FOTO: Veteran de război, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani

Un veteran de război din județul Bistrița-Năsăud a fost sărbătorit de autorități la împlinirea vârstei de 100 de ani. Este vorba despre veteranul Grațian Conea din satul Mireș, comuna Chiuza.

Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” precizează că Grațian Conea a participat, încă de la vârsta de 21 de ani, la un eveniment de o importanță deosebită în istorie, cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 1943 am mers acolo în Ungaria pe granița cu Germania. Acolo am fost în gardă 3 săptămâni într-un sat. În toată noaptea trebuia să mergem să păzim de partizani. Acolo ne-au dus și am stat 3 săptămâni într-o casă și mergeam în satul vecin la 5 km pe jos, 3 inși în toată noaptea cu puștile încărcate cu baionetele pe armă. Veneau rușii și aprindeau satele și făceau minuni acolo. Mai târziu nu ne-o mai lăsat acolo fiindcă a venit frontul acolo. Și apoi acolo a fost un pericol, un pericol de nu ai știut unde să te ferești, de unde vin gloanțele, avioanele rușilor veneau întruna. Avioanele aveau mitraliere lângă motor și se băteau cu ai noștri acolo sus. Atunci nu știai pe unde să te ascunzi. Eu am scăpat, m-o ferit Dumnezeu’’, a mărturisit veteranul de război.

La împlinirea vârstei de 100 de ani, Grațian Conea a fost sărbătorit de către familie și prieteni, precum și de reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud și ai asociațiilor de veterani.