La Biserica de la Coroana a avut loc vineri, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, cea de-a XXV-a ediție a Concertului Pascal ”Lumina Învierii”.
Manifestarea, la care au participat credincioși de toate vârstele, a început la ora 17:00, cu săvârșirea Deniei Acatistului Bunei Vestiri, urmată de un cuvânt de învățătură adresat celor prezenți de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.






În cuvântul său, Preasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să nu caute doar bucuria de moment, ci să caute bucuria durabilă pe care o pot găsi făcând voia lui Dumnezeu și slujindu-L.
”Ați auzit de multe ori spunându-se ‘Bucură-te, bucură-te, bucură-te!’ Dacă am face un sondaj să vedem câți dintre noi căutăm bucuria sau câți suntem bucuroși, de căutat cred că am ridica mâna toți, dar de bucuroși – mai mulți sau mai puțini. S-ar putea să ne găsim într-o stare sau alta, pentru că bucuria este ceva de dorit, dar este așa de trecătoare. O simți acum, parcă pui mâna pe ea, parcă te umple și, în foarte scurt timp, parcă îți scapă printre degete. Și iarăși trebuie să te străduiești să o dobândești. Și iarăși o dobândești puțin și iarăși fuge, și tot așa. Și, dacă este să fim sinceri, viața cam așa se desfășoară. Mare lucru ar fi să fim bucuroși tot mai mult sau, zic eu, tot timpul. Greu, greu, greu cuvânt, dar cu toții ne-am dori acest lucru. (…) Nouă ni se pare că, dacă facem ce ne place, atunci putem deveni bucuroși. Dar este așa doar până într-un loc. Maica Domnului ne arată că nu aceasta este calea unei bucurii durabile, ci bucuria durabilă este să cauți voia lui Dumnezeu și să Îi spui cu tot dinadinsul: Doamne, nu vreau altceva decât Tu să fii în viața mea, să îmi arăți pașii și calea și să mă iei de mână. (…) În momentul în care îi spui ”Da” lui Dumnezeu, chiar dacă îți e frică, chiar dacă nu înțelegi ce se întâmplă, urmează planul lui Dumnezeu și ascută cuvântul Lui. Această ascultare de Dumnezeu e însăși calea bucuriei, primul ingredient pentru ca bucuria cuiva să fie și să dureze. (…) Al doilea ingredient foarte important este (…) disponibilitatea sau slujirea totală. Asta înseamnă să nu te culci prea mult cu ale lumii, ci să ai ochii ațintiți înspre Cel pe care Îl slujești. Când te amesteci cu cele ale lumii, cu plăcerile, bucuriile și siguranțele lumii, atunci nu ești suficient de disponibil pentru slujirea măreață pe care Dumnezeu ți-a pregătit-o. (…) Așadar, ca și concluzie, dacă vrem să fim bucuroși și nu doar câteodată, ci mai tot timpul, atunci e nevoie să privim înspre acolo de unde vine bucuria. Nimic nu ne face să fim mai bucuroși decât ascultarea Domnului, disponibilitatea spre El” , a spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
La finalul mesajului său, acesta le-a mulțumit credincioșilor bistrițeni pentru că l-au primit cu căldură și au permis ca, vreme de 5 ani, să îi slujească din postura de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și le-a transmis că a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop al Sălajului.


La rândul său, părintele protopop Alexandru Vidican i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul pentru activitatea sa și i-a urat succes în noua misiune care i-a fost încredințată.


Cuvântul rostit de părintele Alexandru Vidican a fost urmat de Concertul Pascal ”Lumina Învierii”, care a cuprins un program de pricesne și cântări religioase.
Acest moment a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură și Protopopiatul Ortodox Român Bistrița și prezentat de managerul Centrului Județean pentru Cultură, Alexandru Pugna, care a precizat că evenimentul s-a aflat la cea de-a XXV-a ediție.


”Vă mărturisesc că anul acesta se împlinesc 25 de ani de când a avut loc prima dată acest concert într-o biserică ortodoxă din Transilvania. Au trebuit să mai treacă încă 10 ani după 1989 pentru ca biserica noastră ortodoxă să se deschidă mai mult înspre ceea ce înseamnă valorile noastre tradiționale și să aibă curajul de a realiza un astfel de concert în care interpreți ai cântecului popular, îmbrăcați în costumele noastre străbune, să vină alături de preoții noștri și să prezinte aceste cântări ce au însoțit creștinii întotdeauna la Sfânta Liturghie, în posturile mari de peste ani. Aceste cântări sunt adevărate imnuri închinate Bunului Dumnezeu. (…) Acest lucru se întâmplă de un sfert de veac la Bistrița. A fost o perioadă în care concertul se desfășura itinerant. În toate bisericile din Bistrița, rând pe rând, a avut loc câte o ediție, dar apoi ne-am stabilit aici, la Biserica de la Coroana. Iată că ne-am întâlnit și în acest an, în prag de sărbătoare, să ne pregătim sufletește de întâlnirea cu Sărbătoarea Luminii. Vreau să mulțumesc tuturor celor ce s-au implicat în această împletire a pricesnelor cu cuvintele de învățătură creștin-ortodoxă”, a spus Alexandru Pugna.
În cadrul programului, le-au cântat pricesne credincioșilor interpretele Cornelia Ardelean-Archiudean, Domnica Dologa, Oana Matei Coruți, Cristina Bugnar, Anuța Motofelia, Ioana Măgherușan, dar și managerul Alexandru Pugna.


La finalul evenimentului, toți cei prezenți i-au cântat ”La mulți ani!” Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul.


Concertul Pascal ”Lumina Învierii” de la Bistrița s-a înscris în seria manifestărilor cu caracter religios și cultural care pregătesc duhovnicește credincioșii pentru marele praznic al Învierii Domnului.