Printr-o postare pe facebook, Ioan Turc propune câteva soluții pentru fluidizarea traficului în Bistrița! O parte din investiții au fost demarate în mandatul lui Turc și cel mai probabil vor fi finalizate de actualul primar, Gabriel Lazany.
Fluidizarea traficului în Bistrița presupune o serie de măsuri complementare. Realizarea centurii ocolitoare este cea mai scumpă și mai importantă investiție dar nu este suficientă.
Iată postarea fostului primar, Ioan Turc:
„Am să mă refer pe scurt la cinci măsuri care, alături de alte investiții, ne vor simplifica viața în oraș:
Pasaj subteran Gării – Tărpiului: “42 mil lei vor fi acoperiți de guvern prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny”
1. Edificarea pasajului subteran Gării-Tărpiului. Deschiderea unui nou culoar de mobilitate pe axa nord-sud este esențială pentru degrevarea traficului la orele de vârf. Construirea unui pasaj auto subteran pentru realizarea legăturii între strada Gării şi strada Tărpiului este cea mai potrivită soluţie, deoarece o trecere la nivel cu calea ferată nu este posibilă din motive impuse de norme CFR : „Nu se admit treceri la nivel peste aparatele de cale ferată (macaze). Nu se admit treceri la nivel peste liniile de garare din staţiile de cale ferată… Nu se admit treceri la nivel peste mai mult de trei linii de cale ferată”. În zona Stației CFR Bistrița Nord sunt un număr de opt linii de cale ferată.
Studiul de fezabilitate este gata și este vizat de verificatori atestați de institituții specializate ale statului. Prețul rezultat este de cca 49 mil lei, din care 42 mil lei vor fi acoperiți de guvern prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

Autogară pe centură – Primăria are 2 hectare de teren, pe Drumul Cetății!
2. Amenajarea unei noi autogări, pe terenul de pe Drumul Cetății pe care municipalitatea l-a recuperat de la SC Rozeyarns SRL. Autobuzele pentru transportul inter și intrajudețean care în prezent aglomerează și mai mult traficul, trebuie să rămână la nord de calea ferată. Cele 2 ha de teren sunt suficiente pentru amenajarea unei autogări cu toate facilitățile necesare, inclusiv stații de autobuz pentru transportul local și locuri pentru taximetre.
20 de autobuse electrice pe rutele Bistrița și Livezile, Bistrița și Budacul de Jos și Bistrița-Șieu Măgheruș! Licitația e-n desfășurare!
3. Finalizarea proiectului pentru transport public cu autobuze electrice între Bistrița și Livezile, Bistrița și Budacul de Jos și Bistrița-Șieu Măgheruș. Pentru componenta Bistrița-Livezile am semnat în 2022 contractul de finanțare pentru cumpărarea a 20 de autobuze electrice. După implementare, vom avea sute de mașini mai puține în trafic la orele de vârf.
Serviciile Primăriei să fie mutate din Centru, pe Zefirului!
4. Construirea unui centru integrat de servicii publice la nord de calea ferată. Pentru acest obiectiv am achiziționat fostul sediu al LDP împreună cu un teren generos pe Strada Zefirului.
Aici urmau să fie relocate Starea civilă, Poliția Locală, Serviciul de evidență informatizată a persoanei, SVSU, dar urmau sa fie invitate și pașapoartele, permisele auto, înmatriculările etc. Mulți dintre beneficiarii acestor servicii vin din afara orașului și sunt obligați să ajungă în zona centrală, unde funcționează în prezent aceste servicii.

Transport GRATUIT pentru elevi, în toate zonele unde NU există transport public!
5. Extinderea proiectului pilot pentru transportul special gratuit al elevilor, pentru toate zonele unde nu există transport public.
Sunt câteva proiecte pe care le-am demarat în mandat pentru un oraș mai puțin aglomerat, mai confortabil și mai curat.” – a transmis Ioan Turc.
Citiți și: