FOTO: Sculptori din țară și străinătate, în campusul Tășuleasa Social

 

 

De două săptămâni, campusul Tășuleasa Social este atelierul a 16 tineri sculptori din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Bulgaria, care își folosesc talentul și inspirația pentru a personaliza fiecare bornă de andezit, deci implicit, fiecare kilometru de pe drumul Via Transilvanica.

”Este a doua ediție a Taberei de Sculptură, care încă o dată are ca obiectiv sculptura în andezit, ceea ce ne bucură foarte tare și se potrivește cu proiectul nostru. Avem astfel un scop comun de a finisa aceste pietre de hotar și de a le pregăti pentru drum”, spun reprezentanții Asociației Tășuleasa Social.

Circa 150 de borne au fost aduse în campus, ridicate cu utilaje, aranjate pe paleți, iar apoi sculptatate pentru a spune povestea unui artist, viziunea pe care fiecare sculptor a avut-o în legătura cu acest proiect. Fiecare bornă este unică și are propriul caracter, așa cum fiecare județ prin care drumul Via Transilvanica trece, are peisajele, poveștile și oamenii săi, care așteaptă să fie descoperiți prin această călătorie de 1.000 de km.

”Momentan, bornele așteaptă asemenea unor străjeri să își îndeplinească misiunea de a veghea câte un kilometru și de a îndruma călătorii pe calea cea bună! Ne bucurăm că aceste pietre de hotar au devenit niște opere de artă, care au potențialul de a rezista pentru sute de ani, făcând parte din personalitatea și istoria drumului Via Transilvanica!”, mai spun reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, cea care a lansat proiectul Via Transilvanica.

Traseul Via Transilvanica pornește de la Drobeta-Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare.

Traseul are o lungime de circa 1.000 de kilometri și străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.

Sursa: Facebook – Via Transilvanica