FOTO/VIDEO: Bogdan Ivan, noul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a depus jurământul de învestitură

Membrii Guvernului condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu au depus jurământul de învestitură, joi, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Din componența noului Guvern face parte și bistrițeanul Bogdan Ivan (32 de ani), care deține portofoliul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Lista membrilor Guvernului Ciolacu este:

 • prim-ministru – Marcel Ciolacu;
 • viceprim-ministru – Marian Neacşu (propus de PSD);
 • viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (propus de PNL);
 • ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (propus de PNL);
 • ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (propus de PSD);
 • ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (propusă de PSD);
 • ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (propusă de PNL);
 • ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (propus de PSD);
 • ministrul Educaţiei – Ligia Deca (propusă de PNL);
 • ministrul Culturii – Raluca Turcan (propusă de PNL).
 • ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);
 • ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (propus de PSD);
 • ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (propus de PSD);
 • ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (propus de PNL);
 • ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (propus de PSD);
 • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (propus de PSD);
 • ministrul Energiei – Sebastian Burduja (propus de PNL);
 • ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (propus de PSD);
 • ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Bogdan-Gruia Ivan (propus de PSD);
 • ministrul Mediului – Mircea Fechet (propus de PNL).

Preşedintele României i-a felicitat pe cei care fac parte din Cabinetul Ciolacu şi le-a urat mult succes în noul mandat.

Cu siguranță, subiectul cel mai discutat şi comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotaţia premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puţin lucru şi este prima dată în România că se întâmplă, într-o coaliţie, o astfel de mişcare. Este important pentru politica românească, pentru România şi pentru români, pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate şi că politicienii implicaţi sunt hotărâţi să îşi ia mandatele foarte în serios. S-a încheiat prima parte, sub conducerea guvernamentală a prim-ministrului Ciucă, şi a dovedit coaliţia că ştie să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliţiei în câteva cuvinte, cred că ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Cabinetul Marcel Ciolacu se va reuni, joi, începând cu ora 19:00, în prima şedinţă de guvern de după învestitură, anunţă Biroul de presă al Executivului.

ACTUALIZARE

Joi seara, noul guvern s-a reunit în prima şedinţă de după învestitură. Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații la începutul ședinței.

”Pentru început, doresc să le transmit câteva cuvinte românilor care ne privesc. Sunt conștient că așteptările tuturor de la Guvernul României sunt mari. Sunt aici împreună cu colegii mei să garantez că la Guvernul României vor urma niște luni grele de muncă, efort, tensiune, dar și soluții în fața unor provocări complicate. La asta ne obligă programul de guvernare asumat astăzi în fața parlamentului și în fața românilor. Avem, însă, un plan bine articulat, avem o viziune pentru națiune. Este un program cu obiective ce trebuie realizate rapid. De aceea, este esențial să muncim în echipă. Și vreau să fiu foarte clar încă de la început: acesta este Guvernul României, nu al Partidului Social Democrat, nu al Partidului Național Liberal, suntem cu toții colegi. Nu avem altă șansă decât să ne ajutăm unii pe alții, pentru că vom împărți atât reușitele, dar mai ales eventualele eșecuri. Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanțuri de magazine, cu producătorii, cât și cu distribuitori. Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu față de toți oamenii care au suportat efectele unei inflații înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflația la o singură cifră, cât putem de repede; dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România.
În paralel, aș dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, din punctul meu de vedere, esențiale: sprijinirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei materialelor de construcții și introducerea energiei verzi în fermele agricole. Pare că nu avem foarte mult timp de ezitări. Este momentul ca oamenii să vadă că venim imediat cu soluții eficiente și că le executăm, cum se spune, ca la carte. Doar așa economia și populația vor simți cu adevărat o schimbare clară și rezultate concrete
”, a spus Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *