Iarnă ca-n poveşti în zonele montane ale județului, unde s-a depus strat consistent de zăpadă. Cum va fi vremea de Crăciun

FOTO: Meteo.BN

E iarnă ca-n poveşti în zonele montane şi submontane din județ, unde s-a depus deja strat consistent de zăpadă, informează Mihai Bălan de la ONG Meteo.BN, care a realizat și prognoza meteorologică pentru perioada Crăciunului.

”Iarnă ca în poveşti în zonele montane şi submontane din județ, unde stratul de zăpadă depăşeşte 25-30 cm.

Ziua de Ajun aduce condiții hibernale în județul nostru, astfel, cel puțin până spre seară, ne bucurăm de un decor alb. Va ninge temporar pe spații extinse, iar la deal şi la munte stratul de zăpadă va creşte constant.

Seara şi noaptea care va urma, vremea va intra într-un proces de încălzire accentuată, astfel până dimineață ploile se vor transforma în lapovițe ṣi apoi ploi.

În ziua de Crăciun, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, chiar deosebit de caldă în sudul ṣi vestul județului, unde temperaturile maxime vor tinde spre 10°C. Ploile pe spații extinse din prima parte a zilei, se vor restrânge ca arie spre seară dar până atunci, cantitățile vor depăṣi, local, 15-20 l/mp. Se impune atenție deosebită pe şosele pentru că începând din seara de Ajun, riscul de polei şi ghețuş creşte în urma precipitațiilor lichide prognozate.

Marți, precipitațiile încetează, zărim soarele iar regimul termic va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă, cu maxime cuprinse între 7°C în zonele submontane şi 11°C la podiş, deci mai degrabă o zi autentică de primăvară”, a transmis Meteo.BN.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, avertizări meteo cod galben de vânt și cod portocaliu de vânt puternic și viscol valabile în mai multe județe din țară.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de duminică, până la ora 22:00, vântul va avea intensificări în sudul Transilvaniei, vestul şi sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei şi în nord-vestul Moldovei, cu viteze în general de 55 – 65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h. În zonele montane va mai ninge viscolit.

Tot duminică, între orele 10:00 – 20:00, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, la peste 1.500 de metri, va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăşi 110 – 120 km/h, vizibilitatea foarte redusă şi zăpada troienită.

De asemenea, în intervalul 24 decembrie, ora 22:00 – 25 decembrie, ora 22:00, va fi în vigoare o altă avertizare cod galben de intensificări ale vântului.

În intervalul menționat vântul va prezenta intensificări local în Transilvania și Maramureș, în nordul Crișanei și în nord-vestul Moldovei, cu viteze în general de 55…65 km/h. La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar în zona înaltă de 90…110 km/h”, arată ANM, care mai notează că ”pe arii restrânse vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului. În nord-vest, precum și în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali vor fi precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie (10…20 l/mp), favorizând topirea stratului de zăpadă”.

Totodată, în intervalul 25 decembrie, ora 02:00 – 25 decembrie, ora 16:00, va fi în vigoare oa avertizare cod portocaliu de vânt puternic în zona înaltă a Carpaților Orientali.

”În a doua parte a nopții de duminică spre luni (24/25 decembrie) și pe parcursul zilei de luni (25 decembrie, în zona înaltă a Carpaților Orientali (în general la peste 1500 m) vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…130 km/h”, mai precizează ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *