FOTO/VIDEO: Pompieri din Franța, la un exercițiu amplu organizat la Colibița

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a organizat marți, în zona carierei de piatră din localitatea Colibița, un exercițiu amplu cu forțe și mijloace în teren, la care au participat și pompieri francezi aflați într-un schimb de experiență în județ.

Potrivit ISU, scenariul exercițiului a presupus un incendiu de pădure de amploare, pe o suprafață de peste 20 ha, într-o zonă greu accesibilă, din proximitatea lacului Colibița, inclusiv evacuarea unui pompier rănit din zona cu teren accidentat. În aceeași zonă, în anul 2022, efectivele inspectoratului au intervenit aproape o săptămână pentru lichidarea unui incendiu similar.

Pentru gestionarea situației tactice, pe modelul misiunilor din Franța, au fost direcționate la locul indicat 13 mijloace tehnice și 50 de pompieri militari din cadrul ISU Bistrița – Năsăud, ISU Suceava (un echipaj cu o autospecială de stingere) și ISU Hunedoara (1 ofițer de comandă și pregătire specifică stingerii incendiilor de pădure), precum și ocoalele silvice și serviciile voluntare pentru situații de urgență din localități Bistrița – Bârgăului și Tiha Bârgăului. Ținând cont de faptul că, raportat la scenariul propus, incendiul se manifesta pe o suprafață întinsă, a fost direcționată în zonă inclusiv o autospecială de comandă (punctul de comandă mobil). Tot în același context, am beneficiat de sprijinul unui echipaj specializat care încadrează un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat ISU Bistrița-Năsăud.

Cei trei specialiști din cadrul pompierilor din Departamentul Bouches du Rhone (Franța) au observat modul de coordonare si conducere a intervenției a ofițerilor ISU Bistrița-Năsăud.

”Misiunea a presupus angrenarea multor resurse umane și materiale, cu aplicarea unor proceduri de lucru din experiența partenerilor francezi, care se luptă de mai bine de 50 de ani cu situații de urgență generate de incendii violente de pădure. Contactul cu pompierii francezi a fost stabilit în cadrul misiunilor de sprijin executate anul trecut de o echipă de pompieri bistrițeni, condusă de comandantul Detașamentului de Pompieri Bistrița, mr. Ilie Dunca și stabilește premisele unei colaborări pe termen lung pentru perfecționarea intervenției în astfel de situații”, a mai transmis ISU Bistrița-Năsăud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *