FOTO/VIDEO: Lecție de VIAȚĂ și UMANITATE! Cum a reușit un tânăr să mobilizeze oamenii cu suflet mare pentru a ajuta o familie nevoiașă din Salva!

Iosif Ciunterei este un tânăr care nu mai are nevoie de prea mare prezentare, fiind deja cunoscut în rândul bistrițenilor și nu numai grație emisiunii sale ”Cu Iosif pe coclauri” prin intermediul căreia își propune să se implice activ în viața comunității din Bistrița-Năsăud, în special a comunității din mediul rural. Pentru cei care totuși nu au auzit până acum de Iosif Ciunterei, acesta este originar din Feldru și a studiat Etnologia la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Dorința sa cea mare este aceea de a reuși să reînvie vechi tradiții românești parcă uitate. Până în prezent a reușit să ”colinde” aproape toate coclaurile din județul Bistrița-Năsăud și așa a scos la suprafață cele mai importante și mai emoționante povești din viața omului simplu de la țară.

O astfel de poveste a descoperit, recent, în vizitele sale prin vatra satului românesc și în localitatea Salva, acolo unde, o familie trăiește în condiții greu de imaginat pentru cei care nu știu ce înseamnă lipsurile.

 

Am trecut de mai multe ori prin vizitele mele în teren pe lângă căsuța mica, de culoare albastră, dar nu am știut ce poveste ascunde, până nu am bătut la ușă” a declarat Iosif Ciunterei pentru Ziar de Bistrița. Tânărul a fost pus în fața unei povești de viață, în fața căreia nu poți rămâne indiferent.

 

 

Familia Morariu își duce traiul în căsuța mica și albastră, așa cum o descrie Iosif, însă care este veche de mai bine de 200 de ani și care stă să cadă. În plus, în urma condițiilor meteorologice din ultima perioadă aceasta a avut mai mult de suferit și nu mai prezintă siguranță pentru cele trei suflete care trăiesc în ea – mama, tatăl și o fetiță de doar 10 ani.

Toți trei trăiesc la limita sărăciei, dintr-un ajutor social și din ceea ce tatăl reușește să câștige muncind cu ziua prin sat și chiar prin alte localități din apropiere. Însă banii abia le ajung de pe o zi pe alta și nici nu se pune problema să își permită să facă prea mari reparații la căsuța în care trăiesc, cu toate că acestea sunt absolut necesare.

Povestea acestei familii l-a tulburat profund pe Iosif Ciunterei, care nu a putut să rămână indiferent și, în speranța că se vor găsi oameni cu suflet mare care să vină în sprijinul familiei Morariu, a făcut public cazul prin intermediul unei rețele de socializare. ”De mic, am învățat de la mama mea că Dumnezeu face minuni, dar minunile lui Dumnezeu se fac numai prin oameni. Sunt convins că din cele aproape 55.000 de suflete care sunt pe această pagină se vor gasi măcar 2-3 persoane care să ofere acestei familii un strop de bunătate” a postat Iosif pe pagina personală de facebook, mesajul fiind însoțit și de un videoclip filmat chiar în casa familiei Morariu.

Mesajul lui Iosif Ciunterei a ajuns acolo unde trebuie și, în scurt timp, s-au găsit oameni mărinimoși atât din județul Bistrița-Năsăud, cât și din alte județe care s-au oferit să ajute familia Morariu. Mobilizarea a luat amploare și Iosif Ciunterei a reușit să găsească sprijin și pentru începerea construcției unei noi case pentru această familie, spre bucuria celor trei suflete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oameni simpli sau înstăriți au făcut până acum donații și dacă astfel de acțiuni vor continua ar fi șanse mari ca familia să aibă o căsuță nouă înainte ca iarna să bată la usă.

Visul familiei Morariu prinde contur. Fundația a fost turnată deja și vreau să mulțumesc din suflet tuturor persoanelor care au oferit din puținul lor pentru această familie. În scurt timp, viata acestei familii se va schimba radical. Vor avea o căsuta a lor, unde să doarmă liniștiți fără să le fie teamă că în orice clipă acoperișul sau tavanul casei ar putea să cadă peste ei” a completat Iosif.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În continuare, toți cei care vor să facă donații în bani, pot face acest lucru în contul IBAN: RO37BRDE130SV30047921300 deschis pe numele CIUNTEREI IOSIF, tânărul fiind cel care se ocupă personal de acest caz, contul fiind pe numele său, întrucât familia nu dispune de un cont bancar.

De asemenea, dacă există bistrițeni care vor să ajute acestă familie și altfel decât financiar, pot găsi familia Morariu în localitatea Salva, pe strada George Coșbuc, la casa cu numărul 361.

Sursa foto: Facebook – Cu Iosif pe coclauri

error: Content is protected !!