Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Așezământul social pentru copii orfani „Sfântul Siluan Athonitul” de la Dorolea, județul Bistrița-Năsăud, care se află în stadiu de construcție.

Cu prilejul hramului, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților, precum și a numeroși credincioși, ctitori, binefăcători și susținători ai proiectului social.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înalpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Muncă și rugăciune”, spunându-le celor prezenți că „trebuie îngemănate munca cu rugăciunea”, dându-l ca exemplu pe Sfântul Siluan Athonitul. Ierarhul a punctat și două învățături esențiale ce ne-au rămas de la Sfântul Siluan: să-i iubim pe vrășmași ca și pe prieteni și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru necazuri ca și pentru bucurii.

La finalul slujbei, părintele stareț Chiril Zăgrean i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care ajută la construirea așezământului. În semn de prețuire și recunoștința, Înaltpreasfinției Sale i-a dăruit o icoană cu Sfântul Cuvios Siluan Athonitul.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară și, în special, pentru implicarea în ctitorirea așezământului social, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat starețului Mănăstirii Rebra-Parva – protos. Chiril Zăgrean, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerci. Constructorul Vasile Scurtu și domnul Andrei Câmpan au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, domnul Melente Horoba a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar doamna Lărămioara Iamandi și domnul Niculiță Cârlejan au fost distinși cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Scurt istoric

Așezământul social pentru copii orfani de la Dorolea, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan Athonitul, va găzdui 50 de copii orfani și va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe. Lucrările de construcție au început în vara anului 2020, pe un teren de 2,5  hectare, donat de familia Dedean Ioan, împreună cu fiii Bogdan şi Alin Ionuț.

La data de 24 septembrie 2020, cu prilejul primului hram, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”, și a binecuvântat locul unde va fi construit viitorul așezământ social. În prezent, biserica și clădirea administrativă au fost construite, lucrându-se la următoarele clădiri.

Cu prilejul hramului, la data de 24 septembrie 2022, Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările de construcție efectuate până în prezent la biserica așezământului social și a sfințit antimisul pe care l-a dăruit lăcașului de rugăciune. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba sfeștaniei la clădirea administrativă din cadrul centrului și a sfințit cele patru clopote din turnul-clopotniță.

Potrivit părintelui stareț Chiril Zăgrean, centrul social va fi administrat de Mănăstirea Rebra-Parva, iar finanțarea se face exclusiv din fondurile mănăstirii și din donații.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!