În weekend, polițiștii au intensificat acțiunile în trafic. Amenzi, permise reținute și dosare penale

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, în tot județul. 

Astfel, în vederea asigurării unui climat de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la trafic, în perioada 25 – 27 noiembrie, poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu poliţiştii de la formaţiunile de profil din teritoriu au desfăşurat o serie de acţiuni în trafic, la care au participat și jandarmi, dar și reprezentanți ai Registrului Auto Român.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a prezentat un bilanț al activităților derulate în perioada 25 – 27 noiembrie:

  • Vineri, 25 noiembrie 2022

La data de 25 noiembrie, polițiștii din Bistrița, Beclean și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au organizat acțiuni punctuale, în proximitatea unor localuri publice, pentru prevenirea infracțiunilor săvârșite cu violență și consumului de droguri. Pe linie rutieră, polițiștii au urmărit depistarea și tragerea la răspundere a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive.

În acest sens, vineri, 25 noiembrie, au fost efectuate controale în trafic, fiind oprite pentru verificări 84 de autoturisme și efectuate 35 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest. De asemenea, au fost legitimate 138 de persoane, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 57 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 17.865 de lei, dintre care 11 pentru nerespectarea Legii 61/1991, în cuantum de 6700 de lei, celelalte fiind abateri la regimul rutier. Suplimentar, au fost reținute 7 permise, dintre care 4 pentru alcool și retrase 3 certificate de înmatriculare. Totodată, au fost constatate, în flagrant delict, trei infracțiuni la regimul rutier.

Exemple:

În noaptea de 25/26 noiembrie, polițiștii Biroului Rutier au oprit pentru control, pe raza municipiului Bistrița, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din Bistrița Bârgăului. Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest,  rezultatul indicat fiind 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice, în vederea determinării alcoolemiei.  

În aceeași noapte, polițiștii Biroului Rutier au mai oprit pentru control, un autoturism care se deplasa pe strada 1 Decembrie din Bistrița, iar la volan a fost identificat un bărbat, de 31 de ani, din Luduș. Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

În ambele cazuri, a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de Biroul Rutier, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

La data de 25 noiembrie, pe Drumul Național 17, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au depistat un bărbat, de 72 de ani, din Mureșenii Bârgăului care conducea un autoturism pe direcția Vatra Dornei-Bistrița. Fiind efectuate verificări, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Cercetările continuă cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

  • Sâmbătă, 26 noiembrie 2022 

În urma acțiunilor desfășurate la data de 26 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier, cei ai formațiunilor rutiere Năsăud și Beclean, precum și ai secțiilor de poliție rurală aferente au aplicat 65 de sancțiuni, în cuantum de 19.000 lei. În cadrul acțiunilor, polițiștii rutieri au efectuat 43 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest, fiind reținute 7 permise de conducere reținute, dintre care 6 pentru consum de alcool la volan. Tot în cadrul acțiunii, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare și a fost constatată, în flagrant delict, o infracțiune.

Totodată, în noaptea de 26/27 noiembrie, la nivelul Poliției Municipiului Bistrița și orașului Năsăud, s-a acționat, împreună cu jandarmi, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. Astfel, au fost legitimate 100 de persoane, au fost verificate 56 de autoturisme, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate 33 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 13.300 de lei, dintre care 11 pentru nerespectarea Legii 61/1991.

În trafic, au fost efectuate zeci de testări alcooltest și DrugTest, fiind constatate, în flagrant delict, 3 infracțiuni de conducerea sub influența alcoolului sau a unor substanțelor halucinogene.

Exemple:

În seara de 26 noiembrie, pe Drumul Național 17, în Coldău, polițiștii au oprit pentru control un autoturism, iar la volan au identificat un tânăr, de 21 de ani, din Dej. În cazul lui, rezultatul testării cu aparatul Drugtest a fost pozitiv pentru substanța metamfetamină, și i-au fost recoltate probe biologice, în vederea determinării cu exactitate a substanței consumate. Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri din Beclean, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

În noaptea de 26/27 noiembrie a.c., în jurul orei 02.54, polițiștii Biroului Rutier l-au depistat pe un bărbat, de 30 de ani, din Bistrița, la volanul unui autoturism care se deplasa pe raza municipiului. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv în cazul substanței metamfetamină. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice, iar cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal.

  • Duminică, 27 noiembrie 2022 

Duminică, 27 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier Bistrița-Năsăud și Formațiunea Rutieră Beclean au acționat pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, în special pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză. 

Astfel, polițiștii au acționat cu aparatul radar, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 39.150 de lei. Din totalul acestora, 55 au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză, iar ca măsură complementară, a fost dispusă reținerea a 55 de permise de conducere.

În aceeași zi, polițiștii din Sângeorz-Băi au constatat, în flagrant delict, o infracțiune de conducere fără permis. Vizat de comiterea faptei este un tânăr, de 22 de ani, din Recea-Cristur, județul Cluj, care conducea un autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Ar fi încălcat obligațiile dispuse prin măsura arestului la domiciliu și a fost arestat preventiv 

În dimineața de 27 noiembrie a.c., în jurul orei 01.00, polițiștii Biroului de Supravegheri Judiciare au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui tânăr de 20 de ani, din Viișoara, care era plasat în arest la domiciliu și care ar fi încălcat obligațiile dispuse.

În fapt, în după-masa de 26 noiembrie, a fost sesizat prin 112, faptul că tânărul ar fi pătruns în locuința unei femei din Bistrița, fără acordul acesteia, pentru a-l căuta pe fiul ei. Totodată, când i-ar fi cerut să părăsească locuința, acesta ar fi agresat-o pe fiica ei. Persoanele în cauză nu au dorit să formuleze plângere.

În aceeași zi, a fost prezentat de polițiști Judecătoriei Bistrița care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Polițiștii Biroului de Supravegheri Judiciare continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare.

Acțiuni în sistem integrat și pe linie silvică

În perioada 25-26 noiembrie, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi și Biroului Județean de Poliție Transporturi Bistrița-Năsăud au acționat pentru combaterea activităților ilicite în domeniile economice, specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos și combaterea braconajului piscicol.

În acest sens, au fost oprite pentru control 22 de autoturisme, dintre care 16 transporturi de material lemnos și au fost legitimate 34 de persoane legitimate. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.160 lei, dintre care 5 conform Legii 171/2010, în valoare de 12.000 lei și  9 conform O.U.G. 195/2002 în valoare de 1.160 lei. Ca măsură complementară, a fost dispusă confiscarea a peste 13 metri cubi de material lemnos, fără documente legale, în valoare de 8.160 lei.

La acțiuni au participat și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj și lucrători silvici din cadrul ocoalelor silvice.