Lucrări ale pictorului veneţian Luigi Ballarin pot fi admirate într-o expoziție deschisă la Castelul Teleki din Posmuș

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud anunță deschiderea expoziţiei cu titlu „Rugăciuni pe sticlă/Fantezii de cristal” la Centrul Multicultural „Castelul Teleki” din Posmuș. Expoziția cuprinde lucrări ale pictorului veneţian Luigi Ballarin, putând fi admirate atât lucrări care au ca sursă de inspirație poveștile scriitorului italian Mauro Neri din Trentino, cât și o serie de icoane pe sticlă realizate în interpretare proprie.

Astfel, Luigi Ballarin expune 21 de icoane (20 pe sticlă, una pe pânză) într-o interpretare plastică personală. La acestea se adaugă și 20 de picturi pe pânză (lucrări de sine stătătoare), care ilustrează într-un limbaj estetic original legendele relatate de Mauro Neri.

Organizată de Episcopia romano-catolică de Oradea și Episcopia română unită cu Roma, greco-catolică de Oradea și patronată, printre alții, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Asociația Italianii în Bihor, Comune di Trento, Pro Cultura Trento, această manifestare expozițională, aşa cum explică criticul de artă Aurel Chiriac, ”are drept scop să demonstreze ce înseamnă contaminarea între arta vizuală și scriitură, între culori și cuvinte, pe de o parte, iar, pe de altă parte, ce înseamnă contactul între popoarele trăind la sfârșitul secolului al XIX-lea în Imperiul Austro-Ungar, când legendele transilvănene și poveștile trentine s-au întâlnit prin comercianții ambulanți care au circulat în arealul geopolitic mai sus precizat”.

În opinia curatorului expoziției profesorul dr. Aurel Chiriac, ”mesajul creațiilor expuse, precum și a poveștilor lui Mauro Neri este următorul: oamenii devin mai buni și progresează când cultura lor se contaminează cu cultura celuilalt. Întâlnirea cu celălalt este singura care dă sens vieții noastre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!