FOTO/VIDEO: Gala Elitelor Bistrițene, la prima ediție; șapte personalități din județul Bistrița-Năsăud, premiate

Șapte personalități din județul Bistrița-Năsăud, care excelează în diferite domenii de activitate, au fost premiate în cadrul Galei Elitelor Bistrițene, eveniment care s-a aflat la prima ediție și care a avut loc sâmbătă, 1 aprilie 2023, la Hotel Metropolis. 

Gala Elitelor Bistrițene a fost organizată de Marea Lojă Națională, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj -Napoca și a avut ca parteneri patru asociații: Asociația Horea, Asociația Culturală ”Alexandru Vaida Voevod”, Asociația ”Grigore Moisil” și Asociația Catharsis.

La eveniment au luat parte circa 400 de invitați, reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților locale, ai sectorului public și privat.

În deschiderea Galei a vorbit Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, prof. univ. dr. Radu Bălănescu.

”În urmă cu aproximativ 12 ani, Marea Lojă Națională din România a început un proiect care s-a intitulat Gala Premiilor Marii Loji Naționale și care și-a dorit de la bun început să aducă în prim plan ceea ce înseamnă excelență, valoare, comoară reală a acestui popor și anume inteligența pe care noi românii o avem și care este apreciată peste tot în lume. Această gală sau acest program a început la București, Ateneul Român, cu o sală arhiplină, în care au fost prezenți nu doar membri ai Marii Loji Naționale din România, ci și reprezentanți ai societății civile, ai clasei politice, ai mediului de afaceri și ai instituțiilor importante din România. Asta deoarece acest program nu se adresează doar celor care sunt în Marea Lojă Națională, ci este un proiect al societății civile. Acest proiect a continuat în fiecare an, cu excepția anilor de pandemie, și a început să se desfășoare în toată țara. În acest moment, astfel de gale se desfășoară la Timișoara, Constanța, Arad, Craiova și iată că astăzi se întâmplă și la Bistrița, în județul Bistrița-Năsăud, leagăn și loc de pornire a atâtor valori”, a spus Radu Bălănescu, care a felicitat autoritățile locale pentru deschiderea de care au dat dovadă în organizarea unui eveniment de acest fel la Bistrița.

”Ideea acestui proiect a plecat de la niște discuții private pe care le-am avut cu oameni care lucrau în domeniul cercetării sau cu oameni care au venit să ne spună că pe ei nu îi bagă nimeni în seamă. Atunci ne-am dat seama că este o mare greșeală și că ea trebuie reparată și am încercat, cu posibilitățile pe care le avem să organizăm astfel de gale în care dumnealor, cei care muncesc în cercetare, să îi aducem, să îi premiem și să îi onorăm așa cum se cuvine”, a mai adăugat Radu Bălănescu.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a luat și el cuvântul și s-a adresat celor prezenți la prima ediție a Galei Elitelor Bistrițene.

Mă bucur foarte mult că ceea ce se întâmplă în ultimii 10 ani în județul Bistrița-Năsăud este încununat în această seară și cu această gală de excelență. În urmă cu mai bine de 10 ani, acest județ mai mic din nordul României era, de cele mai multe ori, pomenit în sens negativ. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani în județ, pe toate planurile, ne-a adus în momentul de față. În acest loc minunat se întâmplă lucruri la care vă mărturisesc că nu aș fi îndrăznit să vizez în urmă cu câțiva ani. De la modul în care zona privată, firme, oameni de afaceri au făcut eforturi să dezvolte această zonă, la sport, zona culturală sau investiții publice, toate acestea au adus în acest moment municipiul Bistrița și județul Bistrița-Năsăud acolo unde cred că merită oamenii care trăiesc aici – pe harta excelenței și a performanței. Fără a fi lipsiți de modestie, avem ce pune pe această hartă. Sunt nenumărate personalități care au plecat din acest loc și care performează în țară sau în multe alte locuri din străinătate. ”, a spus Emil Radu Moldovan.

În discursul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud le-a vorbit celor prezenți și despre câteva dintre investițiile care au fost deja realizate sau care sunt în curs de realizare în județ, punând accent în special pe investițiile din sistemul de sănătate al județului. De asemenea, Emil Radu Moldovan le-a vorbit celor prezenți și despre zonele turistice pe care Bistrița-Năsăud le are, făcând referire la Pasul Tihuța și zona Colibița.

După discursuri a urmat festivitatea de decernare a premiilor pentru șapte personalități originare din Bistrița-Năsăud.

Înainte de acordarea fiecărui premiu, o persoană desemnată a citit câte un ”laudatio” în care a fost prezentată activitatea cu care cel premiat a ieșit în evidență, după care premiantului i-a fost înmânată o diplomă, un trofeu și un premiu în valoare de 2.000 de euro.

Astfel, cele șapte personalități din Bistrița-Năsăud care au fost premiate sunt:

Prof. Univ. Dr. Alida Gabor Timar

Prof. Univ. Dr. Dafin Fior Mureșan

Ing. Paul Ilieș

Prof. Univ. Dr. Liviu-Petru Zăpârțan

Prof. Dr. Grigore Băciuț

Prof. Univ. Dr. Sigmirean Cornel

Prof. Univ. Dr. Adrian Titieni

Pe parcursul decernării premiilor, Gala Elitelor Bistrițene a fost presărată și cu momente artistice.

La finalul evenimentului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că anul viitor va fi organizată o nouă ediție a Galei Elitelor Bistrițene, aceasta urmând să fie dedicată copiilor și tinerilor care fac performanță.