Ioan Turc: Dacă Radu Moldovan nu e de acord cu ceea ce facem noi, îl invit să vină să candideze la Primărie!

Președintele PNL Bistrița-Năsăud și primarul Bistriței, Ioan Turc, a lansat marți, într-o conferință de presă, o provocare pentru președintele PSD Bistrița-Năsăud și al Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, pe care îl invită să își depună, la alegerile locale din 2024, candidatura pentru funcția de primar al municipiului Bistrița. 

Radu Moldovan vs. Ioan Turc, la Primăria Bistrița!

”Dacă domnul Moldovan tot nu e de acord cu ceea ce facem noi, să vină să candideze la Primărie. Îl invit!”, a spus primarul Ioan Turc.

Date fiind ultimele declarații publice ale președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul Ioan Turc a făcut și el, în conferința de presă de marți, o serie de precizări, referindu-se în mod special la situația conductelor de apă și canalizare cuprinse în Master Planul de apă și canal al Aquabis.

Anul 2024 va fi un an plin, de aceea fac un apel către toți cei care se exprimă în spațiul public să o facă cu decență. PSD a fost la guvernarea locală a orașului mulți ani de zile. Se știe exact ce a făcut. Acum suntem noi, această administrație, și oamenii pot să facă liniștiți diferența între cele două. În ceea ce îl privește pe domnul Moldovan, chiar dacă nu își mai aparține sieși, îi recomand să încerce să rămână contemporan cu el însuși.

Ce vrea ca să ne spună? Că Aquabis nu este o societate controlată de Consiliul Județean și patronată de fapt de frații Moldovan? Ce vrea ca să ne mai spună? Că după ce Aquabis îi spoliază pe oamenii din Bistrița și din județ practicând prețuri aflate în zona superioară la nivel național, ar trebui ca bistrițenii, din taxele și impozitele pe care le plătesc, să asigure și înlocuirea conductelor lor, că nu sunt conductele orașului?

Plătește vreun bistrițean vreun leu la Primărie pentru servicii de apă și canal sau le plătește la Aquabis? Cu atât mai mult, cum să faci acest lucru când ai un Master Plan de apă și canalizare cu care te-ai împăunat peste tot, pe care l-ai promovat și trâmbițat peste tot, dar pe care nu l-ai implementat. Ce ar trebui să facă Primăria Bistrița? Reiterez faptul că, încă din 2020, au fost trimise toate documentele pentru ca Masterul Planul de apă și canal la nivelul municipiului să poată să fi implementat”, a precizat Ioan Turc.

Ce investiții a făcut Primăria pe rețelele de apă-canal!

Edilul Bistriței a vorbit punctual și despre investițiile pe care municipalitatea le-a făcut deja pentru înlocuirea unor conducte de apă și canalizare în oraș.

Pe Grigore Bălan a existat o înțelegere între Primărie, Aquabis și constructor cu privire la înlocuirea conductei de la sensul cu Calea Moldovei și până la Petre Ispirescu.  Ar fi trebuit ca Aquabis să îi fi plătit lucrarea executantului, MIS Grup, dar nici până în momentul de față nu s-a întâmplat acest lucru, cu toate că suntem în luna ianuarie a anului 2024. Pe Decebal, de la strada Ursului până la strada Zimbrului, pe partea stângă, am înlocuit conducta noi, Primăria. Pe Gheorghe Șincai am înlocuit conducta de apă tot noi.

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu conducerea Aquabis și cu domnul Radu Moldovan, am fost asigurat că rețeaua, după intervențiile pe care Primăria și Aquabis le-au făcut, va rezista până la implementarea Master Planului de apă și canal care, iertați-mă, nu costă 3 milioane de lei, cum zice Radu Moldovan.

Pe axă costă cam 3 milioane de euro și nu iau în calcul magistrala de 300. Mă refer doar la conductele de 110. Așadar, am văzut că domnul Moldovan s-a distanțat foarte tare și de fostul primar, de domnul Crețu. E o problemă de caracter, nu o comentez, dar îi cer domnului Moldovan să îi lase în pace pe oamenii din Sigmir, Sărata, Ghinda, Slătinița. Să ne înțelegem, domnule Moldovan.

Ioan Turc, despre cel mai mare vânător al Județului: „Nu toți ne permitem să mergem la vânătoare în Africa!”

Nu toți ne permitem să mergem la vânătoare în Africa și cei mai mulți dintre noi nu suntem interesați de treaba asta, dar ne place să ne întâlnim la evenimente publice decente. Așa se întărește și spiritul comunitar. Menționez că un astfel de eveniment a costat în jur la 3.000 de lei pentru că am mers cu dansatori și artiști de la Palatul Culturii, organizarea a fost toată a Primăriei Bistrița.

Am văzut că domnul Moldovan a fost foarte supărat și pe Târgul de Crăciun. De ce? Pentru că zeci de mii de oameni au venit în zona centrală? Se pare că bucuria bistrițenilor e supărarea unora”, a mai completat Ioan Turc.

În legătură cu această problemă a conductelor de apă și canalizare, primarul a ținut să mai sublinieze că problema nu e a Primăriei Bistrița, asta deoarece nu municipalitatea este proprietarul acestor conducte, ci Aquabis.

”Sediul materiei nu este la Primărie. Nu Primăria a dezvoltat Master Planul de apă și canalizare.  (…) Încă din primăvara anului 2021, le-am solicitat să vină cu lucrările pentru că au finanțare europeană. Cine anume poate să ne lămurească pe noi că e just, când ai finanțare europeană, să cheltuiești bani din bugetul local al orașului. (…) Rog lumea să rețină că nu noi suntem proprietarii rețelelor de apă și canal. Cu toate acestea, am depus proiecte pentru extinderi de rețele pentru că interesează ca zonele noi să aibă parte de infrastructură. În schimb, nu puteam să depunem proiecte pentru străzile cuprinse în Master Plan pentru că tot timpul ni s-a spus că dăm tot Master Planul peste cap, adică îi lăsăm pe oameni fără apă. Consiliul Județean are 94 la sută din acțiunile Aquabis. Cetățenii din Bistrița, persoane fizice și juridice, contribuie la portanța economică și la susținerea activității economice a Aquabis cu 150%, nu cu 80% cum spun unii. În condițiile acestea, să nu investești tocmai de unde îți iei banii mi se pare incredibil”, a mai precizat Ioan Turc.

În opinia primarului, acest subiect privind implementarea Master Planului de apă și canal la nivelul municipiului Bistrița trebuia încheiat de mult.

Ioan Turc, atacuri către Aquabis: „Au păcălit oamenii!”

Mi se pare o greșeală fundamentală, în condițiile în care se știa că noi venim cu proiectele de infrastructură, să fim tot amânați și păcăliți. Au păcălit oamenii. Tot spuneau să fac licitații peste licitații, dar ei nu umblau la valoare și nu se prezenta nimeni. Ca să fie foarte limpede, a fost un joc de glezne”, a completat Turc.

Întrebat de jurnaliști dacă se putea întârzia turnarea asfaltului pe Bulevardul Decebal până la rezolvarea situației conductelor, primarul a spus că acest lucru nu ar fi fost posibil deoarece termenul de finalizare a lucrărilor a fost de 31 decembrie 2023.

Noi am fazat pasajul, dar nu puteam lăsa atât de multe lucrări nerealizate pentru că riscam să fim sancționați de către finanțator”, a explicat Ioan Turc.

Primarul Ioan Turc a făcut aceste declarații după ce Emil Radu Moldovan a lansat, săptămâna trecută, mai multe atacuri la adresa sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *