FOTO: Revoluția de la Bistrița! Expoziție documentară pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului!

ziar de bistrita arhive

Pentru a marca 30 de ani de Revoluția din ’89, la Bistrița a fost organizată o expoziție foto-documentară. Vernisajul expoziției a avut loc luni, 16 decembrie, la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

Potrivit Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, expoziția dedicată acestui eveniment major din istoria noastră are ca reper cronologic vizita lui Nicolae Ceaușescu în județul Bistrița-Năsăud din octombrie 1989 și traversează întreaga perioadă până la primele alegeri libere din mai 1990.

Demersul explorează și o realitate cotidiană, rămasă în umbra cercetărilor, prin expunerea de obiecte din perioada comunistă, ieșite azi din uzul populației, dar și fotografii care arată traiul din ultimele luni ale comunismului și primele luni de democrație, pentru ca acea epocă, trăită de unii dintre noi, să fie mai bine înțeleasă de noile generații, realizând o punte între trecut și prezent, cu ochii spre viitor.

„În 1989 tocmai absolveam liceul. Îmi aduc aminte și acum de cozile interminabile de la pâine din Beclean, unde copil fiind eram prins la bara metalică de multe ori și reușeam cu greu să scap de acolo cu o pâine deasupra capului. Am și acum în minte imaginea magazinelor cu rafturile goale, doar cu conserve de pește și zacuscă, dar și acestea nu din abundență. (…) Știm cu toții că cei care uită istoria sau permit uitarea acesteia sunt condamnați să-i repete lecțiile”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, la deschiderea expoziției.

Expoziția foto-documentară a fost organizată de Instituţia Prefectului Bistriţa – Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud.

Miting comemorativ, pe 22 Decembrie! Revoluționarii de0acum 30 de ani pornesc din Zona Industrială, spre Județeana de Partid!

În plus, tot pentru a marca 30 de ani de la Revoluție, la data de 22 decembrie, la Bistrița va fi organizat și un marș comemorativ, care se va desfășura pe traseul: strada Industriei, strada Tărpiului, Drumul Cetății, Drumul Sigmirului, strada Libertății, Bulevardul Independenței, strada Gheorghe Șincai, Piața Centrală, strada Liviu Rebreanu, Bulevardul General Grigore Bălan, strada Năsăudului, strada Andrei Mureșanu, Bulevardul Decebal, strada Ursului, Bulevardul Republicii, Piața Petru Rareș.