Într-o frumoasă și însorită zi de început de primăvară, joi, 6 martie 2025, elevii de clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Șieuț au participat la un inedit atelier cultural-educativ desfășurat la fierăria meșterului Dumitru Trif din satul Șieuț.
Fierăritul este un meșteșug foarte vechi, putând fi considerat o reminiscență a meșteșugurilor medievale, iar forma în care se practică astăzi a rămas puțin schimbată la noi față de ultimele secole. Acesta este transmis pe filieră transgenerațională, de la tată la fiu sau de la maestru la ucenic, fiind una dintre meseriile mai puțin cunoscute și accesibile omului modern.
Cu scopul de a afla tainele acestui meșteșug, am început să studiez mai atent acest subiect, ca parte integrantă din activitatea mea de cercetător științific în domeniul culturii tradiționale, astfel că, în această perioadă, derulez, în cadrul Serviciului Cultură Tradițională al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, un „Proiect Multianual de Cercetare Științifică” ce vizează documentarea asupra meșterilor fierari de pe Valea Șieului, un demers cultural de anvergură, cu finalitate publicistică. În cadrul acestuia, am efectuat o serie de cercetări și vizite în teren și am identificat, doar în ultimul an, nu mai puțin de 15 meșteri fierari care mai sunt încă activi în satele de la poalele Munților Călimani.
Cel mai renumit și respectat meșter fierar din zonă este Dumitru Trif, cunoscut ca și „Trifu”, din Șieuț. Acesta are 57 de ani și practică meseria de mai bine de 40 de ani. La 16 ani a mers ucenic la Caculea Vasile, un fierar bătrân din Ruștior, iar apoi a făcut ucenicie la fierăria C.A.P.-ului din satul său, dar și la un atelier din Bistrița. În anul 1989 și-a construit propria fierărie, acasă, acolo unde lucrează și astăzi. Când și-a cumpărat uneltele de fierărie – nicovală, ciocane, clești, foi, menghină, mașină de găurit, rașpăl, acestea l-au costat preț de două vaci.
Despre experiența sa de o viață în acest domeniu, fierarul din Șieuț ne spune: „Eu am lucrat numai cu calul lângă mine, că potcoava se face numai după piciorul calului. Nu faci potcoava fără să ai calul la fierărie. Și nu s-o dus niciodată nici un cal nepotcovit de la mine! Mulți ziceau că eu am fost îmblânzitorul de cai, hipnotizatorul cailor, că orice cal stătea la mine la potcovit. Animalul simte omul! După câtva timp, când vedeam calul pe drum, știam cum îi trebuie făcute potcoavele; știam măsura la cal, că aveam deja ochiul format!”.
Fierarul este cunoscut pentru stilul său unic în care lucrează potcoavele și a avut și ucenici, iar de-a lungul timpului a potcovit cai nu doar din satul Șieuț, ci și din Ruștior, Lunca (Friș), Monor, Gledin, Uila, Sântioana sau Mărișelu. Mai mult decât atât, a potcovit inclusiv boi și vaci (animale cu unghia despicată), la acestea tehnica de potcovire fiind una aparte.
Ineditul atelier cultural-educativ de la Șieuț a fost posibil datorită faptului că acest sat este unul renumit pentru specificul său, pentru modul în care oamenii mai trăiesc tradiția și se raportează la ea și, mai ales, datorită meșterului fierar Dumitru Trif, care practică activ această meserie. În ultimii ani, efectivele de cabaline s-au mai împuținat, dar pentru mult timp au fost peste 300 de cai, doar în satul Șieuț, care trebuiau potcoviți periodic, iar meșterii fierari erau foarte căutați. Fierarul din Șieuț a fost deschis ideii de a găzdui un asemenea proiect cultural-educativ la fierăria sa pentru tinerii din comună și de a le împărtăși câteva dintre tainele meseriei sale.
Așadar, elevii Școlii Gimnaziale din Șieuț (care provin atât din satul Șieuț, cât și din satele Lunca și Ruștior), au avut ocazia să vadă meseria de fierar practicată de un meșter cu experiență. Aceștia s-au arătat interesați și dornici de a colabora cu fierarul, implicându-se activ și ajutându-l la făcutul potcoavelor pentru calul ce aștepta cuminte, în fața fierăriei, pentru a fi potcovit.


















Astfel, patru dintre băieții prezenți la fierărie au și interacționat cu elementele specifice meseriei de fierar, fiind „ucenicii” meșterului; unul dintre ei „a dat la foi”, ajutând la întreținerea focului, iar trei dintre ei „au dat la baros”, ajutând fierarul să facă potcoavele cu care va fi „încălțat” calul. Elevii îl cunoșteau cu toții pe meșter și auziseră de el, chiar dacă nu toți erau din satul Șieuț, ci și din satele învecinate. Unii dintre ei ne-au mărturisit că au mai avut tangență cu domeniul, având cai acasă, iar câțiva chiar fuseseră anterior la fierărie cu părinții sau cu bunicii lor, la potcovit. Aceștia s-au arătat încântați și impresionați de ceea ce au văzut și experimentat aici, fiind cu toții deschiși unei astfel de noi experiențe, iar atelierul a fost unul interactiv, care s-a dovedit pe deplin a fi o reușită.




Despre ceea ce le-a prezentat vizitatorilor săi, meșterul fierar Dumitru Trif ne-a spus: „Astăzi, prima dată le-am arătat cum se ia vechea potcoavă jos, cum se curăță unghia la cal și cum se face o potcoavă nouă în foc; apoi, le-am explicat și le-am arătat cum se călește o secure (și am și făcut o demonstrație pe tema asta), le-am arătat și explicat cum se sudau mai demult două bucăți de fier deolaltă, în foc, fără sudură, și unde se poate vedea la ce temperatură se încălzește fierul, după culoarea pe care o are. Le-am mai arătat și părțile componente ale unui plug; știau ce-i plugul, dar nu știau toți să îmi explice care sunt elementele componente: care-i cormana, care-i trupița, care-i bârsa. Dar știau despre ele. I-am chemat să vină într-o zi să tragem și o brazdă cu plugul, să arăm în grădină, și n-au zis că nu vin! Au cooperat, au fost foarte interesați. Bogdan o dat la foi, iar trei dintre ei – Alex, Victor și Ionuț, au dat la baros și m-au ajutat să fac potcoavele. Doi dintre ei au mai fost aici, unul chiar singur a venit la fierărie, în ajutorul cuiva, și știe, se învață. Și acum, dacă tot m-au ajutat la potcoave, mă duc să potcovesc calul care mă așteaptă în fața fierăriei!”.
Încă o dată, ne bucurăm că meșterul fierar Dumitru Trif din Șieuț a fost deschis unei astfel de idei și a îmbrățișat inițiativa de a găzdui un atelier cultural-educativ, transmițându-le pe această cale și tinerilor din cunoștințele sale și povestindu-le și despre anii de ucenicie. Pentru aceștia va fi, cu siguranță, o amintire frumoasă și considerăm că, prin acest proiect, „am pus o sămânță” de tradiție, autentic și frumos în sufletele acestor tineri elevi care, deși provin din mediul rural și au tangență cu activitățile agricole, prea puțin se mai implică astăzi activ în cadrul acestora. Privirile lor și zâmbete de pe chip ne-au confirmat că le-a plăcut experiența, vizita lor la fierărie fiind una ce i-a surprins în mod plăcut.
În cadrul acestui atelier, elevii au fost însoțiți de doamna Mariana Dumbrăvan, secretarul școlii, care ne-a ajutat și cu unele aspecte tehnice (suport foto-video), de domnul învățător Pantea Ignat jr., un crescător de cai și iubitor de animale, precum și de profesorul de desen Daniel Năsăudean, bine-cunoscut ca solist al Trupei „The Boulevard” din Bistrița. Acesta din urmă a fost deosebit de impresionat de ceea ce a avut ocazia să vadă la fierăria meșterului din Șieuț, la finalul vizitei mărturisindu-ne: „A fost o experiență foarte interesantă! Eu, nemaiavând rude la țară, nu am mai văzut așa ceva! Este pentru prima dată în viața mea când dau de astfel de chestii! M-a impresionat în mod deosebit tehnica de lucru a fierarului, dar mai ales felul lui de a povesti și de a se exprima, de a interacționa cu elevii și de a-i atrage spre meserie; are o carismă aparte!”.
Această acțiune a fost posibilă datorită bunei colaborări dintre Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și instituțiile din comuna Șieuț, iar pe această cale se cuvine să-i adresăm mulțumiri doamnei profesor Camelia Ștefănescu, directorul Școlii Gimnaziale din localitate. De asemenea, îi mulțumim domnului primar Mihai Gheorghe Ivan pentru sprijinul necondiționat acordat în susținerea tuturor activităților culturale din comuna Șieuț.
Dumitru Trif este un fierar renumit în zonă, cunoscut și pentru amprenta sa unică pe care o lasă asupra lucrărilor sale, dar și pentru implicarea activă în proiectele culturale derulate anterior de către instituția noastră culturală județeană, dar nu numai. Acesta a participat în cadrul filmărilor pentru documentarul etnografic „Obiceiul Plugarului la Șieuț. Ieșitul Plugului Întâi”, realizat în anul 2017 (atunci când a ascuțit fiarele de plug și a pregătit potcoavele cailor pentru arat), dar și în cadrul altor proiecte documentare internaționale, precum filmările pentru producția „Off the Beaten Track” a regizorului Dieter Auner, un documentar realizat la Ruștior în anul 2010 (în cadrul căruia s-a filmat cum meșterul căoaci potcovea un cal la fierăria sa din Șieuț).
Pe lângă apariția în aceste producții documentare, prezența meșterului fierar Dumitru Trif mai poate fi regăsită și în cadrul altor publicații, precum Revista de Cultură și Tradiții „Spice” a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (Nr. 1/2019), în Albumul Foto „Obiceiul Plugarului la Șieuț”, al aceleiași instituții (2020), dar și în cadrul proiectului „Harta Meșterilor în Construcții din România”, un proiect derulat de Ordinul Arhitecților din România (2021), acolo unde apare în cadrul unei pagini de prezentare special dedicate sau, recent, în „Catalogul Meșterilor Populari din județul Bistrița-Năsăud”, un catalog-album al instituției culturale bistrițene (2024), precum și în publicația noastră culturală „Revista Ilustrată” (2024).
De asemenea, vizite de studiu la fierăria sa au mai făcut, în anii trecuți, specialiști nu doar din județul nostru, ci și din județele Sibiu, Sălaj și Suceava sau chiar din străinătate. Cu toții au fost încântați de ceea ce au văzut atunci când i-au trecut pragul atelierului său.
Fierarul din Șieuț este bine-cunoscut pentru activitatea sa de potcovire a cailor, dar mai realizează și alte obiecte, precum securi, ciocane, scoabe, balamale, unelte agricole (pluguri, semănători), cadre metalice pentru căruțe, sănii, unelte pentru pădure și construcții, porți, garduri.
Dumitru Trif este un om iubit de întreaga comunitate, având un caracter frumos; sătenii apelează la el cu toată încrederea, fierarul fiind astfel un factor esențial pentru menținerea tradițiilor și a obiceiurilor locale, pentru susținerea agriculturii și a modului de viață tradițional, importanța definitorie a fierarului în cadrul unui sat fiind recunoscută încă din vechime, acestuia oferindu-i-se tot respectul cuvenit, fiind un om de vază în comunitatea sa.
Astfel, se dovedește pe deplin că fierarul Dumitru Trif din Șieuț este un purtător, păstrător și transmițător de elemente de patrimoniu cultural imaterial, care lucrează cu mijloace tradiționale, specifice, nealterate, o meserie pe care a deprins-o în anii de ucenicie și pe care și-a șlefuit-o de-a lungul deceniilor de muncă, având o pasiune extraordinară pentru aceasta, îndrăgind deopotrivă atât caii, cât și oamenii.
Atelierul cultural-educativ de la Șieuț reprezintă așadar un model de bună practică, ce se înscrie în recomandările politicilor culturale vizate de UNESCO, prin ideea de transmitere, în cadrul comunităților locale, a patrimoniului cultural imaterial viu, specific, cu accent pe implicarea activă a membrilor acestora și cu adânci reverberații în mediul sătesc.
Se spune că, dacă vrei să afli și să înțelegi cu adevărat specificul lumii rurale, trebuie să mergi de nenumărate ori într-o anumită zonă, pentru a o cunoaște, pentru a-i simți și trăi pulsul. În ceea ce mă privește, deși am mers de foarte multe ori pe teren, la Șieuț, fiecare vizită de documentare îmi oferă noi și valoroase informații despre subiectul cercetat, dar și posibilitatea de a intra și mai profund în contact cu oamenii satelor. Deși îl cunosc de mult timp pe meșterul fierar Dumitru Trif, acesta m-a impresionat în mod deosebit în cadrul atelierului de joi; m-a surprins modul său dezinvolt în care a interacționat cu elevii, stilul pedagogic în care le-a explicat toate detaliile ce țin de activitatea sa, precum și bunăvoința și deschiderea extraordinară pe care le-a manifestat față de acest proiect, fiind mereu cu zâmbetul pe chipul său senin.
Aducându-i alese mulțumiri meșterului fierar pentru tot ceea ce face pentru comunitatea locală din Șieuț, dar și pentru sprijinirea tradițiilor zonei, pot spune doar atât: „De-a lungul timpului, am învățat multe din cărți, dar am învățat totul de la oameni!”, dovedindu-se din plin că oamenii satelor noastre sunt un izvor nesecat de frumusețe și de înțelepciune, care merită prețuiți și respectați la adevărată lor valoare!
Autor: dr. Patricia-Smaranda Mureșan, etnolog și cercetător științific, Serviciul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud