FOTO: Gala Operei, susținută de artiști lirici bistrițeni, la Palatul Culturii. Primarul Ioan Turc: Feerie muzicală

Vineri seara, în cadrul manifestărilor dedicate redeschiderii și resfințirii Bisericii Evanghelice, la Bistrița a fost organizată Gala Operei, un eveniment care a adus pe scena Palatului Culturii artiști lirici bistrițeni.

Concertul din această seară este susținut de artiști din Bistrița care au cucerit deja scenele lumii. Doi dintre artiști sunt soliști la Opera de Stat de Dusseldorf, respectiv Opera de Stat din Hamburg, o soprană este solistă la Opera Națională Română din Iași, mezzosporana este solistă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Din acest punct de vedere, Bistrița a fost binecuvântată, avem artiști lirici dintre cei mai respectați în întreaga Europă și din când în când îi rechemăm la casa lor natală și ei vin cu bucurie. (…) Aduc felicitări respectuoase tuturor celor care au făcut posibil ca simbolul nostru măreț, semeț și de referință în România – Biserica Evanghelică – să fie din nou repusă în toată strălucirea în fața bistrițenilor, a întregii Românii și a întregii lumi. Tuturor celor care și-au adus contribuția le mulțumim cu tot respectul”, a spus directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, Gavril Țărmure, în deschiderea evenimentului.

De asemenea, și primarul Bistriței, Ioan Turc, a luat cuvântul în debutul Galei Operei și a transmis un mesaj.

Onorate oficialități, distinși oaspeți din țară și din străinătate, dragi concitadini, concertul din această seară este dedicat evenimentului de resfințire și de reintroducere în circuitul public a Bisericii Evanghelice. Concertele lirice la Bistrița sunt deja tradiționale, dar concertul din această seară este unul cu totul și cu totul special. Chiar dacă suntem în sala Palatul Culturii, pentru că vremea nu ne permite ca acest concert să se desfășoare pe pietonal, și că Piața Centrală este dominată de biserica proaspăt restaurată, știm că schele au fost date jos și că organizarea de șantier a dispărut. Dau glas încă o dată bucuriei, satisfacției că aici, în Bistrița, suntem în măsură să organizăm spectacole lirice de mare ținută, cu artiști bistrițeni care evoluează pe marile scene ale lumii. Dar, în această seară, centrul lumii este aici, la Bistrița, orașul pe care îl iubim și pe care îl prețuim. Vă doresc o seară de neuitat și vă îmbrățișez cu drag”, a spus primarul Ioan Turc.

În cadrul Galei Operei, au încântat publicul prezent la eveniment artiștii Nicoleta Maier (soprană – Opera din laşi), Alexandra Leșiu (mezzosoprană – Opera din Cluj-Napoca), Ovidiu Purcel (tenor – Opera din Dusseldorf), Alin Anca (bas bariton – Opera din Hamburg), Beniamin Pop (bas bariton – Opera din Dusseldorf). Soliștii au fost acompaniați de Noua Orchestra Transilvană și Filarmonica din Târgu Mureș, dirijor Romeo Râmbu. (VIDEO din timpul Galei Operei AICI)

Manifestările dedicate redeschiderii și resfințirii Bisericii Evanghelice vor continua și pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică.

Sâmbătă, la Bistrița va avea loc o paradă a portului popular, în acordurile fanfarelor reunite din Bistriţa, Germania şi Austria, moment urmat de o ceremonie de predare a cheii Bisericii Evanghelice și de o slujbă de resfinţire la care vor participa toate cultele religioase din Bistriţa. Pe parcursul zilei de sâmbătă va fi prezentat și un film documentar dedicat Bisericii Evanghelice și vor fi organizate vizite ghidate, concerte de orgă, spectacole de muzică și dansuri medievale. Manifestările vor continua cu Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice.

Ziua de duminică va debuta cu o slujbă religioasă festivă, urmată de concerte de fanfară şi de orgă şi de alte vizite ghidate atât în incinta bisericii, cât şi la cele mai importante monumente din municipiu. Manifestările dedicate acestui eveniment se vor încheia cu un concert de jazz care va avea loc la Turnul Dogarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *