La Bistrița se desfășoară, în perioada 4 – 5 martie, conferința ”Obezitatea pediatrică, o problemă de sănătate la nivel mondial”, la care participă cadre medicale și angajați ai sistemului sanitar din județul Bistrița-Năsăud.
Organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș – Extensia Bistrița, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud și cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, conferința își propune să aducă în discuție cele mai noi perspective asupra prevenției, diagnosticării și tratamentului obezității. Acest demers este cu atât mai important cu cât, potrivit specialiștilor, obezitatea reprezintă o reală problemă de sănătate la nivel mondial, înregistrând creșteri alarmante în ultimii ani și având previziuni nefavorabile pentru următorul deceniu.
”4 martie este data la care, la nivel mondial, se marchează lupta împotriva obezității și noi ne alăturăm acestei lupte, deoarece obezitatea a devenit o pandemie, cu creșteri importante de prevalență și previziuni sumbre pentru anii care vin, în lipsa unor intervenții rapide. Nu mai putem vorbi de ‘mâine’ atunci când ne referim la prevenție în obezitate pentru că avem deja creșteri alarmante. Trebuie să vorbim despre prevenție începând de astăzi, iar noi asta facem, ne alăturăm luptei mondiale împotriva obezității. (…) Copilul și adolescentul care ajunge cu exces de greutate sau obezitate are șanse mari să devină și un adult cu probleme de obezitate. (…) Sper ca în cadrul conferinței să transmitem un mesaj suficient de puternic în așa fel încât rezultatele să se vadă într-un timp cât mai scump posibil”, a spus asist. univ. dr. Heidi Adumitrăchioaiei de la Extensia Bistrița a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș în deschiderea conferinței.


”Obezitatea pediatrică a devenit o problemă de sănătate de mare actualitate și foarte prezentă în zilele noastre. (…) Aceasta nu mai reprezintă doar o problemă de estetică, ci este o problemă de sănătate care are urmări grave pe termen lung. În activitatea mea de medic internist, mă confrunt adesea cu complicațiile ale acestei patologii, care, din păcate, scad speranța de viață pe termen lung și care influențează negativ calitatea acesteia. Din acest motiv, consider că trebuie să profităm de această oportunitate, să învățăm unii de la alții și să participăm activ, împreună, pentru soluționarea acestei mari provocări ale zilelor noastre”, a adăugat și dr. Laura Nat, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.


Despre această problemă a vorbit în deschiderea conferinței de la Bistrița și dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
”Din postura mea de om care lucrează la Direcția de Sănătate Publică, mă confrunt zilnic cu statistici și din păcate statistica pe obezitate nu arată prea bine. Obezitatea e o problemă de sănătate nu doar a bistrițenilor sau a românilor, ci a lumii întregi. Din postura mea de om de formație pediatrică, știu că perioada copilăriei e cea mai importantă perioadă în care putem să intervenim, să prevenim, să inducem niște comportamente sănătoase și să eliminăm acele comportamente nesănătoase. Din fericire, copiii pot fi modelați și recepționează aceste schimbări foarte bine. Obezitatea copilului poate să antreneze multe alte probleme de sănătate și din păcate își va pune amprenta asupra calității vieții lui de adult. De aceea e important să discutăm despre această problemă și să căutăm soluții”, a precizat dr. Anca Andrițoiu.


Problema obezității în rândul copiilor este și în atenția Colegiului Medicilor Bistrița-Năsăud, iar dr. Ioana Marchiș, președintele Colegiului, a asigurat organizatorii că vor beneficia de sprijin și pentru alte evenimente de acest fel.


La deschiderea conferinței de la Bistrița a participat și președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.
”Vă felicit că ați avut curajul să deschideți un subiect atât de greu. Obezitatea pediatrică, pe lângă problemele de natură medicală pe care le implică, este o problemă și de statistică. Această patologie a crescut semnificativ în ultimii ani, bolile asociate în rândul tinerilor au crescut și acest lucru se vede în toate statisticile oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. (…) E clar că trebuie să intervenim și vă asigur că puteți conta pe sprijinul Comisiei de sănătate din Parlament pe care o reprezint. În această situație, prevenția este cea mai importantă. (…) Eu cred cu tărie că o măsură proactivă în acest domeniu ar fi educația pentru sănătate în școli. Educația pentru sănătate nu se referă doar la educația sexuală, așa cum greșit s-a înțeles acum câțiva ani, ci și la măsuri de educație pentru igiena orală, pentru igiena în general, pentru un stil de viață sănătos, alimentație sănătoasă. Sigur că în acest demers trebuie incluși și părinții pentru că, până la urmă, în prima parte a vieții, copiii nu au acces singuri la anumite alimente nesănătoase. Cred că o măsură proactivă ar fi aceea de a realiza cât mai multe sesiuni de educație pentru sănătate și ele să fie incluse în programa școlară. Programa este supraîncărcată cu tot felul de alte tipuri de educație, pe care nu le contest și foarte bine că sunt acolo, dar cred că cea mai importantă ar trebui să fie sănătatea. Dacă nu învățăm copiii de mici să aibă grijă de corpul lor, celelalte materii și informații nu mai au niciun rost pentru că dacă sănătate nu e, nimic nu e”, a precizat deputatul Alexandru Rogobete.


În mesajul său, Alexandru Rogobete a felicitat și autoritățile din Bistrița-Năsăud pentru modul în care au implementat proiectul privind construcția unui nou pavilion la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.
”Pentru mine e o bucurie de fiecare dată când vin la Bistrița pentru că aici s-a legat un proiect extraordinar pe care l-am coordonat când eram secretar de stat în Ministerul Sănătății. Spun de fiecare dată când am ocazia că sunteți campioni, pentru că sunteți administrația locală care ați gestionat cel mai bine fondurile europene din PNRR și veți fi primul spital finalizat. Vă felicit pentru că sunteți atât de uniți!”, a completat Alexandru Rogobete.
În ceea ce privește manifestarea științifică de la Bistrița, aceasta are caracter multidisciplinar și se desfășoară cu prezența specialiștilor din domenii precum pediatrie, medicină de familie, medicină internă, gastroenterologie, diabetologie, endocrinologie, cardiologie, chirurgie, psihologie, psihiatrie.





Pe parcursul celor două zile vor fi dezbătute teme de interes din acest domeniu, agenda conferinței incluzând prezentări susținute de specialiști de renume, sesiuni interactive și studii de caz relevante.
Programul conferinței poate fi consultat mai jos:





