FOTO/VIDEO: Simpozion dedicat cardinalului Iuliu Hossu, la Centrul Cultural Dacia din Bistrița

La Centrul Cultural Dacia din Bistrița a avut loc joi după-amiaza simpozionul ”Credința noastră este viața noastră”, organizat cu ocazia celebrării, la nivel național, a ”Anului Cardinal Iuliu Hossu”.

Evenimentul, pregătit de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Protopopiatul Greco-Catolic Bistrița, în colaborare cu Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, a fost dedicat evocării personalității cardinalului Iuliu Hossu.

Suntem în anul dedicat la nivel național lui Iuliu Hossu, iar astăzi îl comemorăm pe fericitul cardinal la Bistrița. Este o personalitate importantă a Bisericii Greco-Catolice și a națiunii române. El a fost vestitorul Unirii și un mare ierarh, o personalitate complexă care a contribuit la redeșteptarea conștiinței naționale. A fost un păstor spiritual al credincioșilor din Eparhia de Cluj-Gherla și apoi un martir și un mărturisitor al credinței în vremuri de persecuție. Azi este o zi cu semnificație pentru acest eveniment: în 27 martie 1910 a fost hirotonit preot la Roma de către episcopul de Lugoj, Vasile Hossu. Cardinalul provine din comuna Milașul Mare, astăzi Milaș, o comună a județului Bistrița-Năsăud, și a avut o legătură deosebită cu preoții și enoriașii din Bistrița și din județul Năsăud, cum era în perioada interbelică. În calitate de episcop de Gherla și mai apoi de Cluj-Gherla, episcopul Hossu a făcut numeroase vizite canonice în Vicariatul Rodnei și în protopopiatele Bistrița, Budac și Beclean. Între anii 1920 și 1948 sunt documentate 246 de vizitații canonice ale episcopului, în 141 de localități situate pe actualul teritoriu al județului Bistrița-Năsăud”, a spus, în deschiderea evenimentului, pr. Cristian Goia, protopop greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna.

În cadrul manifestării au susținut alocuțiuni personalități din domeniul teologiei, istoriei și literaturii, printre care și Preasfinția Sa Claudiu Pop – episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a evidențiat că personalitatea cardinalului Iuliu Hossu ”depășește cu mult granițele confesionale”.

”Cardinalul Iuliu Hossu demonstrează acest lucru: o demonstrează și față de evrei în perioada Holocaustului, o demonstrează și față de frații ortodocși în perioada ocupației, o demonstrează față de soldați, fiindcă are și misiunea de capelan militar și după ce se întoarce păstrează o corespondență cu soldații de pe front, în care îi încurajează, îi sfătuiește. (…) Așadar, nu are o limită pentru activitatea lui și pentru misiunea lui”, a spus Preasfinția Sa, care a îndemnat ca, la fel, și noi, azi, să nu avem ”bariere” unii față de ceilalți și să începem să vedem lucrurile care cu adevărat contează în viață.

”Cred că este momentul să ne întoarcem un pic în noi înșine și să vedem lucrurile care cu adevărat contează în viața noastră. Să lăsăm la o parte certuri sau neînțelegeri care nu ating lucrurile esențiale, sunt conjuncturale. Anul acesta aș vrea să fie un astfel de an. Se amestecă, se împletește frumos și cu Anul Speranței. La nivelul Bisericii catolice, suntem într-un an jubiliar dedicat de Papa Francisc speranței. Și poate ne putem întreba cum să facem ca să trăim acest an al speranței într-o lume cu atâtea provocări, ca cele pe care le avem noi, cu un război aproape de noi, cu războaie nenumărate, unele de care știm și pe care le regăsim în știri și altele de care nici măcar nu se pomenește, dar există. (…) Și din nou revin la cardinalul Iuliu Hossu, care știe să își trăiască speranța indiferent de situația pe care o are în bucata de lume în care trăiește. (…) Ceea ce nu se schimbă, dincolo de momente, este credința lui neclintită și aceeași credință, aceeași iubire și aceeași speranță și când este în tronul episcopal, și când este în temniță: Pentru el nu se schimbă nimic tocmai pentru că nu se schimbă Dumnezeu, ancora lui de credință și de speranță este Dumnezeu”, a mai spus episcopul greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla.

În cadrul simpozionului a avut loc și prezentarea volumului ”Iuliu Hossu – Patru portrete”, autori: Ruxandra Cesereanu, Ovidiu Ghitta, Nicolae Mărgineanu și Gelu Hossu.

Seara a fost încununată cu momente de armonie – un Intermezzo muzical susținut de Cornelia Cuteanu (pian), Beatrice Suciu și Alexandru Suciu (voce) -, precum și cu o ”călătorie vizuală” prin timp și istorie, prilejuită de vernisajul Expoziției documentare ”Iuliu Hossu”, realizată prin colaborarea dintre Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Casei Colecțiilor și al Documentelor de Patrimoniu.

La finalul manifestării, pr. protopop Cristian Goia a adresat mulțumiri Preasfinției Sale Claudiu, conferențiarilor, reprezentanților autorităților și ai cultelor prezenți, preoților din Eparhia de Cluj-Gherla care au fost de față, tuturor celor care – indiferent de confesiunea la care aparțin -, au ales să participe la eveniment.

FOTO: Eparhia de Cluj-Gherla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!