FOTO: Specializarea Geografia Turismului de la Bistrița, la 25 de ani de existență

Specializarea Geografia Turismului de la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a sărbătorit vineri, 30 mai, 25 de ani de existență. Evenimentul festiv, găzduit de Aula Magna, a reunit actuali și foști profesori, studenți, reprezentanți ai autorităților locale, precum și invitați din mediul academic, marcând un moment simbolic pentru comunitatea geografilor din Bistrița.

În deschiderea evenimentului, Barta Andras, directorul Extensiei Universitare Bistrița, a subliniat importanța acestui moment aniversar:

”Astăzi se sărbătorește un sfert de secol de Geografie la Bistrița și de Geografie a Turismului la Bistrița. Au fost 25 de ani plini de muncă asiduă, de act didactic de înaltă valoare și de cercetare. Mă mândresc foarte mult cu tot ce am reușit să realizăm de-a lungul timpului la Bistrița, dar cel mai mândru sunt de comunitatea geografică, de unitatea geografică și de echipa de geografi pe care am reușit să o închegăm la Extensia Bistrița. Suntem exemplul viu că genele săsești, bulgare, rusești, ucrainene, românești și maghiare pot să conlucreze perfect și în armonie pentru binele și progresul comunității”, a transmis acesta.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și șef lucr. dr. Eduard Schuster, directorul Departamentului de Geografie al extensiilor, membru al colectivului specializării încă din 2002:

Este un moment deosebit, emoționant. Până acum poate nu ne-am dat seama ce înseamnă un sfert de secol de extensie. Totuși nu e puțin. Când mă gândesc că se împlinesc 25 de ani, nu îmi vine să cred că au trecut atâția ani și că am ajuns să sărbătorim. Îmi place la ce s-a ajuns. Am evoluat mult în toți acești ani și am schimbat lucrurile în bine. Avem colaboratori buni, profesori experimentați, dedicați. Numărul studenților a fluctuat de-a lungul anilor. Am avut la un moment dat la o cifră nu foarte sustenabilă, adică undeva la 90 – 100 de studenți într-un an. Nu neapărat că ne era nouă greu să gestionăm 3 sau 4 grupe de studenți, dar am observat că piața muncii nu era în stare să absoarbă un număr atât de mare de absolvenți deodată. Dar de-a lungul anilor, situația s-a reglat de la sine, nu am intervenit noi cu nimic. Acum situația s-a stabilizat în jurul cifrei de 35-40 de studenți la înscriere. Dintre ei se mai lasă pe parcurs, dar avem undeva la 30 de absolvenți în fiecare an și se pare că e cifra optimă pentru ceea ce este nevoie pentru piața muncii. După absolvire, circa 30 – 40% dintre absolvenți reușesc să se angajeze în ceva de profil, turism sau geografie. Alții predau, se fac profesori sau continuă studiile și merg mai departe la masterat, doctorat, unii lucrează în HoReCa sau la agenții de turism”, a precizat Eduard Schuster.

Conf. univ. dr. Titus Man, decanul Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a subliniat caracterul strategic al înființării acestei specializări în urmă cu 25 de ani:

Astăzi aniversăm 25 de ani de la o decizie pe care Universitatea Babeș-Bolyai și-a asumat-o, respectiv extinderea mediului academic către cele mai importante orașe din Transilvania, vizând în special reședințele de județ și bineînțeles orașele importante care prezintă, pe de o parte, potențial educațional și, pentru că vorbim de geografia turismului sau activități turistice, potențial și necesar de formare în domeniul turismului. Evident că acești 25 de ani au fost o perioadă extrem de dificilă. Ne aducem aminte de perioada de început în care numeroși colegi de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca au venit să sprijine extensia nou-formată la momentul respectiv, după care și-au continuat activitatea într-o anumită formă în directă legătură cu Extensia Bistrița a Facultății de Geografie. Nu a fost doar o colaborare unidirecțională, ci întotdeauna am avut un feedback extrem de pozitiv și din direcția Bistrița-Cluj în domeniile importante pe care Universitatea noastră și le-a asumat ca fiind elemente definitorii, dincolo de stindardul tradiție și excelență pe care îl avem cu toții în trup și suflet. Ne mândrim cu una dintre formele educaționale pe care Extensia Bistrița a Facultății le-a adus, respectiv organizarea unui program de masterat interdisciplinar, împreună cu colegii de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, și este un exemplu extrem de pozitiv din perspectiva educației turismului. De asemenea, trebuie să remarcăm și cea de-a doua misiune pe care universitatea noastră și-o asumă, cea de cercetare. Extensia și cadrele didactice, împreună cu studenții și absolvenții programelor educaționale de la Bistrița, au implementat numeroase proiecte – unele încheiate, altele în desfășurare – care constituie un arsenal important în domeniu. Universitatea noastră mai are și o a treia misiune – relația cu societatea. Dincolo de formarea academică și cercetarea academică, este foarte importantă această dimensiune pe care ne-o asumăm”, a spus decanul Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Cu prilejul acestei aniversări, conf. univ. dr. Titus Man a oferit o plachetă omagială conducerii specializării Geografia Turismului, în semn de apreciere pentru contribuția la formarea a 25 de generații de profesioniști în domeniu.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența autorităților locale.

Viceprimarul municipiului Bistrița, Sorin Hangan, a felicitat echipa academică și a oferit o diplomă aniversară.

Un sfert de secol de activitatea universitară înseamnă în primul rând generații întregi de studenți formate aici, tineri și-au lărgit orizontul de cunoaștere, care au învățat să vadă lumea prin ochi de geograf și care astăzi participă activ la dezvoltarea comunității în care trăiesc. Încă de la începuturile acestei extensii, Primăriei Bistrița a fost un partener activ și constant, am sprijinit și vom continua să sprijinim dezvoltarea învățământului superior la Bistrița pentru că știm cât de important este să le oferim tinerilor oportunități reale de formare și afirmare aici, acasă”, a spus acesta.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, a adresat la rândul său felicitări și mulțumiri colectivului de cadre didactice pentru implicarea în formarea tinerelor generații.

La un sfert de secol de la înființare, specializarea Geografia Turismului din cadrul Extensiei Universitare Bistrița – UBB marchează o etapă semnificativă și reafirmă o misiune de suflet: formarea unor tineri pregătiți să înțeleagă lumea și să o transforme cu responsabilitate. Felicitări cadrelor didactice, studenților și tuturor celor care, prin pasiune și perseverență, au făcut posibilă această poveste academică de durată! Educația rămâne cea mai durabilă punte între vis și realitate, între individ și comunitate. La mulți ani!”, a transmis prefectul.

Atmosfera aniversară a fost întregită de prezența foștilor studenți, care au împărtășit experiențele lor profesionale.

Spun cu mândrie că am absolvit facultatea la Bistrița, un loc pe care îl consider ‘acasă’. Acest ‘acasă’ m-a adoptat odată cu începerea studiilor de licență și s-a sprijinit în finalizarea lor, dar m-a ajutat să ajung și mai departe decât mi-am propus inițial. Astăzi, sunt profesor și doctorand, dar vin cu mândrie pe holurile facultății și găsesc un reper atât profesional, cât și personal. Aici am învățat să privesc realitatea dintr-o altă perspectivă, una care mi-a schimbat percepția asupra realității. Mulțumesc tuturor celor fac parte din colectivul facultății, din colectivul specializării Geografia Turismului. Acești oameni, profesori m-au învățat că procesul de învățare nu se termină odată cu obținerea unei diplome, ci continuă, se clădește zi de zi, prin muncă, efort și pasiune. Mulțumesc tuturor celor care sunt astăzi aici, dar și celor care nu sunt prezenți însă care au pus o amprentă puternică asupra formării mele”, a spus Teodora Someșan, fostă absolventă de la Bistrița.

Un alt exemplu de succes al acestei specializări este și Cristian Pop, fost absolvent și actual profesor de geografie la o unitate școlară din județ: ”Încă din anul 2014 lucrez în sistemul de învățământ ca și profesor de geografie la liceul de la Prundu Bârgăului. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce mi-ați oferit și m-ați învățat. Prin foarte multă muncă, determinare și pasiune, am reușit să ajung unde mi-am dorit. Mai mult, în cadrul acestei facultăți mi-am descoperit o pasiune pe care și acum o practic cu mare plăcere – aceea ce a alerga pe munți și de a practica drumeții montane”.

Extensia Universitară Bistrița este parte a rețelei de 11 extensii ale Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, aducând prestigiul învățământului superior clujean mai aproape de comunitățile locale.

Specializarea Geografia Turismului a fost înființată în 1999, inițial ca program de învățământ superior de scurtă durată – Colegiul de Activități Turistice – cu linii de studiu în limba română și germană. Începând cu anul universitar 2005-2006, în cadrul sistemului Bologna, aceasta a devenit specializare de licență cu durata de 3 ani. De-a lungul timpului, programul a format peste 1100 de absolvenți, remarcându-se și printr-o activitate susținută de cercetare, materializată în peste 250 de lucrări științifice.

În prezent, specializarea Geografia Turismului de la Bistrița este un reper în formarea de specialiști în domeniu, adaptându-se constant la cerințele pieței și rămânând fidelă valorilor fundamentale ale Universității Babeș-Bolyai: tradiție, excelență și angajament față de comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!