FOTO/VIDEO: ”Dealul Durnii” – cel mai nou punct gastronomic local inaugurat în Bistrița-Năsăud

Un nou punct gastronomic local a fost inaugurat în județul Bistrița-Năsăud, în comuna Ilva Mare. Amplasat într-o zonă cu un peisaj care îți taie răsuflarea, ”Dealul Durnii” aparține familiei Sorina și Cristian Lupșan și promite să ofere experiențe culinare autentice.

Evenimentul de inaugurare a avut loc miercuri, în prezența autorităților județene și locale.

Preotul Cristian Lupșan, inițiatorul proiectului, a povestit cum a luat naștere ideea deschiderii unui punct gastronomic local.

”De mic am știut să muncesc și, după ce am terminat lucrările pe plan administrativ-gospodăresc la sfânta biserică, i-am explicat doamnei preotese că eu nu pot sta toată ziua în casă și să citesc știri. Atunci am spus că trebuie să mai desfășurăm și altă activitate. I-am spus că mi-aș dori să fac o fermă. Cântăreții mei bisericești, care sunt co-slujitori cu mine la sfântul altar, sunt ciobani, gospodari buni ai satului nostru. Atunci am zis că mi se potrivește – avem și povești comune, suntem iubitori de animale, iar fiul meu e student la medicină veterinară. Așa am decis să ne facem o fermă de oi, mai ales că avea și cine să ne inițieze. Așa cum am făcut toată viața, mi-am dat tot concursul și am început acest proiect. Am dezvoltat mai întâi o fermă de caprine, care ulterior s-a transformat într-o fermă de ovine. După ce am reușit să ne instalăm pe această culme de deal, a venit provocarea din partea doamnei preotese, care a zis să facem și noi un punct gastronomic, pentru că iubim oamenii și ne place să ne calce pragul cât mai mulți.A existat și posibilitatea de a iniția un proiect prin GAL. A fost declarat eligibil, l-am implementat, este finalizat și iată-ne la momentul inaugurării“, a spus Cristian Lupșan, care apoi a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers“, a spus Cristian Lupșan, care a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers.

Totodată, acesta a adresat mulțumiri autorităților județene și locale pentru asfaltarea drumului care duce spre zona în care este amplasat punctul gastronomic.

Mulțumesc pentru inițiativă și pentru dorința de a le ușura munca și viața gospodarilor din Ilva Mare. Satul acesta este un sat de agricultori, de foarte buni gospodari. Ilva Mare este satul-mamă de pe Valea Ilvelor”, a adăugat preotul Cristian Lupșan.

La Punctul Gastronomic Local ”Dealul Durnii” vor putea fi degustate diverse preparate tradiționale specifice zonei, pregătite cu grijă și dăruire din ingrediente locale.

Printre cei prezenți la inaugurarea noului punct gastronomic local s-a numărat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a felicitat familia Lupșan și a oferit o diplomă de apreciere.

”Suntem la deschiderea oficială a celui de-al 19-lea punct gastronomic local din județ. Mă bucur foarte mult că de aceste lucruri se pot bucura toți oamenii. Eu sunt convins că, încet-încet, lumea se va întoarce la mâncarea organică, la mâncarea sănătoasă, cu gust, pentru că știm cu toții care este calitatea produselor pe care le regăsim în diferite locuri unde dăm buzna cu toții. Și am renunțat la grădinuță și la animalele din curte pentru a mânca profund nesănătos. Sunt convins că, în etapa următoare, ne vom întoarce la astfel de locuri, de lucruri și de gusturi. (…) Acești oameni care trudesc în condiții vitrege merită toată aprecierea, respectul și sprijinul nostru, pentru ca să poată să muncească în continuare terenurile, câmpurile și să aibă grijă de animale. (…) În acest județ minunat, pe care eu îl numesc cel mai frumos loc de pe pământ, chiar s-au întâmplat foarte multe lucruri bune în ultimii ani”, a spus Emil Radu Moldovan.

La rândul său, primarul din Ilva Mare, Alexandru Anca, a evidențiat faptul că acesta este cel de-al doilea punct gastronomic local deschis în comună.

”Sperăm ca toate ingredientele ce vor fi puse la dispoziția turiștilor care o să calce pe aceste meleaguri să spună povestea pământului, a oamenilor și a muncii cu suflet a celor care trudesc aici. (…) Cu siguranță cei care vor veni la acest punct gastronomic vor găsi aici atât hrană pentru trup, cât și hrană pentru suflet”, a spus primarul Alexandru Anca.

Un mesaj de susținere a transmis și Elena Bărbos, președinta Asociației ”Produs în Bistrița-Năsăud”, care a felicitat familia Lupșan pentru această inițiativă.

Mă bucur tare mult că încă o gospodărie își deschide porțile pentru a oferi experiențe culinare autentice turiștilor și clienților. Este unul dintre puținele puncte gastronomice inaugurate în cadrul unei ferme și cu siguranță gustul este unul extraordinar. Felicit familia Lupșan pentru acest nou început și le ofer distincția de calitate ”Produs în Bistrița-Năsăud”“, a spus Elena Bărbos.

Potrivit acesteia, din ianuarie 2021 și până în prezent, la nivel județean au fost emise 26 de autorizații de funcționare pentru punctele gastronomice locale, acesta fiind cel de-al 19-lea inaugurat efectiv în județ.

În perioada următoare, în județul Bistrița-Năsăud urmează să fie deschise și alte puncte gastronomice locale, care să valorifice tradițiile, produsele locale și ospitalitatea rurală autentică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!