Aproape 129.000 de conducători auto existau, la sfârșitul anului trecut, în evidențele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Bistrița-Năsăud.
Potrivit raportului de activitate pe anul 2024, prezentat de șeful SPCRPCÎV Bistrița-Năsăud, comisarul șef de poliție Claudiu Profan, în ședința din luna martie a Colegiului Prefectural, din numărul total de 128.980 de conducători auto, 80.297 sunt de sex masculin, iar 48.683 sunt de sex feminin.

Datele prezentate de conducerea SPCRPCÎV Bistrița-Năsăud arată că majoritatea conducătorilor auto au vârste cuprinse între 31 și 50 de ani.
Pe categorii de vârstă, situaţia conducătorilor auto se prezintă astfel:
- 16-17 ani: 90 conducători auto
- 18-20 ani: 5.469 conducători auto
- 21-30 ani: 23.382 conducători auto
- 31-50 ani: 53.083 conducători auto
- 51-70 ani: 35.152 conducători auto
- peste 70 ani: 11.204 conducători auto.
Comisarul șef de poliție Claudiu Prodan a mai menționat că, ”pe parcursul anului 2024 au fost examinate la proba teoretică un număr de 12.401 de persoane (-33 față de aceeași perioadă a anului 2023), din care au fost admise 5.734 (-15), reprezentând 46%. La proba practică, au fost examinate 8.514 persoane (-128) din care au fost admise 5.423 (-7), reprezentând 63% din numărul celor examinați la proba practică și 40% din numărul celor examinați la proba teoretică”.

Sursa citată a explicat că activitatea de examinare a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere s-a desfăşurat zilnic în municipiul Bistriţa, pentru categoriile B,C,CE,D, și săptămânal, în perioada martie – noiembrie, în orașul Năsăud, pentru categoria A. Acest lucru s-a întâmplat deoarece pe raza municipiului Bistrița nu a fost identificat niciun spațiu tip poligon pentru categoria A, care să întrunească prevederile tehnice legale pentru a putea fi autorizat de către Autoritatea Rutieră Română.
Din comisiile de examen au făcut parte atât ofiţeri, cât şi agenţi de poliţie, toţi fiind atestaţi ca examinatori de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti.
Pentru buna desfăşurare a activităţii, examinatorii care au fost nominalizaţi în comisia de examinare, au fost instruiţi periodic de către şeful serviciului, cu privire la respectarea legislaţiei în domeniu, noutăţile legislative apărute, respectarea timpilor de examinare şi asupra modului de comportare în relaţia cu cetăţenii.
Pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud sunt autorizate şi funcţionează un număr de 45 de şcoli pentru pregătirea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere.
Comisarul șef Claudiu Prodan a adăugat că sunt și școli de șoferi din județul Suceava care se adresează serviciului din Bistrița-Năsăud.
”Pe lângă școlile noastre, avem și din județul Suceava care vin spre noi pentru că la ei au fost probleme în ultimii ani și a crescut termenul de examinare foarte mult. La noi este relativ scurt față de ce e în țară. Pe de altă parte, aici simt că sunt tratați corect și civilizat de către examinatorii noștri”, a mai spus Claudiu Prodan.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud a adăugat: ”Într-adevăr, în momentul de față avem 10 – 12 școli de șoferi care dirijează elevii către județul nostru. E vorba despre școli de șoferi din zona apropiată de noi, până la Vatra Dornei, și de aceea preferă să vină la noi”.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menționat că a purtat discuții cu chestorul de poliție Florentin Brăcea, directorul general al Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, și au fost stabilite o serie de măsuri pentru a îmbunătăți termenul de examinare.
”Sperăm ca în scurt timp județul Suceava să fie mai bine pus la punct și atunci cetățenii din acest județ să nu se mai adreseze către Bistrița-Năsăud și astfel să se mai reducă în județ termenul de examinare. Până atunci, colegii noștri fac eforturile necesare pentru a rezolva toate solicitările. Felicitări pentru activitate! Am primit semnale că în cadrul serviciului activitatea e una bună spre foarte bună”, a încheiat prefectul Teofil Cioarbă.
