Grupe noi de creșă în șapte localități din Bistrița-Năsăud. Care sunt acestea

În anul școlar 2023 – 2024, noi grupe de creșă vor funcționa în șapte localități din mediul rural al județului Bistrița-Năsăud, a anunțat Inspectoratul Școlar Județean.

Potrivit șefului ISJ Bistrița-Năsăud, Cristian Nicula, este vorba despre localitățile Feldru, Ilva Mică, Tiha Bârgăului, Lechința, Susenii Bârgăului, Căianu Mic și Rodna

Tipurile de servicii care vor fi oferite în cadrul grupelor de creșă sunt:

  • servicii de educație timpurie, realizate în baza unui curriculum național, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, respectiv pe remedierea timpurie a unor dificultăți de adaptabilitate la mediul educațional, de învăţare sau pe remedierea eventualelor deficiențe în dezvoltare.
  • servicii de îngrijire, protecție și nutriție a copiilor;
  • servicii de supraveghere a stării de sănătate a copilului;
  • servicii complementare pentru copil și familie, respectiv servicii de informare și consiliere, de educație parentală, servicii de terapie logopedică, servicii de asistenţă psihopedagogică oferite de centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse sau servicii tip: centru de joacă, ludotecă etc.

ACTUALIZARE

”În județ o să mai avem o grupă de creșă în Lunca Ilvei unde până în acest an grupa de antepreșcolari a funcționat ca serviciu social”, a mai adăugat Cristian Nicula.

În unităţile care oferă servicii de educaţie timpurie, se recomandă următoarea modalitate de organizare:

a) grupa mică – copii până la 1 an;

b) grupa mijlocie – copii de 1-2 ani;

c) grupa mare – copii de 2-3 ani.