Investiția în construirea unui stadion la Unirea, estimată la peste 80 de milioane de euro

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va analiza marți, într-o ședință extraordinară, două proiecte de hotărâre care vizează construirea unui nou stadion în municipiul Bistrița, mai exact în cartierul Unirea.

Primul proiect care va fi dezbătut de consilierii județeni vizează revizuirea documentației tehnico-economice pentru această investiție, potrivit căreia construirea unui stadion în Unirea este estimată la circa 405 milioane lei, peste 80 de milioane de euro.

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Bistrița-Năsăud susține crearea de noi spații pentru desfășurarea evenimentelor sportive, recreere, evenimente culturale, prin realizarea unui complex sportiv care va include și un Stadion Municipal de 12.000 de locuri, în tribune acoperite cu anexele sportive și tehnice aferente și cu dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale, spații de cazare și locuri de parcare, care să deservească activitatea sportivă și competițională la nivel profesionist, precum și activități socio-culturale și de agrement pentru publicul larg. Prin realizarea acestui obiectiv de investiție se are în vedere asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea de activități sportive, posibilitatea organizării unor competiții internaționale oficiale majore, a pregătirii echipelor sportive de performanță. De asemenea, se vine în întâmpinarea nevoii sociale identificate la nivel național de creare a unei infrastructuri care să dezvolte sportul de masă și să satisfacă cerințele de pregătire sportivă și de organizare a evenimentelor din acest sector. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să realizeze în continuare proiecte de investiții în localitatea componentă Unirea, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, care să asigure standardele corespunzătoare desfășurării activităților sportive și competiționale la nivel profesionist, precum și activităților socio-culturale și de agrement pentru publicul larg. Obiectivul preconizat a fi atins este realizarea unui stadion municipal cu o capacitate de minimum 12.000 de locuri în tribune acoperite, dotat cu anexele sportive și tehnice aferente, dotări pentru public, spații destinate spectatorilor VIP/ VVIP, spații pentru alimentație și comerț, spații pentru presă și săli pentru conferințe și activități de protocol, spațiu expozițional, spații administrative, spații de cazare pentru sportivi. Se va avea în vedere și propunerea unor spații pentru alte discipline sportive, cu circuit închis (pentru sportivi de performanță) și respectiv circuit deschis pentru publicul general”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre.

Stadionul va avea ca principală destinație cea de arenă sportivă cu locuri pentru spectatori destinată disciplinelor fotbal și rugby. Terenul pe care se propune amplasarea stadionului este în suprafață de 67.500 mp și se află în intravilanul municipiului Bistrița, în localitatea componentă Unirea.

Obiectivul de investiții “Construire Stadion, localitatea Unirea, strada Aerodromului, nr.33, municipiul Bistrița” a fost introdus pe Lista sinteză din Programul Național de construcții de interes public sau social, subprogramul ”Complexuri Sportive”.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi analizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prevede predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” S.A., a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții ”Construire Stadion, localitatea Unirea, str. Aerodromului, nr.33, municipiul Bistrița”.

”În prezent, în municipiul Bistriţa există un stadion cu o capacitate de 7.800 de locuri aflat într-o stare avansată de degradare, care limitează desfăşurarea unor activităţi sportive de o anumită anvergură și posibilitatea pregătirii echipelor sportive de performanţă. Astfel, prin realizarea obiectivului de investiții ”Construire Stadion, localitatea Unirea, str.Aerodromului, nr.33, municipiul Bistrița”, se are în vedere asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea de activități sportive, posibilitatea organizării unor competiții internaționale și pregătirii echipelor sportive de performanță. Activitățile sportive se adresează în egală măsură copiilor, tinerilor și adulților, promovând întărirea stării de sănătate a populației, petrecerea timpului liber, performanța sportivă. Obiectivul specific al proiectului constă în realizarea unui stadion ce va deservi activității sportive și competiționale la nivel profesional, precum și activității socio-culturale și de agrement pentru publicul larg”, se arată în referatul de aprobare ce însoțește proiectul de hotărâre.

Cele două proiecte vor fi analizate în ședința extraordinară convocată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru data de 2 iulie, ora 16:00.

One comment

  1. Obsesia mutării stadionului “Jean Pădureanu” din parcul municipal pe păsunea din Unirea este mai veche si apartine presedintelui CJ Radu Moldovan, care, în lipsă de de idei, la fiecare 4 ani vine cu aceeasi ciorbă reâncălzită spre dezaprobarea multor bistriţeni scandalizaţi de această imbecilitate. Motivul tâmpit invocat de fiecare dată era demolarea stadionului in vederea extinderii parcului municipal.
    (Vezi:https://timponline.ro/ce-sanse-sunt-sa-apara-blocuri-in-locul-stadionului-jean-padurean/)
    Nu-i nevoie să se dărâme stadionul ca să fie mărit parcul, dat fiind faptul că există deja un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zonă de agrement extinsă a parcului municipal. Este necesar doar să se respecte hotărârea de Consiliul Local adoptată in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate la initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc, pe care l-a blocat fostul primar Ovidiu Cretu. De asemenea există deja proiectul de amenajare a coridorului de mobilitate urbană “Linia Albastră” care trece pe la poalele Pădurii Codrisor. Legătura cu parcul municipal este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apă existente in trecut in zona respectivă. Prin construirea Podului Morii si legătura cu strada Codrisor se poate restrictiona si traficul de pe strada Parcului prin interzicerea circulatiei auto, cu exceptia riveranilor, inclusiv institutiile publice. Oricum, Stadionul Gloria, numit în prezent “Jean Pădureanu” reprezintă un reper de suflet al bistritenilor si un important obiectiv în istoria orașului, fiind construit în urmă cu peste 90 de ani, în mandatul primului primar român al Bistritei- Corneliu Mureșan, al cărui bust a fost dezvelit în Piata Petru Rareș. Mai important decât mutarea stadionului, trebuie ca Bistrita să aibă din nou o echipă de fotbal performantă. De aceea, stadionul trebuie să rămâna pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se află in apropiere de zona centrală , astfel incât oamenii sa se poată deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si in cazul celebrului San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan când s-a pus problema că ar putea fi demolat, autoritățile din Milano s-au pronuntat că și-ar dori, restaurarea stadionului San Siro.
    Asta nu inseamnă să nu se amenajeze un complex sportiv in Unirea care să includă doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si care să fie conceput dupa modelul Complexului Sportiv Gheorgheni din Cluj-Napoca, realizat de primarul Emil Boc, cu fonduri guvernamentale prin CNI tocmai in perioada guvernării PSD.
    (Vezi: https://gheorgheni.sportinclujnapoca.ro/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!