FOTO/VIDEO: Biserica Evanghelică din Bistrița, simbolul orașului, resfințită

Biserica Evanghelică din centrul municipiului Bistriţa, monument istoric ce datează din secolul al XIV-lea, a fost resfințită sâmbătă, 13 mai, în prezența sașilor veniți atât din țară, cât și din străinătate pentru a asista la acest moment.

Evenimentul care a marcat resfințirea Bisericii Evanghelice a debutat cu o paradă a portului popular al sașilor, în acordurile fanfarelor reunite din Bistriţa, Germania şi Austria, pe traseul Piața Unirii – Pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală.

Parada a fost urmată de o ceremonie de predarea a cheii bisericii, care a avut loc la intrarea principală a lăcaşului de cult.

A urmat oficierea slujbei de resfinţire a Bisericii Evanghelice, la care a participat episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, dar şi reprezentanţi ai celorlalte culte religioase din municipiul Bistriţa. De asemenea, la slujbă au asistat și oficialități locale, oaspeți din țară și străinătate, precum și numeroși bistrițeni.

La finalul slujbei de resfințire, au fost susținute alocuțiuni.

”Am asistat plin de emoție și de bucurie la slujba solemnă de resfințire a celui mai grandios edificiu din orașul nostru – Biserica Evanghelică. În 11 iunie 2008, atunci când biserica a fost cuprinsă de flăcări, mă aflam în Piața Centrală și am văzut oameni în toată firea plângând. Consternării inițiale i-a urmat o perioadă de tristețe colectivă apăsătoare. Speranța s-a înfiripat din nou, odată cu finanțarea, la început timidă, a lucrărilor de restaurare. Acum, la capătul unui efort uriaș întins pe mulți ani de zile, biserica este mai frumoasă decât oricând. De aceea se cuvine iar și iar și iar să le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă bucuria noastră de azi: donatorilor din oraș, țară sau străinătate, oameni simpli sau societăți comerciale, foștilor primari, guvernelor, specialiștilor – arhitecți, proiectanți, restauratori, ingineri, maiștri, oamenilor mulți si neștiuți care au muncit cu palmele lor -, colegilor mei din Primăria Bistrița care au depus un efort substanțial. Dar înainte de toate și mai presus de toate să îi mulțumim bunului Dumnezeu care ne-a învrednicit pe noi toți cei care ne aflăm aici ca azi să ne umplem de o bucurie care eu cred că ne va urmări toată viața. Lăudat să fie Domnul!”, a spus primarul Ioan Turc.

De asemenea, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistrița, Johann Dieter Krauss, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la restaurarea lăcașului de cult.

Este un moment înălţător, spre care s-au îndreptat gândurile şi speranţele, dar şi nedumeririle şi îndoielile şi temerile celor care au purtat răspundere în acest mare proiect în ultimul deceniu şi jumătate. (…) Această biserică, după lungi ani de restaurare, străluceşte din nou într-o nouă lumină, după ce o perioadă îndelungată decăzuse treptat şi prin incendiul devastator din 11 iunie 2008 a fost în bună parte distrusă„, a spus preotul paroh Johann Dieter Krauss.

Totodată, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, a făcut o prezentare a simbolului orașului Bistrița și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în restaurarea acestui monument.

Alocuțiunile au fost urmate de un moment simbolic prin care preotul paroh Johann Dieter Krauss a donat municipalității, pentru restaurare, Turnul Dogarilor și Zidul Cetății.

Restaurarea Bisericii Evanghelice s-a făcut printr-un proiect pentru care Primăria Bistrița a obținut finanțare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” a avut ca principale obiective: restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), consolidare structuri istorice – rezistență, restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, restaurare mobilier bisericesc, restaurare orgă, instalații.

Manifestările dedicate resfințirii Bisericii Evanghelice din Bistrița vor continua atât pe parcursul acestei zile, cât și în ziua de duminică, timp în care lăcașul de cult va rămâne deschis și va putea fi vizitat.

Sâmbătă va fi prezentat și un film documentar dedicat Bisericii Evanghelice și vor fi organizate tururi ghidate, concerte de orgă, spectacole de muzică și dansuri medievale. Manifestările vor continua cu Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice.

Ziua de duminică va debuta cu o slujbă religioasă festivă, urmată de concerte de fanfară şi de orgă şi de alte vizite ghidate atât în incinta bisericii, cât şi la cele mai importante monumente din municipiu. Manifestările dedicate acestui eveniment se vor încheia cu un concert de jazz care va avea loc la Turnul Dogarilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *