FOTO: Ce l-a impresionat pe europarlamentarul Daniel Buda într-o fermă de ovine dintr-un sat din Bistrița-Năsăud?

În această perioadă, europarlamentarul Daniel Buda efectuează mai multe vizite la diferite ferme din țară pentru a obține informații reale pe care, ulterior, le va aborda în Parlamentul European și va milita pentru îmbunătățirea regulamentelor europene. Cu această ocazie, Daniel Buda a vizitat și o fermă din localitatea Șieuț, de unde a plecat impresionat de efectivul de ovine pe care un fermier bistrițean îl deține.

În timpul vizitei mele de marți pe Valea Șieuțului din județul Bistrița-Năsăud am avut ocazia să cunosc un crescător de oi din satul Șieuț care, mărturisesc, m-a impresionat foarte tare. Domnul George Șoimușan este crescător de oi de când era mic și am fost impresionat de efectivul de ovine pe care îl deține, am putea vorbi de o adevărată mină de aur. Oile din rasa Țurcană atent selectate de către fermier în decursul a zecilor de ani de când se ocupă cu creșterea oilor se constituie într-o populație locală cu o valoare genetică inestimabilă. Ugerul acestor oi este comparabil cu al unor juninci aflate în lactație. Am vizitat zeci de ferme din Belgia, Olanda, Franța și Germania, dar niciunde nu am găsit o astfel de conformație a ugerului, o structură atât de sănătoasă, o robustețe inegalabilă și o lână care parcă era pictată. Indiscutabil, pot să spun că această populație locală de țurcană este net superioară față de rasele din celelalte state ale UE, fie că vorbim de Lacaune, Assaf sau Sardă”  a precizat Daniel Buda.

Europarlamentarul mai afirmă că este un cunoscător în acest domeniu și îi îndeamnă pe alți crescători de ovine din rașa Țurcană ”să-l contacteze pe George Șoimușan din satul Șieuț, județul Bistrița-Năsăud și să-și cumpere berbecii de reproducere de la acesta. Cu siguranță nu vor regreta”.

De asemenea, Daniel Buda a mai afirmat că ”astfel de populații locale precum cea a domnului George Șoimușan din Șieuț ar trebui să fie diseminate într-un efectiv cât mai mare din rasa țurcană. Valoarea genetică net superioară a acestei populații locale este indiscutabilă, în condițiile în care, pe lângă laptele consumat de miei, se poate mulge până la un litru de lapte pe zi. Dacă mai pui în discuție durata lungă a lactației, până în octombrie, îți vine să spui, ca în bancul cu ardeleanul care a văzut prima dată o girafă: ”Așa ceva nu există!”. Cred că autoritățile statului trebuie să intervină în identificarea acestor populații locale, iar berbecii achiziționați în cadrul programului de minimis să fie doar de la aceste populații care, într-adevăr, aduc un progres genetic”.

error: Content is protected !!