FOTO: Ștafeta Veteranilor Invictus a ajuns la Bistrița. S-a semnat un protocol pentru organizarea ”Semimaratonului Eroilor Invictus” în municipiu

Ștafeta Veteranilor Invictus a ajuns, vineri, la Bistrița. La Monumentul Eroilor din municipiu, voluntarii Invictus au fost întâmpinați de reprezentanții Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, de oficialități locale și de un public numeros. 

Purtată cu mândrie de-a lungul traseului Vatra Dornei – Bistrița, ștafeta a fost întâmpinată și de către artileriștii brigăzii la Monumentul Eroilor din Prundu Bârgăului. La Bistrița, ștafeta a fost predată comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ” General Grigore Bălan”, colonel Cornel Traian Scurt”. Activitate organizată și desfășurată cu ocazia Zilei Armatei României, purtarea ștafetei până în punctul final, Carei, reprezintă o misiune de cultivare și promovare a curajului, patriotismului și respectului față de eroii neamului”, a precizat Brigada 81 Mecanizată.

Sâmbătă dimineața, ștafeta va porni de la Bistrița spre Dej.

Anul acesta, autoritățile au semnat un protocol prin care la Bistrița va fi organizat ”Semimaratonul Eroilor Invictus”.

În cinstea eroilor de ieri și de azi, am pregătit împreună cu Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și Asociația Voluntarilor Invictus România documentele care stau la baza organizării, în anul care urmează, a unui concurs de alergare destinat publicului larg. ”Semimaratonul Eroilor Invictus” va face parte din activitățile de marcare a Zilei Eroilor din 2023 și ne oferă, atât nouă, inițiatorilor acestui proiect, cât și viitorilor participanți, oportunitatea de a ne arăta aprecierea și respectul față de cei care au scris istorie luptând pentru valorile românești. Totodată, prin calitățile pe care voluntarii Invictus le promovează și le demonstrează prin performanțele lor, sperăm să contribuim la cultivarea ambiției și a curajului de a depăși orice obstacol în momentele noastre de cumpănă. Sunt mândru de colaborarea cu oamenii destoinici ai Armatei și sunt convins că evenimentul pe care îl vom pregăti împreună va fi unul de rezonanță”, a transmis primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Acest eveniment sportiv presupune purtarea, pe teritoriul României a trei ștafete, pe trasee diferite, care însumează peste 3500 de km și a căror culoare coincide cu culorile Drapelului National – roșu, galben și albastru. Punctul final de întâlnire este municipiul Carei, ultima localitate eliberată de sub ocupația horthystà, chiar în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei României.

Ștafeta Veteranilor face parte din seria de manifestări organizate cu prilejul Zilei Armatei României. Tot în acest context, pe parcursul zilei de vineri, la Bistrița, au fost organizate și alte evenimente.

Astfel, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și asociațiile de veterani din garnizoana Bistrița au organizat simpozionul cu tema ,,Armata Română arc peste timp’’, în cadrul căruia s-a invocat importanța eroismului și a jertfei prin care armata și-a îndeplinit nobila misiune, cea de apărare a unității naționale și integrității teritoriale a țării. De asemenea, au fost premiați elevii câștigători ai concursului „Patria, armata, eroul”, activitate cu semnificație aparte, menită să stimuleze interesul tinerilor pentru istoria neamului românesc. La activitate au participat reprezentanții autorităților publice locale, militari activi, în rezervă și retragere din garnizoana Bistrița, precum și elevii participanți la concurs, alături de cadrele didactice care i-au îndrumat.

De asemenea, o altă activitate importantă desfășurată cu ocazia Zilei Armatei a fost și ”Ziua porților deschise” la sediul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’.

Comunitatea bistrițeană, de la mic la mare, ne-a trecut pragul ,,casei’’ noastre cu bucurie și entuziasm. În cadrul activității au fost organizate standuri de prezentare a tehnicii, armamentului, aparaturii și echipamentelor din dotarea structurii. De asemenea, reprezentanții Biroului Informare- Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud au prezentat oferta educațională celor care doresc să urmeze o carieră militară”, a transmis Brigada. 

Tot din seria manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României, la sediul Cercului Militar Bistrița a avut loc joi, 20 octombrie, un concurs de istorie tematic ”Patria, Armata, Eroul” la care au participat elevi din unitățile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud. Activitatea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud în colaborare cu Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a Primăriei Bistrița. Premierea celor mai buni dintre cei buni a avut loc astăzi, într-un cadru festiv, în debutul Simpozionului Aniversar ,,Armata Română arc peste timp’’.