FOTO/VIDEO: Bistrița a intrat în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă! S-a aprins iluminatul festiv și s-a deschis Târgul de Crăciun

Municipiul Bistrița a intrat în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă! În seara de Sfântul Andrei, luminițele feerice au fost aprinse în oraș şi Târgul de Crăciun şi-a deschis porţile.

Startul sărbătorilor de iarnă s-a dat în zona centrală a orașului, în prezența unui public format din bistrițeni de toate vârstele și a primarului Ioan Turc.

Aprindem iluminatul festiv și deschidem Târgul de Crăciun într-o zi de mare sărbătoare creștină, de Sfântul Andrei, pentru că dorim să păstrăm curat, nealterat mesajul sacru al Crăciunului. Anul acesta, Târgul de Crăciun va sta sub semnul inimii. De ce? Simbolistica este una simplă. Pentru că iubim Bistrița, pentru că suntem o comunitate unită, pentru că împreună, în ultima perioadă, am reușit să facem lucruri extraordinare, lucruri care nu s-au făcut în ultimii 30 de ani. Tot ceea ce s-a făcut în Bistrița și ce se va face este meritul întregii comunități bistrițene. De aceea astăzi, aici, onorăm și marea inimă a comunității bistrițene. Anul viitor, după ce șantierele mari vor fi gata, vom intra în competiția națională pentru ”Cel mai frumos târg de Crăciun”. Veți vedea! Și anul acesta, Bistrița are unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din România. Și totul pentru voi, pentru că meritați acest lucru și nu avem bucurie mai mare decât bucuria dumneavoastră. Știu că ne urmăresc foarte mulți bistrițeni aflați în străinătate, știu că le este dor de casă. Și nouă ne este dor de voi. De aceea, pentru toți, sărbători binecuvântate, cu pace, cu liniște, oriunde v-ați afla!”, a spus, de pe scena amenajată în apropierea Bisericii Evanghelice, primarul Ioan Turc.

Ulterior, primarul a citit un mesaj pe care l-a primit zilele trecute de la un băiețel din Bistrița. Acesta îi solicita edilului să îi permită fratelui său, care urmează să își sărbătorească ziua de naștere pe 5 decembrie, să apese butonul pentru aprinderea iluminatului festiv. Așa că edilul Bistriței l-a chemat pe scenă pe micuțul Marcus și l-a invitat pe acesta să apese butonul pentru declanșarea exploziei de lumină și culoare.

Momentul aprinderii iluminatului festiv în Bistrița a fost urmat de un spectacol susținut de Magicianul Robert Tudor și tânăra interpretă Kamelia Melnic. De asemenea, pe scena din centrul Bistriței au avut loc și animații pentru copii, susținute de trupa de teatru Alexandru Misiuga.

Tot în centrul istoric al orașului a fost deschis și Târgul de Crăciun, organizat de municipalitate în parteneriat cu Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud, în zonă fiind amplasate 28 de căsuțe. Vizitatorii vor găsi produse artizanale, decoraţiuni, ornamente. Din oferta târgului nu lipsesc aromele specifice sezonului, de la cozonaci sau turtă dulce până la ceaiuri calde sau vin fiert.

Am amenajat Târgul de Crăciun într-o manieră nouă pentru că dorim în fiecare an să îi surprindem pe bistrițeni. Am spus de la început acest lucru. De aceea nu mergem pe aceeași modalitate stereotipă, cum fac alte orașe. Oamenii trebuie să fie surprinși de oferta noastră, în fiecare an. Așa cum se poate vedea, perimetrul central al orașului arată fantastic. Avem multe căsuțe din care producători locali vând tot felul de bunătăți sau artizanat, lucruri făcute de mână. Credem că această industrie locală trebuie ajutată. Această deprindere a unor oameni de a face cu propria lor mână lucruri interesate trebuie susținută de către comunitatea locală”, a mai spus primarul Ioan Turc.

În ceea ce privește iluminatul festiv, Primăria Bistrița a decis ca decorațiunile luminoase de pe pietonalul Liviu Rebreanu să fie diferite față de cele de anii trecuţi.

Simbolul central al acestui sezon este inima, astfel de decorațiuni, de diferite culori, fiind așezate în șir pe pietonal. Unele sunt iluminate în roșu, altele în galben sau albastru. Pe lângă simbolul central inima, municipalitatea a ales și alte figurine: stele, globuri, cadouri, moși, spiriduși.

Iluminatul festiv va înfrumuseța, timp de mai bine de o lună, nu doar centrul Bistriței. Elemente decorative de sărbători au fost amplasate și pe principalele artere de circulație din municipiu, dar și în alte zone publice din oraș.

Am încercat să ducem spiritul Crăciunului în tot orașul, împodobind multiple zone din oraș, în așa fel încât bistrițenii să simtă că este sărbătoare. Am mers cu iluminatul public și în localitățile aparținătoare. Încercăm să fim cât mai originali în fiecare an“, a adăugat Ioan Turc.

În ceea ce privește tematica aleasă de municipalitate anul acesta, edilul Bistriței spune că aceasta stă sub semnul inimii, al iubirii.

”Am plecat de la premisa că ultimul an a fost extrem, extrem de greu. Foarte multe șantiere, foarte multe străzi închise, mult disconfort, nervi întinși, dar totuși, împreună, ca o adevărată comunitate, ca o inimă, am reușit să trecem printr-o perioadă foarte grea. Le mulțumesc tuturor celor care au avut răbdare și încredere în faptul că acest oraș poate să evolueze într-un timp scurt. Am făcut într-un an de zile cât s-a făcut poate în 30 de ani și vom continua în același fel, dar fără atât de mult disconfort. De aceea am organizat aceste evenimente sub semnul inimii. Inima este simbolul iubirii, al sentimentelor curate și al unității. Îmi doresc ca Bistrița să devină o destinație turistică. (…) Putem fi o destinație în toate cele patru anotimpuri, inclusiv o destinație de Crăciun. Bistrița, acest burg străvechi, este înzestrată cu tot ceea ce îi trebuie pentru ca, prin efortul nostru comun, să o aducem la statutul de destinație de Crăciun. Acest lucru îl vom face în anii care vin”, a completat Ioan Turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *