FOTO/VIDEO: Problema puștilor care consumă AUROLAC, prezentată în ședința Consiliului Local Bistrița! Ce pot face autoritățile ca să stopeze acest fenomen?

 

 

Problema tinerilor care consumă aurolac în spațiul public, devenită deja deranjantă pentru tot mai mulți cetățeni ai orașului Bistrița, a fost ridicată joi într-o ședință a Consiliului Local Bistrița.

Consilierul local Diana Morar a fost cea care a prezentat această problemă după ce o femeie din Bistrița, mamă a doi copii minori, Crina Elena Boncea Moldovan, a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de aurolac în rândul tinerilor proveniți din medii defavorizate.

Crina Moldovan a înaintat o cerere către CL Bistrița solicitând luarea unor măsuri astfel încât să se poată stabili un cadru legal în baza căruia să se poată sancționa această faptă. Totodată, prin aceeași solicitare, Crina Moldovan mai propune înființarea unui centru de sprijin și reabilitare pentru persoanele care sunt depistate consumând astfel de substanțe.

Consilierul Diana Morar a completat că această problemă, deși a mai fost ridicată și cu alte ocazii (așa cum Ziar de Bistrița a mai prezentat AICI) nu s-au luat măsuri, motivându-se că nu există cadru legal pentru sancționarea persoanelor care consumă aurolac în spațiul public.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/2064395573662193/

 

Primarul Ovidiu Teodor Crețu a afirmat că la nivelul municipiului s-au purtat deja discuții pe această temă cu mai mulți factori, discuțiile fiind coordonate de viceprimarul Cristian Niculae.

La rândul său, viceprimarul a explicat că s-a înființat o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții, care a avut deja o primă întâlnire, fiind prezentată o situație la zi privindu-i pe consumatorii de aurolac.

În prezent, în atenția Poliției Locale sunt 13 persoane, potrivit datelor prezentate de viceprimar, majoritatea fiind majore. Numai în primele luni ale acestui an s-au aplicat peste 300 de sancțiuni din acest punct de vedere.

Viceprimarul promite că vor continua discuțiile în comisie până când se vor găsi forme legale de oprire a acestui fenomen.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/523436391559834/

De menționat este faptul că actualul cadru legislativ nu reglementează consumul de aurolac ca fiind o activitate ilegală, iar în aceste condiții este aproape imposibil a se lua măsuri eficiente cu privire la acest fenomen.

O primă măsură ar fi modificarea legislației naționale, în acest sens, Crina Moldovan afirmând că face demersuri, o solicitare fiinf înaintată chiar premierului Viorica Dăncilă și vicepremierului Daniel Suciu.

Chiar dacă aurolacul nu este asimilat în categoria substanțelor interzise de lege, efectele consumului sunt similare celor consumului de stupefiante sau substanțe psihotrope sau psihoactive.

Despre problema ”aurolacilor”, Ziar de Bistrița a mai scris și anii trecuți:

”Aurolacii” își fac de cap în Bistrița! Poliția Locală a fost chemată pe strada Iasomiei, pentru că o astfel de persoană a bătut insistent la ușa unui apartament și a încercat să intre în casă

error: Content is protected !!