FOTO/VIDEO: Sute de angajați din învățământ au ieșit în stradă la Bistrița. Sindicaliştii sunt deciși să continue greva generală

Sute de angajați din sistemul de învățământ al județului Bistrița-Năsăud au participat, joi, în cea de-a patra zi de grevă generală în Educație, la un miting de protest organizat în Piața Petru Rareș, în fața Instituției Prefectului.

Protestul a avut loc pe fondul nemulţumirilor legate de ultima ofertă avansată de autorităţi în vederea încheierii grevei generale.

Sindicaliştii au scandat „Grevă generală” și au purtat pancarte cu mesaje de tipul “Nu vrem milă și pomană, vrem dreptate-n astă țară”, ”Schimb voucher cu rată la bancă”, ”Salariul nemotivant pe tineri i-a alungat” sau ”Un popor needucat e ușor de manevrat”.

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI) Bistrița-Năsăud, Victor Ivan, a declarat că protestele sunt o consecinţă a nemulţumirilor acumulate în sistemul de învăţământ și spune că sindicaliștii sunt hotărâți să continue până când vor obține ceea ce solicită.

Am declanşat acest conflict de muncă de multă vreme, am transmis memorii peste memorii, am făcut pichetări, dar nu am fost băgaţi în seamă. Acum le dăm acest răspuns: vom continua până când vom obţine ceea ce ne dorim, atât pentru personalul nedidactic, didactic auxiliar, personalul de predare şi directori. Sunt revendicări pentru toate categoriile şi, bineînţeles, cerem indexarea salariului cu rata inflaţiei. (…) Nu cerem bani doar pentru salarii, ci și pentru modernizarea școlilor, pentru investiții în educație. Deși ni s-a tot promis 6% din PIB pentru Educație, anul acesta avem 2,3%, cel mai mic procent”, a spus Victor Ivan.

În mijlocul sindicaliștilor s-a aflat și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, care a purtat discuții cu aceștia și a aflat direct de la ei ce anume îi nemulțumește. Prefectului i-a fost înmânat un memoriu care va fi transmis Guvernului şi ministerelor responsabile în a lua măsuri.

Liderul UJSLI Bistrița-Năsăud a mai menționat că, la nivel județean, peste 80% din totalul sindicaliștilor afliliați acestei organizații sindicale sunt în grevă generală.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, peste 56% din totalul angajaților din învățământul (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) participă la grevă generală, declanșată în urmă cu patru zile, pe 22 mai.

La nivel național, joi, Guvernul a invitat reprezentanţii sindicatelor din Educaţie la o nouă rundă de dialog. Potrivit Executivului, întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16,00, la Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *