Guvernul Ciolacu a trecut de votul din Parlament

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cererea de acordare a încrederii pentru programul şi lista Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.

Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari. Au fost înregistrate 385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi ”pentru” şi 95 de voturi ”împotrivă”.

Pentru ca Guvernul să fie învestit era nevoie de votul favorabil a cel puţin 233 parlamentari.

Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 de voturi pentru. Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 290 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca parlamentul să acorde încrederea Guvernului, programul şi listei Guvernului prezentate de Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru”, a fost anunţul în plenul reunit.  

Aș dori să mulțumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD și PNL, cât și de la grupul minorităților și alți colegi din Parlament. Sper că i-am convins astăzi. Aș dori să mulțumesc și celor care nu m-au votat, fiindcă este un exercițiu democratic, dar aș dori celor care ați rămas să vă mulțumesc în mod special. O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât al dumneavoastră, cât și ale românilor, în următoarea perioadă de un an și 6 luni. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe reforme și din promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dumneavoastră. Vă mulțumesc încă o dată!”, a fost discursul noului premier, Marcel Ciolacu, după ce Guvernul a primit votul de învestitură.

În continuare, premierul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului urmează să depună individual, în faţa preşedintelui României, jurământul.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc joi, ora 17:00, la Palatul Cotroceni.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu este:

 • prim-ministru – Marcel Ciolacu;
 • viceprim-ministru – Marian Neacşu (propus de PSD);
 • viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (propus de PNL);
 • ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (propus de PNL);
 • ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (propus de PSD);
 • ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (propusă de PSD);
 • ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (propusă de PNL);
 • ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (propus de PSD);
 • ministrul Educaţiei – Ligia Deca (propusă de PNL);
 • ministrul Culturii – Raluca Turcan (propusă de PNL).
 • ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);
 • ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (propus de PSD);
 • ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (propus de PSD);
 • ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (propus de PNL);
 • ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (propus de PSD);
 • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (propus de PSD);
 • ministrul Energiei – Sebastian Burduja (propus de PNL);
 • ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (propus de PSD);
 • ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Bogdan-Gruia Ivan (propus de PSD);
 • ministrul Mediului – Mircea Fechet (propus de PNL).

După ce Guvernul a primit votul de învestitură, deputatul PSD Daniel Suciu a transmis: “Le doresc succes colegilor din Guvernul condus de Marcel Ciolacu și sunt convins că vor face tot ceea ce ține de ei pentru români. Iar celui mai tânăr ministru, Bogdan Ivan Gruia, colegul nostru bistrițean, mult succes. PSD Bistrița-Năsăud este o echipă ce mereu a contat și a fost importantă la nivel național și asta s-a văzut încă o dată!”.

La rândul său, deputatul PNL Diana Morar a transmis: ”Actul de guvernare înseamnă responsabilitate. Maturitate. Înseamnă decizii care nu sunt mereu ușoare, dar care întotdeauna trebuie sa reflecte interesul cetățenilor. Înseamnă mai puțină politică și mai multă asumare. Guvernarea vine la pachet și cu erodare politică, mai ales în momente complicate. Și nu a fost niciodată în alb și negru, ci mereu cu nuanțe. Am votat astăzi învestirea noului guvern, intr-o coaliție care până acum a dat rezultate, indiferent de cât de multe voci au prevestit eșecul. Partidul Național Liberal a demonstrat responsabilitate, chiar dacă a însemnat dezamăgirea unei părți din electorat. În guvernul Ciucă, România a gestionat cu succes multe provocări, nu doar interne, ci și externe. Am mare încredere în miniștrii liberali din Guvernul învestit astăzi. Așa cum am încredere că vom reuși, împreună, sa depășim orgoliile politice și să facem ceea ce trebuie pentru români. Aleși sau numiți în funcții publice, suntem aici pentru aceleași obiective: o Românie modernă, reforme importante și o viață mai bună pentru fiecare român”.

FOTO: Camera Deputaților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!