reprezentată prin operator autorizat de colectare ISIP MINA Întreprindere Individuală și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!