FOTO/VIDEO: Peste 900 de participanți la bursa organizată de AJOFM Bistrița-Năsăud

Interes crescut pentru oportunitățile de angajare din județul Bistrița-Năsăud! Peste 900 de persoane au trecut, vineri, pragul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru a participa la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de instituție.

Evenimentul a reunit 43 de angajatori care au oferit 330 de locuri de muncă vacante, din domenii variate precum construcții, HoReCa, servicii ospitaliere, pază, medicină veterinară, servicii de curățenie și altele.

Potrivit organizatorilor, prezența celor peste 900 de persoane în căutarea unui loc de muncă a fost una dintre cele mai mari din ultimii ani.

”Ca și număr de participanți apreciem că s-au prezentat circa 925 de persoane. Este pentru prima dată în ultimii ani când a fost o rată de participare atât de mare. Continuăm să sprijinim angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă prin măsuri concrete și facilități, inclusiv programe de formare profesională și prime de încadrare sau inserție”, a declarat Angela Koos, directorul AJOFM Bistrița-Năsăud.

Sursa citată consideră că lipsa locurilor de muncă noi este principalul motiv pentru numărul mare de persoane aflate în căutare de joburi.

Angajatorii își conservă resursa umană, încearcă să-și fidelizeze angajații, dar nu creează locuri de muncă noi. Ne dorim ca în perioada următoare să creștem implicarea angajatorilor și a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în evenimentele pe care le organizăm”, a adăugat Angela Koos.

Șefa AJOFM Bistrița-Năsăud a completat că, în prezent, rata șomajului în județ este de 3,49%, puțin peste media națională de 3,39%, iar numărul total de șomeri este de 3.775, dintre care 1.508 beneficiază de indemnizație. Cei mai mulți șomeri înregistrați au un nivel de instruire scăzut.

Rata șomajului la nivel județean la ora actuală este de 3,49%, iar la nivel național este de 3,39%, deci suntem cu puțin peste media națională, dar ținând cont că urmează perioada de vară și de toamnă în care muncile sezoniere se desfășoară la intensitate maximă, probabil că vom scădea puțin pe rata de șomaj. Ca număr, avem 3.775 de șomeri, din care 1.508 beneficiază de indemnizație de șomaj. Ca și structură din punct de vedere al grupelor de vârstă, 227 sunt șomeri cu vârste sub 25 de ani, 211 șomeri cu vârstă între 25 și 29 de ani, 661 sunt șomeri între 30 și 39 de ani, 869 au vârste cuprinse între 40 și 49 și 638 au între 50 și 55 de ani. Din punct de vedere al nivelului de instruire, șomerii fără studii și cu nivel de instruire primar/gimnazial au ponderea cea mai mare în rândul șomerilor. S-a observat și astăzi la bursă, când locurile de muncă vacante erau în general de la studii medii în sus. Un număr de 2.812 șomeri înregistrați la noi au nivel de instruire scăzut. Cei cu nivel de instruire liceal și postliceal sunt în număr de 781, iar cu studii superioare sunt 181”, a mai declarat Angela Koos.

AJOFM Bistrița-Năsăud continuă să vină în sprijinul șomerilor și prin organizarea unor cursuri de formare profesională.

De la începutul anului și până acum au fost deja organizate nouă cursuri de formare profesională în competențe digitale, bucătar, îngrijire copil, îngrijire spații verzi, lucrători în cultura plantelor, agenți de pază, iar numărul total de cursanți a fost de 173, din care 74 au absolvit deja cursurile. Pentru următorul trimestru al anului sunt programate noi cursuri de formare profesională în meserii precum responsabil mediu, responsabil protecția datelor cu caracter personal, îngrijitor clădiri, competențe în limbile română și engleză, asistent maternal”, a mai spus Angela Koos.

De asemenea, instituția este alături și de angajatorii care doresc să formeze profesional persoanele pe care le angajează și vine în sprijinul lor cu două programe importante: START (pentru tineri sub 30 de ani) și FORMACTIV (pentru persoane de peste 30 de ani), finanțate din fonduri europene, care vizează peste 600 de persoane doar la nivel județean.

”Personal, eu consider că ucenicia la locul de muncă este cea mai corectă formă de formare profesională a unei persoane pentru că aceasta este implicată direct în activitatea angajatorului, acolo capătă experiență sub îndrumarea unui mentor, poate evolua și dezvolta abilități care ulterior să îl determine pe angajator să îl mențină în activitate. Astfel, avem program de ucenicie START, care se adresează persoanelor până în 30 de ani, care nu urmează nicio formă de învățământ, nu lucrează și nu sunt active pe piața muncii. Acesta are o valoare de 27 de milioane de euro la nivel național, iar pentru județul Bistrița-Năsăud avem un indicator de 328 de ucenici. Mai avem proiectul FORMACTIV care se adresează persoanelor peste 30 de ani. Acesta are o valoare de 59 de milioane de euro la nivel național, iar ca indicatori avem 340 de persoane la nivel județean. Acești indicatori nu sunt ficși. Dacă avem nevoie de mai mulți ucenici, putem suplimenta, iar dacă nu îi realizăm, putem redistribui la alte județe. În general, însă, am avut nevoie de suplimentări”, a mai menționat Angela Koos.

Pentru viitor, AJOFM Bistrița-Năsăud are în vedere creșterea implicării angajatorilor și a persoanelor în căutarea unui loc de muncă la evenimentele instituției care au ca scop acordarea de sprijin în vederea angajării.

Următoarea bursă generală planificată va avea loc în luna octombrie a anului 2025, dar pe parcursul verii vom mai organiza cel puțin două burse aplicate și cel puțin o bursă într-un domeniu mai specific. Ne-am gândit că ar fi de interes să facem o bursă a meșteșugurilor la care să invităm în mod special tineret care să ia contact cu muncile meșteșugărești care pot în viitor să ducă la crearea unor mici întreprinderi de inserție sau de economie socială care să taie din piața muncii persoanele vulnerabile”, a încheiat Angela Koos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!