Gara Beclean pe Someș, la 50 de ani de la înființarea orașului! Urmează investiții de MILIOANE de euro prin care GARA va deveni iarăși ce a fost și mai mult decât atât!

Beclean pe Someș e cea mai cunoscută gară a județului, gară celebră și în cântecele populare. La 50 de ani de la ridicarea Becleanului la rang de oraș, gara din Beclean așteaptă o modernizare din bani europeni. Proiectul care va schimba la față Gara din Beclean se ridică la câteva milioane de euro și va demara în curând.

Trei oraşe din Europa sunt cunoscute ca oraşe pe malurile unor ape, ale căror nume nu le poartă,,,Frankfurt pe Main, Frankfurt pe Oder şi Beclean pe Somes, 256 m altitudine.

 

Gara Beclean are 132 de ani! Scopul înființării: dezvoltarea exploatării de fier de la Rodna!

Gara din Beclean reprezintă cel mai mare nod feroviar din judeţul nostru. Gara din Beclean a fost inaugurată în 3 mai 1886 făcând parte din tronsonul de cale ferată Dej-Bistrita. În anul 1886 a fost pusă în funcţiune cale ferată de la Dej către Bistriţa, în acelaşi an fiind inaugurată şi Gara Bistriţa. Scopul său a fost de a dezvolta exploatarea zăcămintelor de fier de la Rodna. Cum la momentul construirii acestei căi ferate Transilvania aparţinea de Regatul Ungariei, guvernul ungar a acordat permisiunea de a se construi o cale ferată, care să plece din Beclean şi să ajungă la Rodna.

 

Gara Beclean pe Someș… un obiectiv strategic al zonei!

Din punct de vedere al infrastructrurii Gara din Beclean este un obiectiv important al orașului și asigură zilnic un flux ridicat de călători. La 50 de ani de când Becleanul a devenit oraş, prin gară trec 62 de trenuri în fiecare zi şi caseria gării vinde peste 300 de bilete de călătorie zilnic. În total, peste 2.000 de călători trec prin gară pe parcursul a 24 de ore. (atât în transit cât și cei care opresc sau pleacă din Gara Beclean) Traficul prin gara este aglomerat în fiecare zi de miercuri, deoarece locuitorii din localităţile apropiate vin “La Piaţa “ din Beclean.

 

 

Proiect de MILIOANE de euro pentru modernizarea Gării Beclean pe Someș! Ce spune șeful gării din Beclean, Marcel Costin!

Pentru Gara Beclean pe Someș urmează un amplu proiect de modernizare din bani europeni. Deocamdată gara nu arată ca şi gara Bistriţa Nord, dar șeful Staţiei Costin Marcel, CFR-ist de 30 de ani face eforturi să asigure călătorilor o gară curată.

„Călătorii au posibilitatea să folosească două săli de aşteptare încălzite, curate şi grupuri sociale primitoare. Deşi vechi, le menţinem permanent curate, în colaborare cu partenerul Diatours SRL care-și face treaba foarte bine, ei înţelegând că este foarte important să facă curat în permanenţă, după ce călătorii urcă în trenuri sau părăsesc gara… în aşa fel încât şi următorii călători să găsească gara curată. Facem eforturi și sperăm să accesăm fonduri europene și să avem o gară la standarde europene. Becleanul e un nod feroviar important… cel mai important nod al județului aș putea spune, dacă luăm în calcul fluxul de călători și faptul că avem 12 linii… Eu lucrez de 30 de ani în CFR și de 14 ani sunt șef de stație iar după o lungă perioadă, consider că suntem pe un drum bun. Investițiile încep să apară la orizont, viteza pe linii va crește și astfel va crește și numărul de călători. Consider că infrastructura feroviară e un domeniu vital unde trebuie să se facă investiții” – a declarat Costin Marcel, șeful gării din Beclean.

Gara Beclean este o gară veche, dar îngrijită. Pe peroane şi în sălile de aşteptare sunt suficiente coşuri de gunoi, iar sălile de aşteptare sunt salubre și oferă călătorilor condiții bune, existând și un tonomat de cafea. Compania Diatours asigură serviciile de curățenie și folosește materiale de calitate și substanţe moderne și astfel asigură călătorilor un ambient plăcut. Curățenia se face folosind un utilaj mecanizat, de ultimă generație și personal calificat. Datorită unei colaborări bune cu poliţia şi jandarmeria conducerea gării a reuşit să controleze fenomenul celor care dorm şi consumă alcool prin gară. Urmează amplasarea unor camere video, proiect finanțat de CFR.

Scaunele sunt menţinute curate, pardoseala, ușile și geamurile sunt curățate zilnic și astfel gara conferă un ambient plăcut și primitor.

5 MILIOANE de euro pentru Strada Gării din Beclean, acum doar o alee TRISTĂ!

Celebra şi în cântece “Strada gării din Beclean e departe de a fi loc boem unde pe vremuri puteai cheltui banii prin crâşme şi restaurante şi puteai rămâne chiar şi “fără suman”. Astăzi este o stradă anostă unde se găsesc 5 frizerii-coafor şi 4 agenţii de pariuri și câteva baruri.

În capătul dinspre Primăria Beclean tronează cel mai mare steag tricolor din România, în celălalt capăt, cea mai circulată gară din județ, Gara Beclean pe Someș cu 12 linii de cale ferată.

 

 

 

Pe viitor beclenarii aşteaptă modernizarea gării astfel încât Beclean pe Somes să devină o gară europeană modernă.

Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 va finanţa modernizarea unui număr de 47 staţii: Timişoara Nord, Alexandria, Baia Mare, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Târgovişte, Târgu Jiu, Ploieşti Vest, Sinaia, Buşteni, Videle, Caracal, Filiaşi, Roşiori Nord, Piatra Olt, Simeria, Băile Herculane, Petroşani, Orşova, Caransebeş, Jibou, Dej, Beclean pe Someş, Valea lui Mihai, Carei, Salonta, Făgăraş, Sebeş Alba, Gheorghieni, Reghin, Aiud, Teiuş, Războieni, Suceava Nord, Paşcani, Vatra Dornei, Vereşti, Dolhasca, Râmnicu Sărat, Comăneşti, Făurei, Tecuci, Mărăşeşti, Adjud, Neptun, Costineşti Tabără şi Ciulniţa.

Acest proiect se desfășoară la nivelul întregi țări și va fi implementat în perioada următoare, prin programele CEF – Mecanismul pentru Interconectarea Europei şi POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare.

 

 

Primăria Beclean are deja un plan cu “Drumului Gării din Beclean” care poate redevi o zonă agreabilă, unde călătorii să poată cheltui bani, în aşa fel încât să ajungă să îşi vândă până şi “sumanul”… lucru cam greu de făcut astăzi când Becleanul împlineşte 50 de ani ca oraş.

Aleea Gării, care face legătura cu centrul orașului va fi modernizată printr-un proiect coordonat de Primăria Beclean.”Drumul Gării din Beclean” presupune o serie de investiții în infrastructura de transport și cea rutieră a orașului Beclean.

5 milioane de euro este suma la care se ridică aceste investiții. Astfel, se vor efectua următoarele lucrări:

Modernizare infrastructură rutieră străzi, care prevede și amenajarea a trei variante de ocolire a orașului Beclean;
– realizare zonă pietonală;
– realizare trotuare pietonale;
– realizare traseu biciclete;
– construire Garaj-Depou;
– amplasare de spatii verzi cu sisteme de irigare;
– plantare de arbusti cu înaltime medie de 2.5m;
– spații de închiriere biciclete si dispecerate, amplasate în zone de referință ale orasului;
– amplasare de rastele de biciclete pentru parcare;
– monitorizare video a traficului;
– puncte de reîncărcare a bateriilor pentru transport electric și de tip hibrid.

Vor fi modernizate și se va realiza iluminat public pe străzile Dealul Păcii, drumul prin pădure, Horea, Codrului, Bobâlna.Crișan, I. P. Reteganul, Petru Maior, Parcului, Piața Mare, Aleea Gării, Podirei-Băile Figa.

De asemenea, vor fi cumpărate 5 autobuze electrice, biciclete electrice pentru care se vor construit 7 km de piste. Vor mai fi amenajate 31 de stații de autobuze, un depou cu 5 garaje și o spălătorie, se vor amplasa 33 de semafoare, 60 de indicatoare rutiere. Totodată, se vor amenaja spații verzi și parcări.

Ministrul Ioan Deneș are aceeași vârstă ca și orașul Beclean 50 de ani și o strânsă legătură cu Gara din Beclean. De menționat că actualul Ministru al Pădurilor și-a început activitatea ca electrician și în perioada 1998 – 2003 a fost angajat la CFR Cluj.

După 50 de ani de la ridicarea la rang de oraș a Becleanului urmează investiții majore pentru Gară și Drumul Gării din Beclean, obiective care vor deveni repere ale zonei.

Cei nostalgici după anii copilăriei, după perioadă cătăniei sau cei purtați de fiorii dragostei prin Gara din Beclean mai au la dispoziție câteva luni pentru a admira clădirile și peisajul cu care s-au familiarizat. Asta deoarece în scurt vreme cadrul se va schimba complet iar Beclean pe Someș va fi iarăși ce a fost și mai mult decât atât… odată cu investițiile de milioane de euro care vor ajuta la dezvoltarea zonei…

Emil Iustian Alexandru

error: Content is protected !!