FOTO/VIDEO: Bilanț ISU Bistrița-Năsăud: Aproape 10.000 de situații de urgență, gestionate de salvatori anul trecut

Aproape 10.000 de situaţii de urgenţă au fost gestionate, anul trecut, de salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al județului Bistriţa-Năsăud, potrivit raportului privind activitatea instituţiei pe anul 2022. 

”Pe parcursul anului 2022, în zona de competenţă a ISU ”Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat aproape 10.000 de situații de urgență, mai exact 9.981 (o creștere cu 3,39% faţă de anul  2021). Au fost protejate bunuri în valoare de peste 67 de milioane de lei. Am avut peste 9.900 de persoane asistate, peste 130 de animale salvate și circa 200 de persoane salvate, atât adulți, cât și copii, altele de cât cele din partea medicală. Defalcat pe situații de urgenţă, am avut 264 incendii, 8.777 ajutor medical de urgenţă, 206 incendii de vegetaţie şi altele, 78 asistenţă acordată persoanelor, 213 alte situaţii de urgenţă și 443 de acțiuni pentru protecţia comunităţilor. Am avut o creștere la incendiile de vegetație uscată față de anul 2021. În ceea ce privește incendiile clasice, izbucnite la locuința sau anexe gospodărești, s-a păstrat cam același număr, creșterea fiind de doar 10 până la 14 situații față de 2021” , a declarat șeful ISU Bistrița-Năsăud, col. dr. ing. Constantin Florea.

În ceea ce privește incendiile, cele mai multe au fost cauzate de jar sau scântei, precum și de scurt circuit electric.

Totodată, din cele peste 9.900 de persoane asistate medical de echipajele SMURD, majoritatea au fost persoane cu diferite afecțiuni medicale.

Șeful ISU Bistrița-Năsăud a mai menționat că, pe parcursul anului trecut, s-a pus accent și pe prevenirea situaţiilor de urgenţă, prilej cu care s-au desfăşurat peste 1.200 de activităţi de control şi verificare.

În urma acestora, au fost constatate un număr de 5.128 de nereguli, dintre care 979 au fost înlăturate şi  3504 sancţionate, fiind aplicate un număr de 3139 avertismente şi 364 amenzi contravenţionale în valoare de 571.300 lei”, a mai spus sursa citată.

De asemenea, pregătirea populației a stat tot timpul în atenția ISU Bistrița-Năsăud, astfel că salvatorii au desfășurat mai multe activități care au constat, în principal, în conștientizarea oamenilor și educarea acestora pe linia situațiilor de urgență.

”În concluzie, apreciem că activitatea pe anul 2022 s-a desfășurat în condiții foarte bune și toate misiunile pe care le-am avut de îndeplinit s-au finalizat pozitiv, fără sincope. Mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat, Instituției Prefectului, Consiliului Județean, tuturor colegilor mei. Cu ajutorul tuturor, misiunile noastre au fost îndeplinite cu succes”, a încheiat col. dr. ing. Constantin Florea.

La evenimentul de prezentare a raportului de activitate al ISU Bistrița-Năsăud a fost prezent și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă.